Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 13:40|VG | Vállalatok

Lecsap az unió az acélra

A kereskedelmi biztos szerint nem engedhetik meg, hogy a mesterségesen alacsony árú importra támaszkodó tisztességtelen verseny fenyegesse az ágazatot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Újabb dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Bizottság kínai acéltermékek ügyében; Cecilia Malmstroem kereskedelmi biztos szerint nem engedhetik meg, hogy a mesterségesen alacsony árú importra támaszkodó tisztességtelen verseny fenyegesse az ágazatot. Ezzel már tízre nőtt az uniós acélimportot érintő vizsgálatok száma – derül ki a közleményből –, és a bizottság csaknem 40 különféle kereskedelmi intézkedéssel védi az ágazatot. Januárban az építőiparban használt acélrudak bevitelét korlátozó intézkedéseket hoztak,  most pedig – az új eljárás bejelentésével egyidőben – a bizottság közölte, hogy büntetővámmal sújtják a Kínából és Oroszországból származó hidegen hengerelt acéltermékeket. (Kína esetében 13,8–16 százalék közti sávban lesz a vám, az orosz termékeknél pedig 19,8–26,2 százalék.)

Malmstrom a múlt hónapban Gao Hu-cseng kínai kereskedelmi miniszterhez intézett levelében sürgette, hogy hozzon intézkedéseket az acéltermelői kapacitások csökkentésére, és kilátásba helyezte, hogy Kína újabb eljárásokra számíthat, ha nem tesz semmit azok után, hogy 2015-ben 50 százalékkal nőtt az ország acélexportja, destabilizálva a világ és különösen az unió piacát.

A globális acéltermelés felét adja Kína, de a belső kereslet meredeken csökkent az utóbbi időben, párhuzamosan a gazdaság lassulásával. Peking már bejelentette, hogy a következő öt évben 150 millió tonnával tervezi csökkenteni acéltermelését, de szakértők szerint az ország túltermelése eléri az évi 340 millió tonnát.

Idén több EU-országban is forró téma lett az olcsó kínai acélexport, például az Egyesült Királyságban, ahol több acélgyártó erre hivatkozva jelentett be leépítéseket – emlékeztetett a BBC. A múlt héten a világ legnagyobb acéltermelője, a luxemburgi székhelyű ArcelorMittal Kínát tette felelőssé tavalyi brutális, 8 milliárd dollárnak megfelelő veszteségéért, amelynek nyomán állások ezreit készül megszüntetni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lecsap az unió az acélra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:29A magyar gazdaság jelentős mértékben függ a járműgyártástól

  A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, hogy minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Hungexpón, a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján.

 • MÁRCIUS 24. 17:04Pert nyert a döntőbizottság a Vodafone ellen

  Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság pénteken az MTI-vel.

 • MÁRCIUS 24. 15:25Rangos nemzetközi díjat nyert a Zeneakadémia filmje

  Silver Hugó díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában a szeptemberi budapesti Bartók Világverseny és Fesztivál kapcsán készült kisfilm – mondta a Világgazdaságnak a verseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója. A 45 másodperces filmetűd, több száz nemzetközi nevezés közül vívta ki a rangos elismerést.

 • MÁRCIUS 24. 15:18Keresik az ötletes vállalkozásfejlesztési projekteket

  A korábbi évek sikereit követően a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2017-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzéséért létrehozott díjra összesen öt kategóriában.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér