VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

Mezőgazdaság

Már viszik a bárányokat - Húsvétkor adják el az állatok harmadát

március 28. 08:00 | A korai húsvét és az Európában jellemző szűkösség miatt jó ára van a báránynak. A hazai bárány harmadát húsvétkor adják el, ilyenkor akár 200 ezer állatot is exportálhatnak néhány hét alatt – zömüket Olaszországba. A hazai fogyasztás eltörpül emellett, igaz, az itteni ínyencek is elfogyasztanak 10-15 ezer darabot az ünnepek alatt.

Kacsa a fertőzött csirke?

március 24. 06:00 | Minimum félreértés a hír, amely szerint kórokozókkal szennyezett magyar csirkehús került Ukrajnába, a helyi sajtóban megjelentekből egyelőre úgy tűnik, hogy semmi sem igaz. Nem húsról, legfeljebb húspépről lehetett szó, amelyért eleve az ottani készítménygyártó felelne.

Megelőznék a vesztegzárat

március 21. 08:00 | Elejét veheti a tavalyi vesztegzárhoz hasonló eseteknek a kötelező kéknyelvoltás, amelyet a jövőben a kór felbukkanásának 20 kilométeres körzetében kell beadni a kérődző állatoknak. A betegség tavaly év végi megjelenése, és a nagy megfigyelési körzetek miatt hetekig állt a marhaexport, a tavasz megérkeztével pedig várható, hogy újra megjelenik a kór Magyarországon.

Naposcsibékkel indul a Déli Nyitás

március 17. 19:37 | A déli nyitás keretében 100 ezer bábolnai naposcsibe és mintegy 30 ezer keltetőtojás érkezett az észak afrikai Eritrea fővárosába, Aszmarába; a szállítmány értéke meghaladja a 200 ezer eurót.

Kishantos ismétlődik meg a Hortobágyon?

március 17. 17:33 | Több tízezer állat halhat éhen a Hortobágyon, mivel gazdáik nem kaptak legelőterületeket a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatán.

Szlovák hátszéllel éled újra a magyar máktermesztés

március 17. 17:10 | Az idei évben várhatóan már hatezer hektáron folyhat az ipari mák termesztése, ez pedig az ágazati szereplők szerint nagy eredmény azok után, hogy egy éve a legnagyobb hazai felvásárlónak számító Alkaloida gyógyszergyár váratlanul bejelentette: kivonul a hazi termeltetésből és felvásárlásból.

Új szabályok jöhetnek az egészségesebb növényekért

március 16. 20:33 | Megkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) négynapos nemzetközi szakértői találkozója Rómában, a fórumon egyebek között felülvizsgálják a nemzetközi növény-egészségügyi sztenderdeket, amelyek a növények, növényi és mezőgazdasági termékek szállítását szabályozzák - közölte a szervezet.

Ötvenmilliós vagyonelkobzás járt kukorica árulásáért

március 16. 14:18 | Folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, pénzmosásban, közokirat-hamisításban és csalásban mondta ki bűnösnek a Debreceni Ítélőtábla azt a négy vádlottat, aki 2007-ben csaknem 400 millió forint értékű intervenciós kukoricát értékesített.

Déli nyitás: tudást adhatunk

március 16. 13:30 | Mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszertermékek tömeges szállítása helyett a termesztési és tenyésztési technológiák, valamint a szaktudás exportjában vehetne részt Magyarország a déli nyitás keretében. Az Afrikát megcélzó cégeknek Kínával kellene felvenni a versenyt.

Nagyot estek a mezőgazdasági árak

március 13. 09:00 | Tovább folytatódik a mezőgazdasági termelői árak esése: az adat 7,2 százalékkal alacsonyabb a tavaly januárinál.

Világgazdaság Piactér