Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 22. 17:00|Szabó Brigitta | Vállalatok

Jönnek az uniós hitelek

Összességében mintegy ezermilliárd forintnyi újabb uniós forrás megnyitásáról döntött a kormány a napokban a Ginop keretein belül. De az év során elérhetővé válnak a visszatérítendő uniós támogatások is, a hitel-, a kockázatitőke- és a garanciatermékek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az év végéig közel kétezermilliárd forintra nő a Ginop elérhető fejlesztési pénzeinek összege. Ahogyan a Nemzetgazdasági Minisztérium fogalmaz, a fejlesztési keretbe foglaltak irányt mutatnak, hogy mikor mire lehet számítani, ugyanakkor a menetrend az év során több alkalommal is módosulhat, hisz a kormány folyamatosan a piaci igényekhez finomítja a konstrukciók tartalmát és azok keretösszegét. Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár azt közölte, hogy a közel 2000 milliárd forint a 2014–2020-as programozási időszakra szóló Ginop 2700 milliárd forintos teljes keretének 75 százaléka.

Az év során közel 50 új felhívás jelenik meg, közülük 38 vissza nem térítendő forrást tartalmaz. Újdonság, hogy 2016-ban a Ginop-energiaprioritás keretében is megjelenhet az első felhívás épületenergetikai fejlesztésekre. Több pályázat esetében megemelte a pénzügyi keretet a kormány. Így a Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című felhívás keretösszege 40 milliárd forinttal, 65-ről 105 milliárd forintra emelkedett. A Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című pályázatra a korábbi 40 milliárd forint helyett 60 milliárd forint van. A Támogatott beruházási hitel az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című felhívás 10 milliárdos keretösszege pedig 35,6 milliárddal gyarapodott.

Idén végre a pénzügyi eszközökről szóló felhívások, valamint visszatérítendő és vissza nem térítendő forrásokat kombináló termékek is megjelennek. Ebben az évben közel 536 milliárd forint válik elérhetővé a Jeremie program folytatásának tekinthető „Ginop pénzügyi eszközök” elnevezésű prioritáson belül. Ebből 20 milliárd forint viszontgarancia, 91,1 milliárd kockázati tőke, 424,79 milliárd forint pedig különböző hitelek formájában juthat el a kedvezményezettekhez. A hitelekre és a vissza nem térítendő uniós támogatásokkal kombinált hitelekre márciustól kezdenek megjelenni a pályázatok. Az összes visszatérítendő hiteltermék a Magyar Fejlesztési Bank kezelése alatt van, s a majdan felálló több mint 400 MFB Ponton érhető el.

VG-szakértő: Fetter István, a CIB Bank kereskedelem-finanszírozási és EU-szolgáltatások vezetője

A tavalyi 2500 milliárd forint kifizetést követően a GDP-növekedés egyik, ha nem a legfontosabb motorjának tekinthető EU-s pénzek várható szintje rövid távon nem eshet jelentősen vissza, ellenkező esetben a fegyelmezett költségvetési politika nem lenne fenntartható. Ez az intézkedés is hozzájárul az eddig fiókban tartott, de már teljesen kidolgozott beruházási tervek minél előbbi megvalósulásához. Bankunknak a GfK-val együttműködésben elvégzett reprezentatív Stafétabot kutatása is ezt támasztotta alá – idén a cégek negyede tervez beruházást, míg a meglévő technológia fejlesztését 53 százalékuk irányozta elő. A beruházások halasztásának okairól kérdezve 33 százalékuk azt emelte ki, hogy kifogytak az anyagi erőforrásokból.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jönnek az uniós hitelek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 15:34Jó éve volt az MVM Csoportnak

 • ÁPRILIS 26. 13:35Megérkezett Magyarországra az új Suzuki Swift - Képek!

  Magyarországra érkezett az új Swift - közölte a Suzuki. Az új autó örökölte a Swift népszerű karakterét, míg a megújított elemekkel innovatív stílust alkottak a tervezők.

 • ÁPRILIS 26. 11:14NGM: Mindenkinek joga van a biztonságos munkakörülményekhez

  Minden dolgozónak joga van a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez. Ez Magyarország alaptörvényében is szerepel, a biztonságos foglalkoztatás mindenki közös ügye - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

 • ÁPRILIS 26. 10:41Legendás divatcég került az Arnault-birodalomhoz

  Teljesen bekebelezi a Christian Dior luxusipari holdingot a francia LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH). A Bernard Arnault multimilliárdos és családja irányítása alatt álló LVMH 12,1 milliárd eurót is hajlandó fizetni a Dior még nem náluk lévő 26 százalékos részvénypakettjéért – derül ki a cég sajtóközleményéből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér