Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 4. 06:45|Diószegi József | Vállalatok » Közlekedés

Egymilliárdot takarított meg a BKK az üzemanyagár csökkenésén

A csökkenő üzemanyagárnak köszönhetően több mint egymilliárd forintot takarított meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2015-ben az előző évhez képest.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A fővárosi közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest körülbelül egymilliárd forintot takarított meg a csökkenő üzemanyagárnak köszönhetően – tudta meg a Világgazdaság. Ez az összeg csak a BKV-nál keletkezett „nyereség”. A BKV az autóbusz-szolgáltatás kétharmadát képviseli, vagyis mintegy egyharmad más cégek kezén van, amelyeknek az olcsóbb üzemanyag miatt szintén kevesebbet kell fizetniük, vagyis a BKK-nak 2015-ben az előző évhez képest összességében jóval több mint egymilliárd forint megtakarítása lett a korábbinál kedvezőbb üzemanyagárak miatt.

A 2014-es kiadásokhoz képest tehát jelentős volt tavaly a BKK megtakarítása az üzemanyagon, de miután később már az alacsonyabb árakkal számoltak, 2015-ben már a tervek szintjén maradtak a gázolajjal kapcsolatos kiadásai.

A BKK azt közölte lapunkkal, hogy 2014-ben húsz százalékot meghaladó mértékben esett vissza a gázolaj beszerzési ára, elsősorban a kedvező világpiaci folyamatoknak köszönhetően. A csökkenés a 2015. évi üzleti terv tervezési időszakában érte el a mélypontját. Előzetes kiindulópontként a BKV Zrt.-t érintően literenként nettó (és 11 forintos jövedéki adóval csökkentett) 250,7 forint egységárral véglegesítették az üzleti tervet, amelyet a Fővárosi Közgyűlés tavaly májusban elfogadott.

Az említett literenkénti 250 forintos árat a Világgazdaság információja szerint tavaly nyáron 261 forintra korrigálták. (A gázolaj literenkénti ára 2014-ben 300 forint fölött is volt, 2015-ben pedig volt olyan időszak, amikor 268 forintra is felkúszott, az év végén pedig zuhanásban volt.)

A BKK azt közölte, hogy a 250 forintos tervezési árhoz képest bekövetkező minden literenkénti egyforintos árváltozás körülbelül 32 millió forinttal változtatja meg a költségeket. Úgy tudjuk, hogy a BKV 2015-ben körülbelül 30 millió liter gázolajat használt fel, 2016-ban pedig 25-26 millió literrel számol.

A közlekedési cégtől kapott tájékoztatás szerint a belső szolgáltatókra vonatkozó uniós jogszabályok, valamint a BKV Zrt. és a BKK Zrt. között létrejött szolgáltatási szerződés rögzíti, hogy a BKV Zrt. bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek megtérítésére jogosult, ennek megfelelő kompenzációt kap a közszolgáltatás bevételeit kezelő BKK Zrt.-től. Ennek értelmében a BKV Zrt. üzemanyagár-csökkenésből eredő megtakarítása csak elvileg mutatható ki. A gyakorlatban a közlekedési társaság működését finanszírozó BKK Zrt. a fel nem merült költséget nem téríti meg a belső szolgáltatókra vonatkozó finanszírozási modellből adódóan.

Az üzemanyagra fordított összeg jelentős – a korábbi években tízmilliárd forintot meghaladó – ráfordítást igénylő tétel a BKV gazdálkodásában. Az összeget az üzemanyag árának csökkenése befolyásolhatja, ami kedvezően hat a BKV Zrt. gazdálkodására, így ha az üzemanyagárak tartósan alacsonyabb szinten maradnak, az az üzemeltetési költségek szintjét csökkentheti.

A BKV Zrt. közbeszerzési eljárás útján választja ki szerződött partnerét, aminek eredményeként becsült felhasználási igényként meghatározott mennyiség beszerzésére szerződik – közölte a közlekedési társaság, hozzátéve, hogy a gázolajbeszerzései követik a mindenkori korrekció mértékével a világpiaci trendeket.

BKV Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


BKK Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egymilliárdot takarított meg a BKK az üzemanyagár csökkenésén
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 21. 15:31Ön is elmondhatja, mit gondol a hármas metró pótlásáról

  Társadalmi egyeztetésre bocsátja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az M3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

 • FEBRUÁR 21. 15:15Luxusgarzon dinamikus vezetőknek

  Egyszerre szolgál ki különböző igényeket, mégsem ezért szerethető a legkisebb Audi SUV, amelyben már a komfort rovására megy a szükségtelen sportosság

 • FEBRUÁR 21. 11:17Kockázatosnak ítélik az újoncokat, ezért fizetniük kell

  Január 1-jétől változott az EKÁER-ben a kockázati biztosíték fizetésre kötelezettek köre: a múlt szerdától hatályos módosítás szerint kockázati biztosítékot kell fizetnie az új EAKER kötelezetteknek még nem kockázatos termékek esetén is – hívják fel a figyelmet a MAZARS szakértői.

 • FEBRUÁR 21. 08:37A kocsi akár hungarikum is lehetne

  A hagyományoknak megfelelően a magyar járműgyártásról szóló tárlat megnyitójával indul március 24-én az AutoMobil és Tuning Show a budapesti Hungexpo G pavilonjában, a "Magyarok a világ járműgyártásában" című kiállítás a mai és a régebben élt feltalálók, mérnökök, tervezők alkotásait mutatja be - tájékoztatta az Autós Nagykoalíció (ANK) az MTI-t hétfőn.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér