Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 14:10|Kristály Lehel | Vállalatok

Ki kell szűrni a hamisítványokat

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Rosszul indult az új esztendő Kína e-kereskedelmi óriása, az Alibaba számára. A vállalat tavaly decemberben ugyanis visszakerült a hamisított termékeket forgalmazó cégek amerikai listájára, most pedig minden erőfeszítése arra irányul, hogy online üzleteiből eltávolítsa a kifogásolt árukat. A Notorius Markets-lajstromot az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) jegyzi. Az Alibabát – amelynek 2008 és 2011 között szinte már bérelt helye volt a szellemi tulajdoni jogsértésekben élen járó cégek között – közvetlenül karácsony előtt tették fel ismét a szégyenfalra. Az Alibaba.com-ot végül 2011-ben sikerült eltávolítani a listáról, a hozzá tartozó Taobao pedig rá egy évre került le onnan. „A Taobao jelentős lépéseket és vállalásokat tett a webáruházban értékesített hamisítványok visszaszorítása érdekében” – magyarázta akkori döntését a USTR. Ezt most ismét felülbírálta annak ellenére, hogy az Alibaba erőteljesen lobbizott a döntés ellen.

A kínai kereskedőcég nem éppen előkelő társaságba került így. A szégyenlistán a bőrtermékeket hamisító kínai vállalatok mellett egy paraguayi, bűnszövetkezetként működtetett banda is megtalálható, amely Ray Ban szemüvegektől DVD-kig bármit lemásol. Az Alibabának egyáltalán nincs ínyére ezt a kört színesíteni, és az Amazonhoz, illetve az eBayhez hasonlóan – amelyek szintén függenek a kínai munkaerőtől – küzd a hamisítók támadásai ellen. A kínai kormány erőteljes fellépése nélkül viszont az említett vállalatoknak kevés az esélyük a hamisítókkal szemben.

Az Alibaba komoly lépésre szánta el magát: a története során először bíróság elé vitte a kereskedőit. Kétszázezer dollárra perelt két kar­óra-kereskedőt, akik a Taobao felületén próbáltak visszaélni a vásárlók bizalmával. Ugyan a követelés összege elenyésző az Alibaba 5,14 milliárd dollárnyi negyedéves bevételéhez viszonyítva, de precedensértékűnek számít. Az Alibaba is úgy nyilatkozott: elrettentő jelleget is szántak a pereskedésnek. Az egyik céget, amely történetesen Swarovski karórákat hamisított, próbavásárlással szűrték ki a Taobao beszállítói közül.

A márkahamisítás Kína egyik vezető ipari ágazatává nőtte ki magát. Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi kamarája szerint a koppintások 396 milliárd dollárnyi bevételt termelnek évente az országnak, ami a teljes export 12 százalékát és a bruttó hazai termék másfél százalékát teszi ki. A leginkább hamisított termékek közé tartoznak a ruházati cikkek és kiegészítők, a táskák, a gyógyászati termékek, a potencianövelők, valamint a tárcák, a mobiltelefonok, a járműalkatrészek és az élelmiszerek. A márkák közül a Louis Vuitton, a Hermés, a Gucci, a Zara, a Nike, az Adidas, a Lacoste, a Chanel, a Burberry, a Ray Ban, az Apple, a Nokia, a Sony és a Casio hamisítványaival találkoznak legtöbbször a hatósági szakértők.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ki kell szűrni a hamisítványokat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 16. 14:15Félmilliárd jutalom az uniós pénzosztóknak

  Tizenkét havi célprémiumot helyezett kilátásba éppen egy éve Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra az esetre, ha 2016-ban eléri a 2048 milliárd forintot az uniós támogatások kifizetése. Áprilisban kormányhatározatban is rögzítették a fejlesztéspolitikai munkatervet, benne a jutalom feltételeivel.

 • JANUÁR 16. 14:00Törzstőkét emelt a szerb Drenik

  Méretes tőkeemelést hajtott végre a napokban a Drenik Hungary Kft. szerb tulajdonosa: 3,5 milliárd forintra emelte a szolnoki papírgyártó törzstőkéjét.

 • JANUÁR 16. 12:52Szemüveges óriás születik

 • JANUÁR 16. 12:25Másfél milliárdból újul meg Zalaegerszeg

  A város csaknem 30 pontján, összesen mintegy 1,5 milliárd forint összegből újulnak meg utak, járdák és terek, illetve épülnek új kerékpár- vagy bekötőutak Zalaegerszegen a következő két év során - közölte hétfőn a zalai megyeszékhely polgármestere.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér