Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 22. 06:00|Diószegi József | Vállalatok

Közel 180 milliárd a tét a kifogásolt közbeszerzéseknél

Még nem tudni, mikor zárulhat le az „aszfaltkeverőügy” kapcsán indult uniós eljárás, amelynek nyomán közel 180 milliárd forintnyi támogatás kifizetését függesztették fel.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább küzd Magyarország azért az 573 millió euróért (jelenlegi árfolyamon nagyjából 177 milliárd forintért) vagy legalább egy részéért, amelynek a folyósítását az „aszfaltkeverőügy” kapcsán még 2013 decemberében állította le az Európai Bizottság. Az azonban az ügy lezárásáig nem tudható, hogy mennyit veszíthet vagy nyerhet a teljes összegből Magyarország – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. (Az uniós gyakorlat, hogy a kifogásolt esetekben a szerződéses összeg egy meghatározott százalékát Brüsszel megvonja.) Azt sem lehet tudni, hogy mikor zárulhat le az uniós eljárás. Most ugyanis a tárgyalások két párhuzamos eljárásban folynak, az egyikben a kormány épp a napokban lépett.

Magyarország még tavaly szeptemberben keresetet nyújtott be az Európai Unió Törvényszékéhez, és kezdeményezve az Európai Bizottság 2015. júliusi felfüggesztő határozatának megsemmisítését, tekintettel arra, hogy a bizottság megsértette Magyarország védekezéshez fűződő jogát. A bizottság erre a keresetre adott érdemi védekezésére Magyarország 2016. március 2-án reagált – közölte lapunkkal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. A másik eljárásban pedig Magyarország 2015 szeptemberében megküldte tagállami válaszát az Európai Bizottság előzetes megszakító levelére, valamint az említett határozatra, amelyben meghallgatást kezdeményezett. A bizottság egyelőre nem határozta meg a meghallgatás időpontját – közölte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

A bent ragadt 573 millió euró a 2007–2013-as programozási időszak forrásait érinti. Arra a kérdésünkre pedig, hogy az eljárás miként befolyásolta a lezárt időszakot, a Miniszterelnökségtől azt a választ kaptuk, hogy „a túlvállalásokkal úgy számoltunk, hogy várhatóan nem lesz forrásvesztés, de a programok zárása csak 2017 márciusában lesz, addig nem adható erre vonatkozóan pontos adat”. (A kifizetéseknek 2015. december 31-ig meg kellett történniük, de utána van még egy 15 hónapos zárási folyamat.) Ezek szerint Magyarország még egy évig bizakodhat abban, hogy esetleg hozzájut az összeg valamennyi részéhez, ami kompenzálná – az uniós forrás hiányában – az állami kasszából kifizetett összeget.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2007-ig visszamenőleg vizsgálta az uniós támogatással megvalósított magyar útépítésekre kiírt közbeszerzéseket. A bizottság versenykorlátozónak minősítette az útépítések során alkalmazott azon magyar gyakorlatot, hogy a közbeszerzési kiírásban a beépítés helyétől meghatározott kilométeren belüli távolsággal előírták az aszfaltkeverő telep meglétét. A kormány szerint ez annak az uniós szabálynak való megfelelést szolgálta, amely szerint az aszfaltot meghatározott hőmérsékleten kell előállítani, szállítani és beépíteni. A kormány kezdetben abban bízott, hogy a tárgyalásokon sikerül rendezni az ügyet, és esetleg az ilyenkor „szokásos” támogatáscsökkentéssel folytatódhat a pénzek folyósítása, de nem ez történt: a bizottság már 2013 decembere óta nem fizeti ki a számlák ellenértékét.

A Közbeszerzési Hatóság már vizsgálódik

A 2015-ben életbe lépett új közbeszerzési törvény és a kapcsolódó kormányrendelet alapján a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzi a közbeszerzési eljárásokban megkötött szerződések teljesülését, valamint módosításukat is. Az idei ellenőrzési tervben több mint harminc szerződés szerepel, s ehhez jönnek még a közérdekű bejelentésekből, valamint a módosításokat bejelentő hirdetmények felülvizsgálatából származó ügyek. A hatóság ez idáig 38 közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát indította el. Ezek közül kiemelhető az M4-es autópálya – mint különösen nagy értékű beruházás – egyes szakaszainak kivitelezését érintő vizsgálat, amelynek nyomán a Közbeszerzési Hatóság már két büntetőeljárást is kezdeményezett. „A büntetőfeljelentést 2016. március 18-án továbbították az illetékes nyomozó hatóságnak” – közölte a Világgazdasággal a hatóság.

A feltárt ügyek másik csoportjába a közbeszerzési törvény megsértése tartozik, itt már két esetben is jogorvoslati eljárás indul a Közbeszerzési Döntőbizottságnál: a Semmelweis Egyetem Korányi-projektje, valamint a Szeged-Algyő vízközmű-beruházás kivitelezése kapcsán további iratbekérések, szakértő-kirendelések, helyszíni ellenőrzések várhatók.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Közel 180 milliárd a tét a kifogásolt közbeszerzéseknél
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
  • ÁPRILIS 27. 20:00A figyelmetlenség miatt történnek a munkabalesetek

    A figyelmetlenség miatt történik a kivizsgált munkabelesetek 67 százaléka - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

  • ÁPRILIS 27. 18:20Győri cég a Financial Times európai vállalati listáján

    Az Attrecto Zrt. is felkerült a Financial Times listájára, a brit gazdasági lap a leggyorsabban fejlődő ezer európai vállalat rangsorában a 142. helyet adta a győri cégnek, amely Magyarországról egyedüliként került az összeállításba.

  • ÁPRILIS 27. 17:30Csaknem félmillió dollárt fizetnek a korábbi vezérek

    Az amerikai piacfelügyelet (SEC) jelentése szerint a Magyar Telekom korábbi vezére, Straub Elek és stratégiai igazgatója, Balogh András elfogadta, hogy fejenként 250 ezer, illetve 150 ezer dollár bírságot fizetnek.

  • ÁPRILIS 27. 16:38Airbus: a vezérigazgató elutasítja a bécsi ügyészség vádjait

    Thomas Enders, az Airbus repülőgépgyártó vállalat vezérigazgatója visszautasította csütörtökön a bécsi ügyészség csalás gyanújára vonatkozó állításait. Jelenleg azzal kapcsolatban zajlik a nyomozás, hogy a Eurofighter harci repülőgépek vásárlásakor Ausztriát megtévesztették-e az árral kapcsolatban.

  • Képgalériák
  • Videogalériák
  • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

  • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

  • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

  • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

  • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

  • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
  • Túlteljesített a Magyar Telekom

    Túlteljesített a Magyar Telekom

  • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

    Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

    Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  • Magyar a világ két legjobb bárja

    Magyar a világ két legjobb bárja

  • Bóvliba vágtak minket - vox pop

    Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér