Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 17:48|Kriván Bence | Vállalatok » Kereskedelem

Bevonták az üzletek polcairól a gyanús Mars termékeket

Keserű lesz a húsvét a Mars számára: az édesipari óriás tonnaszám vonta ki 55 ország boltjaiból népszerű termékeit egyetlen műanyagdarabka miatt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem várt hatósági döntésre, hanem önként visszahívta csokoládéit a boltokból az amerikai Mars édességgyártó, amelynek a hollandiai Veghelben készült egyik Snickers csokoládéjában talált egy kis piros műanyagdarabkát a termék német megvásárlója – még januárban. A Mars közleménye szerint a szennyezés valamikor a 2015. december 5. és 2016. január 16. közötti gyártási ciklusban kerülhetett a termékbe, ezért az ehhez kötődő minőségmegőrzési határidőkkel és gyártási kódokkal ellátott csomagolású termékek elfogyasztását nem javasolja sem a Mars, sem az ügyben vizsgálódó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal nem közölt információt arra vonatkozóan, milyen jellegű plasztikszennyeződés lehet az édességben, és annak lenyelése egyáltalán milyen egészségkárosító hatással járhat. A gyanús termékek lejárata 2016. június 19. és 2017. január 8. közötti. Kétség esetén a Mars Netherlands felirat igazítja útba a fogyasztót. Minden máshol gyártott Mars termék fogyasztható. A Mars Hollandiából 55 országba exportál, és a repülőtéri ajándékboltokat is innen látják el áruval. A cég elnézést kér fogyasztóitól, s reméli, hogy „egyetlen elszigetelt incidensről” van szó.

A visszahívási ügy mindenesetre a lehető legrosszabbkor jött a Mars számára, a közelgő húsvéti szezon ugyanis a karácsony utáni legforgalmasabb időszaknak számít, s a cég már megkezdte a kiszállításokat a kereskedőkhöz, beleértve az ünnepi csomagolású termékeket. Arról nincs információ, hogy a Mars számára az ügy mekkora kiadást jelent, hiszen az amerikai cég családi vállalkozás, részvényeit nem jegyzik a tőzsdén, így tájékoztatási kötelezettsége is erősen korlátozott.

Tájékoztatásra, pontosabban termékeinek reklámozására viszont nem sajnálja a pénzt: a világ legnagyobb édesipari konszernje ugyanis 3 milliárd dollár feletti marketingkerettel rendelkezik. A cég a három Mars testvér, Jacqueline (76), John (80) és Forrest (84) birtokában van, ők a 18–20. helyet foglalják el a Bloomberg napi rendszerességgel frissített milliárdoslistáján, szerdán vagyonuk fejenként 30,9-30,9 milliárd dollárra rúgott. A plasztikbotrány egy nap alatt 585 millió dollárt vett ki a tulajdonosok zsebéből, de a számla ennél lényegesen húzósabb is lehet, noha az elrendelt visszahívásokkal a Mars szakértők szerint megtette a tőle joggal elvárható lépést.

Futárral jön a cserecsoki

A Mars munkaidőben kék számon, valamint e-mailen várja azon vásárlók jelentkezését, akik vettek az ominózus termékekből. Adategyeztetés után a jövő héttől futárral a megadott címre kiküldik a helyettesítő terméket. A csere feltétele, hogy a vásárló átadja a csokoládét, vagy ha már elfogyasztották, akkor annak csomagolását. Blokkot nem kérnek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bevonták az üzletek polcairól a gyanús Mars termékeket
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 09:10Októberben csökkent az export és az import is

 • 2016. 12. 7. 15:10Beindul az Amazon Go

  Kétezer szinte teljesen automatizált „fizikai” boltból álló élelmiszer-kereskedelmi hálózat kiépítésébe kezd az Amazon az Egyesült Államokban

 • 2016. 12. 7. 14:50Megduplázták a sertésvágások számát a Pápai Húsnál

  A december elsejei tulajdonosváltást követő egy hét alatt több mint duplájára emelte termelését a Pápai Hús Kft., a heti sertésvágások száma 1200-ról 2800-ra nőtt - közölte Kovács László, a cég új ügyvezető igazgatója a vállalat hosszú távú fejlesztéseiről tartott szerdai sajtótájékoztatót követően az MTI-vel.

 • 2016. 12. 6. 07:37Vinnék az elektromos autókat

  Az állami támogatás nyomán megnőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt, de idén még keveseknél lesz ez a karácsonyi ajándék

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér