Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 22. 17:00|Szabó Brigitta | Vállalatok

Jönnek az uniós hitelek

Összességében mintegy ezermilliárd forintnyi újabb uniós forrás megnyitásáról döntött a kormány a napokban a Ginop keretein belül. De az év során elérhetővé válnak a visszatérítendő uniós támogatások is, a hitel-, a kockázatitőke- és a garanciatermékek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az év végéig közel kétezermilliárd forintra nő a Ginop elérhető fejlesztési pénzeinek összege. Ahogyan a Nemzetgazdasági Minisztérium fogalmaz, a fejlesztési keretbe foglaltak irányt mutatnak, hogy mikor mire lehet számítani, ugyanakkor a menetrend az év során több alkalommal is módosulhat, hisz a kormány folyamatosan a piaci igényekhez finomítja a konstrukciók tartalmát és azok keretösszegét. Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár azt közölte, hogy a közel 2000 milliárd forint a 2014–2020-as programozási időszakra szóló Ginop 2700 milliárd forintos teljes keretének 75 százaléka.

Az év során közel 50 új felhívás jelenik meg, közülük 38 vissza nem térítendő forrást tartalmaz. Újdonság, hogy 2016-ban a Ginop-energiaprioritás keretében is megjelenhet az első felhívás épületenergetikai fejlesztésekre. Több pályázat esetében megemelte a pénzügyi keretet a kormány. Így a Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című felhívás keretösszege 40 milliárd forinttal, 65-ről 105 milliárd forintra emelkedett. A Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című pályázatra a korábbi 40 milliárd forint helyett 60 milliárd forint van. A Támogatott beruházási hitel az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című felhívás 10 milliárdos keretösszege pedig 35,6 milliárddal gyarapodott.

Idén végre a pénzügyi eszközökről szóló felhívások, valamint visszatérítendő és vissza nem térítendő forrásokat kombináló termékek is megjelennek. Ebben az évben közel 536 milliárd forint válik elérhetővé a Jeremie program folytatásának tekinthető „Ginop pénzügyi eszközök” elnevezésű prioritáson belül. Ebből 20 milliárd forint viszontgarancia, 91,1 milliárd kockázati tőke, 424,79 milliárd forint pedig különböző hitelek formájában juthat el a kedvezményezettekhez. A hitelekre és a vissza nem térítendő uniós támogatásokkal kombinált hitelekre márciustól kezdenek megjelenni a pályázatok. Az összes visszatérítendő hiteltermék a Magyar Fejlesztési Bank kezelése alatt van, s a majdan felálló több mint 400 MFB Ponton érhető el.

VG-szakértő: Fetter István, a CIB Bank kereskedelem-finanszírozási és EU-szolgáltatások vezetője

A tavalyi 2500 milliárd forint kifizetést követően a GDP-növekedés egyik, ha nem a legfontosabb motorjának tekinthető EU-s pénzek várható szintje rövid távon nem eshet jelentősen vissza, ellenkező esetben a fegyelmezett költségvetési politika nem lenne fenntartható. Ez az intézkedés is hozzájárul az eddig fiókban tartott, de már teljesen kidolgozott beruházási tervek minél előbbi megvalósulásához. Bankunknak a GfK-val együttműködésben elvégzett reprezentatív Stafétabot kutatása is ezt támasztotta alá – idén a cégek negyede tervez beruházást, míg a meglévő technológia fejlesztését 53 százalékuk irányozta elő. A beruházások halasztásának okairól kérdezve 33 százalékuk azt emelte ki, hogy kifogytak az anyagi erőforrásokból.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jönnek az uniós hitelek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:29A magyar gazdaság jelentős mértékben függ a járműgyártástól

  A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, hogy minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Hungexpón, a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján.

 • MÁRCIUS 24. 17:04Pert nyert a döntőbizottság a Vodafone ellen

  Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság pénteken az MTI-vel.

 • MÁRCIUS 24. 15:25Rangos nemzetközi díjat nyert a Zeneakadémia filmje

  Silver Hugó díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában a szeptemberi budapesti Bartók Világverseny és Fesztivál kapcsán készült kisfilm – mondta a Világgazdaságnak a verseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója. A 45 másodperces filmetűd, több száz nemzetközi nevezés közül vívta ki a rangos elismerést.

 • MÁRCIUS 24. 15:18Keresik az ötletes vállalkozásfejlesztési projekteket

  A korábbi évek sikereit követően a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2017-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzéséért létrehozott díjra összesen öt kategóriában.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér