Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 1. 07:25|D. J. | Vállalatok » Közlekedés

Egyre többet költünk útdíjra

Jobban alakultak az útdíjbevételek a vártnál, eddig több mint 2,3 millió e-matricát értékesítettek idén.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A vártnál is jobban alakulnak az e-matrica-bevételek, legalábbis ez mondható el az első közel két hónap eredményei alapján – mondta a Világgazdaságnak Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szóvivője. Több százezer új felhasználó jelent meg a rendszerben, ők azok, akik korábban alsóbbrendű utakon közlekedtek, de a tavalyi díjrendelet-módosítás nyomán elkezdték használni a gyorsforgalmi utakat.

Idén február 25-ig 2,373 millió e-matricát értékesítettek, ami csaknem 12 százalékos gyarapodás az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb növekedés a megyei vignettáknál figyelhető meg: csaknem 22 százalékkal többet, mintegy 983 ezret adtak el idén az első két hónapban, 44,4 százalékos részesedéssel piacvezető is lett.

A második legtöbbet a hetijegyekből értékesített a NÚSZ, ezek száma megközelítette a 938 ezret, a piaci részesedésük alapján harmadik helyen pedig az éves matricák végeztek: február 25-ig több mint 297 ezer fogyott belőlük, szemben az egy évvel korább valamivel több mint 260 ezerrel. Miután ezek a legdrágábbak, a közel két hónapban befolyt 22,270 milliárd forintból is ezek hasítják ki a legnagyobb szeletet, az összes bevétel 58,2 százaléka – 12,95 milliárd forint – származott az éves matricák eladásából. A későbbiekben vélhetően már nem lesz ekkora súlyuk az eladásokban, hiszen az éves matricákat jellemzően az év első hónapjaiban veszik meg. A bevétel szempontjából a második helyen a megyei matricák végeztek, az ezek eladásából származó bevétel meghaladta az 5,317 milliárd forintot, a hetijegyekből pedig 3,119 milliárd forint folyt be.

Ezzel együtt most még elhamarkodott volna messzemenő következtetéseket levonni a teljes éves értékesítésre vonatkozóan – mondta a szóvivő, aki szerint üzeneteik megértő fülekre találtak, például hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt váltsák meg az autó­sok, illetve hogy a vásárláskor, még kifizetés előtt érdemes ellenőrizni a rendszám, a felségjelzés és az érvényességi idő helyességét. Az útdíjszedő az elmúlt évben még mintegy félmillió esetben indított pótdíjas eljárást a bliccelő autósokkal szemben.

Átcsoportosításból lesz útfelújítás

Lesz pénz a „komplex útfelújítási program” megvalósítására – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.
A kormány az idei központi költségvetési törvény fejezetenkénti átcsoportosításával legkésőbb június 15-ig 69,3 milliárd forintot juttat a közúthálózat felújítására (egy korábbi határozat szerint ezt február 26-ig kellett volna megoldani), addig is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium e célú keretét lehet igénybe venni. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen útszakaszokról van szó.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egyre többet költünk útdíjra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Sunday2016. 3. 1. 18:31

  Majd focipályáva, kastéllyá vagy magánvagyonná változik. Melyik fideSSnyikvezérnek mi a cicája, attól függ! Az eltékozlására sor kerül az az egy biztos!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Egyre többet költünk útdíjra


  Majd focipályáva, kastéllyá vagy magánvagyonná változik. Melyik fideSSnyikvezérnek mi a cicája, attól függ! Az eltékozlására sor kerül az az egy biztos!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér