Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 4. 06:45|Diószegi József | Vállalatok » Közlekedés

Egymilliárdot takarított meg a BKK az üzemanyagár csökkenésén

A csökkenő üzemanyagárnak köszönhetően több mint egymilliárd forintot takarított meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2015-ben az előző évhez képest.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A fővárosi közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest körülbelül egymilliárd forintot takarított meg a csökkenő üzemanyagárnak köszönhetően – tudta meg a Világgazdaság. Ez az összeg csak a BKV-nál keletkezett „nyereség”. A BKV az autóbusz-szolgáltatás kétharmadát képviseli, vagyis mintegy egyharmad más cégek kezén van, amelyeknek az olcsóbb üzemanyag miatt szintén kevesebbet kell fizetniük, vagyis a BKK-nak 2015-ben az előző évhez képest összességében jóval több mint egymilliárd forint megtakarítása lett a korábbinál kedvezőbb üzemanyagárak miatt.

A 2014-es kiadásokhoz képest tehát jelentős volt tavaly a BKK megtakarítása az üzemanyagon, de miután később már az alacsonyabb árakkal számoltak, 2015-ben már a tervek szintjén maradtak a gázolajjal kapcsolatos kiadásai.

A BKK azt közölte lapunkkal, hogy 2014-ben húsz százalékot meghaladó mértékben esett vissza a gázolaj beszerzési ára, elsősorban a kedvező világpiaci folyamatoknak köszönhetően. A csökkenés a 2015. évi üzleti terv tervezési időszakában érte el a mélypontját. Előzetes kiindulópontként a BKV Zrt.-t érintően literenként nettó (és 11 forintos jövedéki adóval csökkentett) 250,7 forint egységárral véglegesítették az üzleti tervet, amelyet a Fővárosi Közgyűlés tavaly májusban elfogadott.

Az említett literenkénti 250 forintos árat a Világgazdaság információja szerint tavaly nyáron 261 forintra korrigálták. (A gázolaj literenkénti ára 2014-ben 300 forint fölött is volt, 2015-ben pedig volt olyan időszak, amikor 268 forintra is felkúszott, az év végén pedig zuhanásban volt.)

A BKK azt közölte, hogy a 250 forintos tervezési árhoz képest bekövetkező minden literenkénti egyforintos árváltozás körülbelül 32 millió forinttal változtatja meg a költségeket. Úgy tudjuk, hogy a BKV 2015-ben körülbelül 30 millió liter gázolajat használt fel, 2016-ban pedig 25-26 millió literrel számol.

A közlekedési cégtől kapott tájékoztatás szerint a belső szolgáltatókra vonatkozó uniós jogszabályok, valamint a BKV Zrt. és a BKK Zrt. között létrejött szolgáltatási szerződés rögzíti, hogy a BKV Zrt. bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek megtérítésére jogosult, ennek megfelelő kompenzációt kap a közszolgáltatás bevételeit kezelő BKK Zrt.-től. Ennek értelmében a BKV Zrt. üzemanyagár-csökkenésből eredő megtakarítása csak elvileg mutatható ki. A gyakorlatban a közlekedési társaság működését finanszírozó BKK Zrt. a fel nem merült költséget nem téríti meg a belső szolgáltatókra vonatkozó finanszírozási modellből adódóan.

Az üzemanyagra fordított összeg jelentős – a korábbi években tízmilliárd forintot meghaladó – ráfordítást igénylő tétel a BKV gazdálkodásában. Az összeget az üzemanyag árának csökkenése befolyásolhatja, ami kedvezően hat a BKV Zrt. gazdálkodására, így ha az üzemanyagárak tartósan alacsonyabb szinten maradnak, az az üzemeltetési költségek szintjét csökkentheti.

A BKV Zrt. közbeszerzési eljárás útján választja ki szerződött partnerét, aminek eredményeként becsült felhasználási igényként meghatározott mennyiség beszerzésére szerződik – közölte a közlekedési társaság, hozzátéve, hogy a gázolajbeszerzései követik a mindenkori korrekció mértékével a világpiaci trendeket.

BKV Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


BKK Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egymilliárdot takarított meg a BKK az üzemanyagár csökkenésén
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 19. 15:03Nem jogtiszta eszközt szereltetne az autójába? Inkább ne tegye

  Súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök - hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

 • JANUÁR 19. 14:32Lázár János feljelentést tesz a 4-es metró ügyében

  A kormány döntése alapján csütörtök délután büntetőfeljelentést tesz Lázár János a 4-es metró ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

 • JANUÁR 19. 12:52Toyota-elnök: kérdés, hogy túléli-e a brit gyár a Brexit után

  A Toyota elnöke szerint a japán autóipari cég "azon gondolkodik", hogy angliai gyártóbázisa "miként élheti túl" Nagy-Britannia kivonulását az Európai Unió egységes belső piacáról.

 • JANUÁR 19. 12:40A legjobb éve volt a Fordnak

  Magyarországon a Ford 5572 autó eladásával 26,12 százalékos részesedéssel, a legközelebbi versenytárs eredményének közel kétszeresével, a valaha volt legerősebb évet zárta – közölte a Ford.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér