Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 15:48|Sz. M. | Vállalatok

Megint bajban van az Alitalia

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az olasz kormány azt kéri az Alitalia vezetésétől, hogy néhány héten belül tegyen le az asztalra egy részletes, a részvényesekkel és a hitelezőkkel egyeztetett üzleti tervet – ezzel a közleménnyel zárta le tegnap az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium a nemzeti légitársaság vezetésével folytatott egyeztetést. Eredetileg arról volt szó olasz sajtóértesülések szerint, hogy az Alitalia mára prezentál egy ilyen tervet, miután december 22-én a vezérigazgató, Cramer Ball rendkívüli közgyűlésen megállapodott a légitársaság befektetőivel a rövid távú finanszírozási kérdésekről, egyben közölte, hogy a talpon maradáshoz 60 napon belül el kell fogadni egy költségcsökkentési tervet, illetve át kell alakítani az üzleti modellt.

Az Alitalia számtalan – olykor közvetlen állami részvétellel lezajló – mentőakción van már túl, 2008-ban csődbe ment, és közel állt ehhez 2014-ben is. Az olasz Mediobanca egy korábbi elemzése szerint 1974–2014 között 7,4 millliárd euróba került az államnak a légitársaság életben tartása. A legutóbbi menet főszereplője az egyesült arab emírségekbeli Etihad volt, amely 2014-ben 49 százalékos részesedést szerzett az Alitaliában, a többségi tulajdon pedig egy olasz konzorcium kezébe került (meghatározó tagjai az Intesa Sanpaolo bank, az olasz állami posta, valamint az UniCredit bank). Az Etihad a színre lépésekor azt ígérte, hogy 2017-re nyereségessé teszi az olasz légitársaságot, Róma pedig fontos nemzetközi csomópont lesz, sok hosszú távú járattal. Ehhez képest 2015-öt az Alitalia csaknem 200 millió euró veszteséggel zárta, a tavalyi deficit pedig 400 millió euróhoz közelíthet – tudta meg a Bloomberg a céghez közel álló forrásoktól.

Az Etihad, illetve az Alitalia vezetése most ahhoz akar kormányzati jóváhagyást szerezni, hogy újabb 1600 fővel csökkentsék a légitársaság létszámát, ami várhatóan komoly szakszervezeti ellenállásba ütközik. Tovább akarják faragni a veszteséges rövid, illetve közepes távú járatok számát is – írta a Corriere della Sera –, miután az elmúlt néhány hónapban már beszüntettek egy sor kelet-európai járatot, december elseje óta nem repülnek Isztambulba, februártól pedig Bukarestbe se.

Nagy változásokra készülnek Milánóban is, ahol a Malpensa repülőtérről hétfő óta csak öt Alitalia-járat indul, ebből három a fővárosba. Februártól viszont már egyáltalán nem működtetik a korábban nyereséges Milánó–Róma járatot, amelynek forgalmát elvitte, hogy az olasz gazdasági és politikai élet két központja között kiépült a nagysebességű vasút. Milánónak két repülőtere is van, az Alitalia visszatérő tervei közé tartozik, hogy csak a városhoz jóval közelebb levő Linatét használják.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megint bajban van az Alitalia
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér