Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 5. 17:33|Utolsó módosítás: 2016. 2. 5. 17:56|Hornyák József | Vállalatok » Ipar

Válság előtti szinten a termelés

Növekedési pályán marad az ipar, és már nem csak az export, hanem a belső kereslet is húz.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elérte a válság előtti szintet az ipari termelés a tavalyi hét százalék feletti növekedéssel – ami elsősorban az autógyártás elmúlt években látott felpörgésének köszönhető –, és idén további növekedés várható. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint decemberben 6,9 százalékkal nőtt a termelés, ami az év végi gyárleállások és a feldolgozóipar megtorpanására utaló beszerzésimenedzser-index tükrében nem is rossz teljesítmény.

Tavaly a negyedik negyedévben magasabb volt az ipari termelés a harmadik negyedévinél és a megelőző év utolsó három hónapjánál is, amikor visszaesett a termelés – mondta Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint majdnem 9 százalékkal nőtt a termelés tavaly október és decembere között, ami valóban nagy ugrás a megelőző negyedévben mért 5,4-hez képest, így a GDP-növekedéshez is nagyban hozzájárulhatott az ipar jó teljesítménye.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1-en kiemelte, a tárca elemzői szerint továbbra is a járműipar és annak teljes beszállítói lánca húzza az ipart, ehhez zárkózott fel decemberben az elektronikai- és a fémipar. Ezzel egyetért a KSH is, akik azt is kiemelték, hogy az export az ipari termelés növekedésének fő hajtóereje, de a feldolgozóipar szinte minden ágazata jól teljesített. Schindele hozzátette, a korábbi évekkel ellentétben éves szinten a belföldi értékesítés is növekedett.

VG-Szakértő: Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője

Idén 5,5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 után, mivel a hazai autógyárak (a Suzuki kivételével) elérték a teljes kapacitásukat, azonban több ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani. Az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari bizalmi indexek is alátámasztják, a beszerzésimenedzser-index a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi. A kínai és feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait a viszonylag kedvező európai és hazai kilátások ellensúlyozhatják, és biztató, hogy az európai autóeladások januárban továbbra is dinamikus növekedést mutatnak.
Lenner úgy véli, ha az ipar a tavalyi növekedési ütemet tartani tudja, akkor sikerült elérni a kormány által kitűzött célt, miszerint 2020-ra 30 százalékra emelkedjen az ipari termelés részaránya a mostani 24-ről a magyar GDP-n belül. Elemzők szerint az ipar 2014-ben és tavaly látott lendülete azonban nem tartható fenn, miután nagyvolumenű új beruházásokkal nem nagyon találkozunk mostanában. A Világgazdaság számításai szerint a 30 százalékos cél eléréséhez az ipar lendületének kitartása mellett arra is szükség lenne, hogy a többi szektor (szolgáltatások, építőipar, mezőgazdaság) ne nagyon növekedjen. Szerencsére erre sem kell számítani, így ugyan csak lassabban nőhet az ipar részaránya, de a gazdasági növekedés szerkezete viszonylag egészséges maradhat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Válság előtti szinten a termelés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 19:36Drágulhatnak az építőanyagok

  Az építőanyagok és építési termékek drágulására, a kereslet növekedésére és az építőipar 10-12 százalékos idei bővülésére számít az építőanyag-ipar érdekképviseleteit tömörítő Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). Megjegyzik azonban azt is, hogy több ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból.

 • ÁPRILIS 28. 16:18Egyértelmű a paradigmaváltás az autóiparban

  Az amerikai autóipar helyzetét egy lelassított autóbalesethez hasonlítja a Blackrock friss elemzésében. Az eseménynek most nagyjából közepén járunk.

 • ÁPRILIS 28. 05:00Elérték a gyártási kapacitás határát

  Összesen 190 ezer B osztály, CLA coupé és CLA Shooting Brake gördült ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. autógyárából, ezzel rekordévet zártak. Ahogy a kapacitást, úgy az árbevételt sem tudták látványosan növelni, ezért fejlesztik a meglévő gyárat, illetve egy újat is építenek.

 • ÁPRILIS 27. 14:43Nagyot esett az Airbus eredménye

  Javuló árbevétel mellett is felére csökkent az Airbus üzemi eredménye az első negyedévben a tavalyi szinthez képest, az adózott eredmény viszont 52 százalékkal javult.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér