Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 10:53|MTI | Vállalatok » Közlekedés

Országos sztrájkra készülnek a vasutasok

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Amennyiben február 20-ig a vasutas szakszervezetek és a MÁV nem tud megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek - jelentette be a VDSZSZ Szolidaritás elnöke a bértárgyalásokban résztvevő másik hat szakszervezeti vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Halasi Zoltán hozzátette: még pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: bírósági határozat mondta ki, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe, emiatt a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni.

Kiss László arról is beszámolt, hogy a csütörtöki sikertelen bértárgyalás hatására a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező hét vasutas szakszervezet pénteken sztrájkbizottságot alakított.

Hungrail: a sztrájk a vasutasok munkahelyét veszélyeztetné


A vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szerint egy sztrájk a vasutasok munkahelyét veszélyeztetné.

A Hungrail az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza, növekvő aggodalommal figyelik a MÁV-csoportnál zajló bértárgyalásokat, ahol a szakszervezetek a vasúti áruforgalom blokkolásának szándékát is bejelentették.

A Hungrail közleményében emlékeztet, a hatályos jogszabályok alapján a közlekedési közszolgáltatásban nagyon nehéz sztrájkot szervezni, a minimális szolgáltatás mértéke akkora, hogy az szinte nem is korlátozza jelentősen az utasforgalmat, ugyanezen előírások azonban az árufuvarozást már nem védik ennyire hatékonyan.

A vasutas szakmai érdekképviselet úgy látja, hogy egy árufuvarozást érintő többnapos vasutas sztrájk jelentős mennyiségben terelne át a vasútról forgalmat a kamionokra, amit utána már nem lehetne visszahozni, ez a MÁV-csoport sztrájkolni készülő vasutasok munkahelyének elvesztésével is járhat, különösen a munkanélküliség által amúgy is sújtott Záhony térségében, ahol az Ukrajna felől érkező vasúti árut átrakják az eltérő vasúti nyomtávolság miatt.

A közlemény szerint a vasúti árufuvarozást piaci alapon végzik, abban az állam közvetlenül nem érintett. A tehervonatok összeállításához és továbbításához kapcsolódó szolgáltatások egy tekintélyes hányadát azonban a vasúti árufuvarozók a MÁV-csoporttól rendelik, vasutasok ezreinek biztosítva ezzel a megélhetését - írja közleményében a vasút szakmai érdekképviselet.

Kovács Imre , a Hungrail elnökségi tagja, a piacvezető Rail Cargo Hungaria (RCH) elnök-vezérigazgatója a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a társasága által a piacon egyedüliként végzett úgynevezett egyedi kocsis forgalom erős versenyben áll a közúttal, és e szolgáltatás rendelkezésre állásának akárcsak átmeneti csökkenésére is a vasúti szállítás felhagyással reagálnának a fuvaroztatók.

Az Rail Cargo Hungaria a szakszervezetekkel már tavaly megkötötte az idei évre szóló bér-, illetve a 2020-ig érvényes foglalkoztatási megállapodást, ugyanakkor a piaci viszonyok átrendeződése miatt lehetőség van a csoportos létszámleépítésre, erre a Rail Cargo Hungaria egy számára kedvezőtlen helyzetben, a cég túlélése érdekében bizonyosan rászánja magát - jelentette ki Kovács Imre a közleményben, utalva arra, hogy Záhony térségében szinte minden vasutas az áruk vasútról vasútra történő átrakásából él, zömében a MÁV-csoport alkalmazásában. A Hungrail közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy egy vasutas sztrájk hatására a forgalom a magyar terminálról várhatóan a szlovákra vándorol majd át, ahonnan szinte lehetetlen visszahódítani a fuvarokat.

Záhonyban hosszú évek óta idén januárban sikerült először jelentős, 35 százalékos forgalomnövekedést elérni a bázishoz képest, illetve remény nyílt arra is, hogy a dunaújvárosi acélmű (Dunaferr) újra Záhonyon keresztül hozzon be alapanyagot. A kedvező trend fenntartására esély sem lenne egy vasutassztrájk esetén - írja közleményében a Hungrail.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Országos sztrájkra készülnek a vasutasok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. CaraGabor2016. 2. 13. 09:51

  Ez a cikk max. az amúgy is ingatag összefogás szétverését kiválóan segíti... A fel-csuti(, és elődei) szépen szétb...ta az érdekképviseleteket és azok azok jogait a saját érdekei szerint korlátozta..., vajon mit tudhatnának kiharcolni semmi jogokkal?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Országos sztrájkra készülnek a vasutasok


  Ez a cikk max. az amúgy is ingatag összefogás szétverését kiválóan segíti... A fel-csuti(, és elődei) szépen szétb...ta az érdekképviseleteket és azok azok jogait a saját érdekei szerint korlátozta..., vajon mit tudhatnának kiharcolni semmi jogokkal?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Nemgyarmat2016. 2. 12. 11:26

  Akkor hamarosan Halasi Zoltánról kiderül, hogy Soros a nagybátyja, a nagyapja nem más mint maga Rákosi Mátyás és szocialista színekben indult az elmúlt választásokkor.

  Legalábbis a "civil" CÖF szerint...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Országos sztrájkra készülnek a vasutasok


  Akkor hamarosan Halasi Zoltánról kiderül, hogy Soros a nagybátyja, a nagyapja nem más mint maga Rákosi Mátyás és szocialista színekben indult az elmúlt választásokkor.

  Legalábbis a "civil" CÖF szerint...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér