Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 29. 16:30|Herman Bernadett | Vállalatok

Kelendő lesz a lakáshitel

Hiába lazítanak hitelfeltételeiken a kereskedelmi bankok, a vállalatok aktivitását egyelőre nem tudják felkelteni. Az MNB szerint nem annyira rossz a helyzet, mint amit a számok mutatnak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Csökkent a vállalati hitelezés, bár lazítanak a feltételeiken a bankok – derül ki a jegybank legfrissebb hitelezési felméréseiből. Dacára annak, hogy a növekedési hitelprogram (NHP) is a hajrájához érkezett az év végére, tavaly a negyedik negyedévben is 50 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány, ezzel éves szinten 6,7 százalékos visszaesés következett be a vállalati hitelek volumenében. A jegybank szerint ennyire azért nem rossz a helyzet, ha bizonyos egyedi tételekkel nagyobb törlesztésekkel korrigálnánk az adatokat, csupán 2 százalékos lenne a visszaesés.

A kis- és középvállalkozások (kkv) hitela´lloma´nya 3,6 százalékkal nőtt e´ves o¨sszevete´sben főleg az NHP miatt. A program második szakaszának hajrájában kiemelkedően nagy értékben, 338 milliárd forintért kötöttek új szerződéseket a cégek, így az NHP+-szal együtt összesen 1425 milliárd forintnyi kölcsönre szerződtek le. Az NHP hatása az idén is érződik majd, a tavaly év végéig megkötött szerződések egy részénél a folyósítás ugyanis áthúzódik 2016-ra körülbelül 180 milliárd forintnyi értékben.

A vállalati hitelezés az idén a jegybank szerint már élénkülhet. A bankok hitelezési feltételei ugyanis enyhültek az elmúlt negyedévben. Ráadásul nemcsak a puha feltételeken (például a futamidő hossza vagy a maximálisan igényelhető hitelösszeg nagysága) lazítottak a hitelintézetek, hanem az árazási kondícióikon is. A bankok a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénküléséről számoltak be, a következő fél évben pedig arra számítanak, hogy tovább nő a kereslet mind a rövid, mind a hosszú futamidejű hitelek iránt. A piaci hitelprogram (PHP) is elősegítheti az idén a vállalati hitelezést, az első két kamatcsereügylet során a bankok vállalták, hogy az idén további 180 milliárd forinttal bővítik a kkv-hitelállományukat.

A háztartási hitelállomány is csökkent tavaly, összesen 15,1 százalékos volt a visszaesés, ebben komoly szerepe volt az elszámolásoknak és a forintosításoknak. Az utolsó három hónapban 111 milliárd forinttal esett vissza, ennek részben a nettó törlesztés volt az oka, de a devizaalapú gépjármű- és személyi hitelek kedvezményes árfolyamon történő forintosítása is eltüntetett 22 milliárd forintnyi tartozást. A lakossági hitelek iránti kereslet folyamatosan nő, lakáshitelt az idén várhatóan még többen szeretnének majd felvenni, mint tavaly, bár a feltételek nem lettek lazábbak, sőt a bankok egyáltalán nem tervezik, hogy tovább enyhítenek a kondíciókon. A fogyasztási hitelek feltételei viszont lazultak az elmúlt időszakban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kelendő lesz a lakáshitel
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér