Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 22. 14:37|Kriván Bence | Vállalatok

Las Vegast is beveheti az Uber

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Éves szinten 47 millió dollárral csapták be utasaikat a Las Vegas-i taxisok – a megdöbbentő számot Nevada állam taxifelügyelete (NTA) tette közzé. Többi között felszámítottak egy fuvaronkénti 3 dolláros hitelkártya-díjat, amely más államokban vagy nem is létezik, vagy lényegesen alacsonyabb. A 3 dollár az átlagos fuvardíj 17 százalékát teszi ki, másutt – ahol használják – 3,8–5 százalék közé esik az aránya. A Wells Fargo bank egyébként 8,5 centet számít fel taxisoknak egy hitelkártyás tranzakció díjaként. Az NTA szerint – azonnali hatállyal – vagy 90 centben, vagy 1,5 százalékban kellene maximálni ezt a díjelemet.

Bár erre legális lehetőségük van – üzemanyagpótdíjat is kértek az utasoktól, miközben az átlagos benzinárak az utóbbi másfél évben gyakorlatilag megfeleződtek. A 12 nagy nyugati városban ilyen költségelem nem is létezik. Nevadában és kiemelten a turizmusából élő Las Vegasban néhány hónapja indította szolgáltatását a Lyft és az Uber utazásmegosztó, mindketten alacsony árakkal próbálnak konkurenciát támasztani a helyi taxisoknak, akik egy nagy csatát a bíróságon már elveszítettek: meg kell osztozniuk a legjobban fizető repülőtéri fuvarokon. A 8 kilométeres útért 20 dollár feletti összeget is elkérnek a taxisok, ez még helyi viszonylatban is borsosnak számít. A viteldíj az elfogadhatónak tekintett szintet átlagosan 25–50 százalékkal haladja meg. Ráadásul a taxisok rendszerint nem a legrövidebb utat választják, s csak a repülőtéri fuvarokon évi 15 millió dollárral károsítják meg az utasaikat. A Lyft és az Uber magával hozza a versenyt, ehhez a taxisoknak is alkalmazkodniuk kell majd – írja a Los Angeles Times.

Az Uber más tájakon is erősít: márciusban tíz amerikai nagyvárosban ételkihordást is vállalnak majd. Az UberEats szolgáltatás igénybevevői a környező éttermekből rendelhetnek ebédet vagy vacsorát. A szolgáltatást sikeresen tesztelték a kanadai Torontóban, ahol száz helyi éterem csatlakozott a rendszerhez. Amerikában átlagosan 5 dolláros – városonként eltérő – kiszállítási díjjal dolgoznak majd, ezen megosztoznak a sofőrrel. Az Uber azonban „koordinációs költségek” címén az éttermektől pénzt szed.

Oldalvizeken evez a General Motors

Pikáns fejlemény – és gyökeresen átalakíthatja a fuvarmegosztó piacot –, hogy a General Motors (GM) megvette a már nem működő Sidecar szolgáltatót, annak kutatógárdájával és szabadalmaival együtt. Mint ismert, az év elején a GM az Uber legfőbb versenytársával, a Lyfttel közösen indított félmilliárd dolláros vállalkozást az önvezető jármű kifejlesztésére. A Sidecar stratégiai szerepét az jelenti, hogy 2002-ben ő védette le a fuvarmegosztás műszaki-technológiai módszerét, és ma gyakorlatilag mindenki az ő rendszerét használja – fizetség nélkül. Igaz, a Sidecar még nem ment perre, de ha megteszi, akkor sarokba szoríthatja a konkurenciát. Ami biztos: a GM egy sokoldalúan felhasználható fegyverrel bővítette az arzenálját.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Las Vegast is beveheti az Uber
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 23. 12:10Az IT-szektort és a feldolgozóipart érinti leginkább a munkaerő hiánya

  Egyre intenzívebb verseny indult a munkaerőért Magyarországon - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Piac és Profit, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Munkaerő - 2017 címmel rendezett konferenciáján.

 • FEBRUÁR 23. 11:54Több mint ezer cég kaphat 9 milliót

  Nem túlzás azt állítani, hogy 2022 végéig 1200 vállalkozás fog állami tőkéhez jutni – állítja a Hiventures Zrt. befektetési vezérigazgató-helyettese, Katona Bence.

 • FEBRUÁR 23. 10:41Ilyen évre számít a Magyar Telekom

  Tovább erősödik a verseny a magyar távközlési piacon, és részben ez az indoka annak, hogy az idén a Magyar Telekom kisebb bevételt és eredményt vár.

 • FEBRUÁR 23. 10:01Indul a szoftverellenőrzési szezon

  Egyre gyakrabban élnek szerződésben foglalt ellenőrzési jogukkal a szoftverfejlesztő cégek, főként – és nem véletlenül – a pénzügyi évzárásuk előtti időszakban.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér