Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 28. 14:41|Utolsó módosítás: 2016. 1. 28. 14:46|Világgazdaság Online | Vállalatok » Közlekedés

Bontják a Déli pályaudvar melletti irodaépület kőburkolatát

A MÁV megkezdte a Déli pályaudvar melletti ötemeletes üzemi- és irodaépület kőlapjainak bontását, mert a burkolat – több szakértői vélemény szerint is – épületszerkezeti és konstrukciós hibák miatt balesetveszélyessé válhat az utcán közlekedőkre.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ipari alpinisták várhatóan két hónap alatt végeznek a 410 méter hosszú homlokzattal, ez idő alatt a gyalogosokat védőtető és mobilkerítés óvja. A munkálat a vasúti forgalmat nem érinti, a pályaudvar 1. vágányát és az épület felőli peront viszont 2-3 hétre lezárják.

A burkolatok eltávolítását úgynevezett ipari alpintechnikával végzi el a Strabag PFS Zrt. Képzett ipari alpinisták kötélen leereszkedve kézi kisgépekkel és szerszámokkal bontják ki a köveket. A teljes homlokzat mintegy 2400 négyzetméternyi kőburkolatát várhatóan két hónap alatt szedik le. Az épület két rövid – gyalogosforgalmat nem érintő – oldalán kezdik a munkát, ezt követően kerül sor a vasút felőli, 180 méteres részre.

A kivitelezés időszakára az első vágányt és peronját két-három hétre lezárják, de a többi sínpáron zavartalan lesz a vasúti közlekedés. Az utolsó fázisban sorra kerülő, Kosciuszkó Tádé utcai front bontása szakaszosan történik olyan módon, hogy a járda érintett részén védőtető és palánk segítségével folyamatosan biztosítják az üzletekbe, irodákba való bejutást. A figyelemfelkeltő táblák mellett a gyalogosokat mobilkerítés is véd, és az elkerített munkaterületek közelében biztonsági őrök is segítenek a tájékozódásban - írja a MÁV közleményében.

A Budapest-Déli pályaudvar vasútüzemi és irodai funkciót ellátó ötemeletes épületszárnyának kőburkolata és annak rögzítő elemei a negyven évvel ezelőtti építéskor rendelkezésre álló technikai lehetőségek  és konstrukciós hibák, valamint az időjárási hatások miatt annyira elhasználódtak, hogy a homlokzat külső kőlapjainak bontása elkerülhetetlenné vált, a Kosciuszkó Tádé utcán és a pályaudvar épület felőli peronján közlekedők biztonsága érdekében.

Az irodaépületen egyre inkább mutatkoznak a külső héjazat állapotromlásának jelei: kezdenek kilazulni az ablakpárkányok, elmozdulni a burkolatkövek, tavaly augusztusban egy kőlap levált a rögzítés tönkremenetele miatt. Ezt követően a MÁV statikusa, majd pedig független szakértői vizsgálat is megállapította, hogy a kőburkolati elemek további állapotromlás esetén veszélyeztethetik a közforgalmi területeken és a pályaudvar 1. vágánya mellett közlekedőket. Ezért a balesetveszély elhárítása érdekében el kell távolítani a három centi vastag külső kőburkolatot az irodaépület teljes homlokzatán, mert helyenkénti javítással és a kövek újbóli visszarögzítésével már nem lehet megbízhatóan stabilizálni a felületet.  Emellett a héjszerkezet változatlanul hagyásával történő burkolatpótlásra, illetve a jelenlegivel azonos konstrukciójú homlokzat helyreállításra az érvényben lévő műszaki, építészeti, hőtechnikai és tűzvédelmi előírások sem biztosítanak lehetőséget - írja a MÁV.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bontják a Déli pályaudvar melletti irodaépület kőburkolatát
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. optimistaklub2016. 1. 29. 07:12

  Lebontanád a falaid? Kezdd az önismereteddel. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Bontják a Déli pályaudvar melletti irodaépület kőburkolatát


  Lebontanád a falaid? Kezdd az önismereteddel. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Nonemart2016. 1. 28. 16:13

  Ez a kormány a jövébe lát ! Hogy megmondta, hogy ez le kell bontani ? Nna, és tessék ! Tisztán műszaki indokok alapján !

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Bontják a Déli pályaudvar melletti irodaépület kőburkolatát


  Ez a kormány a jövébe lát ! Hogy megmondta, hogy ez le kell bontani ? Nna, és tessék ! Tisztán műszaki indokok alapján !

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 13:51Pénzzel is támogatná az elektromos autók terjedését Brüsszel

  Májusban mutatja be Brüsszel a környezetkímélő közlekedés támogatására összeállított javaslatcsomagot. Eszerint a 2021-től forgalomba kerülő új autók károsanyag-kibocsátási értékeit roppant szigorúan szabja majd meg az uniós testület, az elektromos- és hidrogénhajtású gépjárművek töltőállomásainak kiépítésére viszont külön forrást biztosít.

 • ÁPRILIS 24. 13:04Az M3-ason is forgalomkorlátozásra kell számítani

  Építési munkák miatt csütörtökig forgalomkorlátozásra kell számítani az M3-as autópályán, Gyöngyöshalász térségében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 • ÁPRILIS 24. 11:05Gond van a Keletiben, késnek, vagy nem is járnak a vonatok

 • ÁPRILIS 24. 09:59Dugóra készülhetünk az M1-esen

  Építési és burkolatjavítási munkák miatt hétfőtől forgalomkorlátozásosra kell számítaniuk a közlekedőknek az M1-es autópálya több szakaszán is - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér