Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 17:48|Kriván Bence | Vállalatok » Kereskedelem

Bevonták az üzletek polcairól a gyanús Mars termékeket

Keserű lesz a húsvét a Mars számára: az édesipari óriás tonnaszám vonta ki 55 ország boltjaiból népszerű termékeit egyetlen műanyagdarabka miatt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem várt hatósági döntésre, hanem önként visszahívta csokoládéit a boltokból az amerikai Mars édességgyártó, amelynek a hollandiai Veghelben készült egyik Snickers csokoládéjában talált egy kis piros műanyagdarabkát a termék német megvásárlója – még januárban. A Mars közleménye szerint a szennyezés valamikor a 2015. december 5. és 2016. január 16. közötti gyártási ciklusban kerülhetett a termékbe, ezért az ehhez kötődő minőségmegőrzési határidőkkel és gyártási kódokkal ellátott csomagolású termékek elfogyasztását nem javasolja sem a Mars, sem az ügyben vizsgálódó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal nem közölt információt arra vonatkozóan, milyen jellegű plasztikszennyeződés lehet az édességben, és annak lenyelése egyáltalán milyen egészségkárosító hatással járhat. A gyanús termékek lejárata 2016. június 19. és 2017. január 8. közötti. Kétség esetén a Mars Netherlands felirat igazítja útba a fogyasztót. Minden máshol gyártott Mars termék fogyasztható. A Mars Hollandiából 55 országba exportál, és a repülőtéri ajándékboltokat is innen látják el áruval. A cég elnézést kér fogyasztóitól, s reméli, hogy „egyetlen elszigetelt incidensről” van szó.

A visszahívási ügy mindenesetre a lehető legrosszabbkor jött a Mars számára, a közelgő húsvéti szezon ugyanis a karácsony utáni legforgalmasabb időszaknak számít, s a cég már megkezdte a kiszállításokat a kereskedőkhöz, beleértve az ünnepi csomagolású termékeket. Arról nincs információ, hogy a Mars számára az ügy mekkora kiadást jelent, hiszen az amerikai cég családi vállalkozás, részvényeit nem jegyzik a tőzsdén, így tájékoztatási kötelezettsége is erősen korlátozott.

Tájékoztatásra, pontosabban termékeinek reklámozására viszont nem sajnálja a pénzt: a világ legnagyobb édesipari konszernje ugyanis 3 milliárd dollár feletti marketingkerettel rendelkezik. A cég a három Mars testvér, Jacqueline (76), John (80) és Forrest (84) birtokában van, ők a 18–20. helyet foglalják el a Bloomberg napi rendszerességgel frissített milliárdoslistáján, szerdán vagyonuk fejenként 30,9-30,9 milliárd dollárra rúgott. A plasztikbotrány egy nap alatt 585 millió dollárt vett ki a tulajdonosok zsebéből, de a számla ennél lényegesen húzósabb is lehet, noha az elrendelt visszahívásokkal a Mars szakértők szerint megtette a tőle joggal elvárható lépést.

Futárral jön a cserecsoki

A Mars munkaidőben kék számon, valamint e-mailen várja azon vásárlók jelentkezését, akik vettek az ominózus termékekből. Adategyeztetés után a jövő héttől futárral a megadott címre kiküldik a helyettesítő terméket. A csere feltétele, hogy a vásárló átadja a csokoládét, vagy ha már elfogyasztották, akkor annak csomagolását. Blokkot nem kérnek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bevonták az üzletek polcairól a gyanús Mars termékeket
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 18:32Nem kérnek az agrárkamarából a nagykereskedők

  Az agrárkamarai törvényben felsorolt tevékenységi körök módosítását kéri a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ), mert a szervezet álláspontja szerint az élelmiszer, az ital, és a dohányáru nagykereskedelme nem az agrárium, hanem a kereskedelem része.

 • MÁRCIUS 28. 14:39A számok nem hazudnak: mosolyognak a magyar eladók

  Mosolygásban és üdvözlésben a világátlag felett a magyar eladók: Magyarország ismét megállta a helyét a nemzetközi vevőkiszolgálási versenyben - derült ki a ClientFirst Consulting felméréséből.

 • MÁRCIUS 28. 13:52Pezsgőt bonthatnak a Rossmannál

  A Rossmann Magyarország Kft.-nek 2016-ban 68 milliárd forint bruttó forgalma volt, ami 11,73 százalékkal jelent többet, mint egy évvel korábban. A társaság közölte azt is, a magyarországi hálózat nagyjából 2,6 százalékát adja a teljes Rossmann cégcsoport árbevételének.

 • MÁRCIUS 28. 12:49Csak a virágárusok nyithatnak ki ünnepnapon Szlovákiában

  Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás kedden a munka törvénykönyve azon módosítását, amely az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napokra is kiterjeszti az üzletek nyitva tartásának tilalmát.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér