VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / KÖZLEKEDÉS

Magas a léc a bajor csúcsmodellnél

2016. 3. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 29. 19:16|Vállalatok » Közlekedés
Annyi mindent tud az új BMW 7-es sorozat, hogy már nem is autóban, hanem innovációs laborban érzi magát az ember.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bajorok valaha készült legnagyobb sorozatgyártású modellje a temérdek vívmány ellenére sem felejtett el BMW lenni. A sofőr a közel 5,1 méretes hossz ellenére is élvezetesen terelgetheti a gondjaira bízott nagyvasat, amelynek akkora a forgalmi presztízse, hogy minduntalan le akarnak előle térni az autóstársak – pedig semmi nyomulás, villogás, dudálás nem volt. Nem is lenne elegáns egy ilyen autótól, ha óriási hűtőveséit és lézerfényszóróit (981 700 forint) tolakodásra használná fel, sokkal meggyőzőbb, ha a megengedett tempóval suhan, mozgó autóipari mérföldkőként ékesítve az útpályát. Stílusa, atmoszférája méltóságteljes – ez már nem az ügyes vállalkozó mindennapi autója, bár néhány év múlva vélhetően a használtpiacon is kapnak majd utána. Hogy az új modellek értékesítésében mire lesz elég a lendülete, az hamarosan kiderül: a kifutó modellből 2014-ben 35, míg tavaly már csak 21 példány fogyott idehaza, miközben az obsitos szériánál jóval frissebb Mercedes-Benz S-osztályból 110 kelt el 2015-ben. Van tehát hova felzárkózni, a feladat leküzdéséhez pedig minden feltétel adott.

A G11-es kódjelű 7-es rövid tengelytávú, 265 lovas sorhatos dízelét teszteltük. A vezérképviselet konfigurációja nem véletlen, hiszen a hazai eladások legjavát ettől a kombinációtól várják. Esszenciaként M sportcsomag (1 717 300 forint) és xDrive összkerékhajtás (1 090 000 forint) tette teljessé a képet. A 7-es orrán már a veseprofil széléig nyúlnak be a lámpatestek, ami a szélességet hangsúlyozza, és hasonló a recept hátul is, apró szépséghiba azonban akad: a lökhárítóba integrált hatalmas kipufogó „ablakok” krómkerete mögött látszik az igazi cső puritán vége.

Az utastérben ismerős BMW-érzés keríti hatalmába az embert, az uniformizálásnak hála semmit sem kell keresgélni a kezelőszervek között, az új vezetéstámogató és kényelmi tételek működtetését pedig gyorsan elsajátíthatjuk. Az üléskényelem maga a nagybetűs luxus: a kárpit finom, a pozícióbeállítás arzenálja zavarba ejtően gazdag, és akkor még nem is aktiváltuk a masszázsprogramot. A maradéktalan menetkényelemhez a széria légrugózás is hozzáteszi a magáét, a szokott útvonalakon más autókkal markánsnak érezhető keresztbordák és úthullámok kisimulnak, alig észrevehetők. A beszűrődő menetzajt csupán a dízelmotor hidegindítás utáni moraja képviseli, utazótempónál süketszoba a 7-es kabinja, a hifi legmagasabb hangjai is szépen csilingelnek, beszélgetni a hátul helyet foglalókkal is normál hangszinten lehet.

Bár a tesztprogram alatt végig száraz útfelületen közlekedtünk, biztosra vehető, hogy az adaptív menetdinamikai programot már szériában felvonultató futómű és az intelligens xDrive összkerékhajtás nedves, csúszós útfelületen is a helyzet magaslatán áll. A rövid tengelytávú 7-es egyébként meglepően agilisan viselkedik, kanyargós szakaszokon jól palástolja méreteit, ami a mérnökök munkáját dicséri. A vezetéstámogató segédprogramok nem tolakodó módon, de folyamatosan érzékeltetik jelenlétüket, egyedül talán a radaros tempomat távolságtartója lehetne engedékenyebb. Sztrádatempónál a legrövidebbre vett követési távolság mellett is hagy annyi helyet az előttünk haladó előtt, hogy oda szinte biztosan befurakszik egy-egy jármű a külső sávból – ez azonban inkább a hazai közlekedési kultúra jele.

A 7,2 literes átlagfogyasztással domborító dízelmotor észrevétlenül teszi a dolgát, érezni, hogy a nyolcfokozatú ZF sebességváltóval nem ma kezdte a csapatmunkát, joggal népszerű hajtáslánc ez. A sűrű áttételek miatt egyfokozatnyi visszakapcsolás még nem hoz erős motorfékhatást, így ha valaki a szekvenciális mód mellett dönt, és szereti így kiegészíteni az üzemi fék hatását, lassításkor kettőt-hármat is vissza kell lapátolnia. Egyébként mindent finoman tesz a vezérlés, a választható menetdinamikai programok pedig széles sávban lehívhatók.

Összességében az új BMW 7 a cégvezetők álomautója, amelyben a hátul utazó nagyfőnök és a beosztott sofőr is remekül érzi magát. A dízelmotor nem kakukktojás, hatótávja meghaladja az 1000 kilométert, de ebben a konfigurációban drágább, mint az Audi A8-as és a Mercedes S osztály hasonszőrű verziói.

Tetszett

✓ forma, stílus
✓ minőségi összhatás
✓ menetkényelem, fogyasztás
Nem tetszett
✓ látható kipufogóvégek
✓ hátul alacsony fejtér

Szerző: Szabó Róbert
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magas a léc a bajor csúcsmodellnél
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér