Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 5. 17:33|Utolsó módosítás: 2016. 2. 5. 17:56|Hornyák József | Vállalatok » Ipar

Válság előtti szinten a termelés

Növekedési pályán marad az ipar, és már nem csak az export, hanem a belső kereslet is húz.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elérte a válság előtti szintet az ipari termelés a tavalyi hét százalék feletti növekedéssel – ami elsősorban az autógyártás elmúlt években látott felpörgésének köszönhető –, és idén további növekedés várható. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint decemberben 6,9 százalékkal nőtt a termelés, ami az év végi gyárleállások és a feldolgozóipar megtorpanására utaló beszerzésimenedzser-index tükrében nem is rossz teljesítmény.

Tavaly a negyedik negyedévben magasabb volt az ipari termelés a harmadik negyedévinél és a megelőző év utolsó három hónapjánál is, amikor visszaesett a termelés – mondta Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint majdnem 9 százalékkal nőtt a termelés tavaly október és decembere között, ami valóban nagy ugrás a megelőző negyedévben mért 5,4-hez képest, így a GDP-növekedéshez is nagyban hozzájárulhatott az ipar jó teljesítménye.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1-en kiemelte, a tárca elemzői szerint továbbra is a járműipar és annak teljes beszállítói lánca húzza az ipart, ehhez zárkózott fel decemberben az elektronikai- és a fémipar. Ezzel egyetért a KSH is, akik azt is kiemelték, hogy az export az ipari termelés növekedésének fő hajtóereje, de a feldolgozóipar szinte minden ágazata jól teljesített. Schindele hozzátette, a korábbi évekkel ellentétben éves szinten a belföldi értékesítés is növekedett.

VG-Szakértő: Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője

Idén 5,5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 után, mivel a hazai autógyárak (a Suzuki kivételével) elérték a teljes kapacitásukat, azonban több ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani. Az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari bizalmi indexek is alátámasztják, a beszerzésimenedzser-index a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi. A kínai és feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait a viszonylag kedvező európai és hazai kilátások ellensúlyozhatják, és biztató, hogy az európai autóeladások januárban továbbra is dinamikus növekedést mutatnak.
Lenner úgy véli, ha az ipar a tavalyi növekedési ütemet tartani tudja, akkor sikerült elérni a kormány által kitűzött célt, miszerint 2020-ra 30 százalékra emelkedjen az ipari termelés részaránya a mostani 24-ről a magyar GDP-n belül. Elemzők szerint az ipar 2014-ben és tavaly látott lendülete azonban nem tartható fenn, miután nagyvolumenű új beruházásokkal nem nagyon találkozunk mostanában. A Világgazdaság számításai szerint a 30 százalékos cél eléréséhez az ipar lendületének kitartása mellett arra is szükség lenne, hogy a többi szektor (szolgáltatások, építőipar, mezőgazdaság) ne nagyon növekedjen. Szerencsére erre sem kell számítani, így ugyan csak lassabban nőhet az ipar részaránya, de a gazdasági növekedés szerkezete viszonylag egészséges maradhat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Válság előtti szinten a termelés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 08:02Kézműveseket és kisiparosokat segítene az Iposz

  Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) az idén a kisiparosokat érintő kedvező adózási szabályok ismertetésére, a feketegazdaság elleni eredményesebb fellépésre, a vállalkozások digitalizációjára, a munkaerő-utánpótlásra helyezi a hangsúlyt - mondta Németh László elnök az MTI-nek.

 • MÁRCIUS 28. 07:31Több mint 140 milliárd lesz az új Puskás ára

  Hétfőn a beruházó Nemzeti Sportközpontok és a kivitelezést elnyerő konzorcium képviselői aláírták a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést.

 • MÁRCIUS 27. 15:18Egysülhet a Dow Chemical és a DuPont

  Jóváhagyta hétfőn az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését, amelynek nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre

 • MÁRCIUS 27. 14:50Egyre több megy exportra is a magyar sörgyárakból

  A hazai sörgyárakban, Kőbányán, Bőcsön, Martfűn és Sopronban több mint 6 millió hektoliter sört főztek tavaly. Az 1700 főt foglalkoztató magyar sörgyárak teljes értékesítése 2,5 százalékkal növekedett, köszönhetően a 40 százalékot ugró exportnak. A hazai éves sörfogyasztásból 88 müncheni Oktoberfestet lehetne rendezni.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér