VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

Mezőgazdaság

Nagyot drágulhatnak az élelmiszerek a GMO-mentes gyártás miatt

január 28. 07:00 | Akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – vélik a szakértők. Azt, hogy génmódosítás-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, a napokban jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium. A fő gond az, hogy nincs igazán alternatívája a takarmányozásban a szójának, amely a legfőbb fehérjeforrás, és amelyből elsősorban génkezelt dél-amerikai terményt vásárolnak a gazdák.

Brüsszelben is bejelentette a magyar miniszter a GMO-mentes övezet tervét

január 27. 13:05 | Fazekas Sándor Brüsszelben is bejelentette az uniós GMO-mentes övezet létrehozását - jelentette be a földművelésügyi tárca. A brüsszeli Mezőgazdasági és Halászati Tanács alkalmáva...

Tízévente egyszer van ilyen jó termés

január 25. 18:34 | Tízévenként egyszer van olyan jó gabonatermés, mint a tavalyi, de még ennél is ritkábban fordul elő, hogy egyszerre kiemelkedő az őszi búza és a kukorica terméseredménye - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Czerván: jó állapotban van az őszi vetés

január 23. 13:10 | Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Harkányban pénteken.

Rekordtermés kukoricából

január 23. 05:00 | Rekordtermést takaríthattak be tavaly a hazai gazdák kukoricából: a csaknem 9,2 millió tonnás termés 34,7 százalékkal haladta meg az előző évit, a termésátlag hektáronként 7,74 tonna volt – közö...

Rekordtermés volt tavaly kukoricából

január 22. 09:12 | Tavaly az összes fontosabb őszi betakarítású növény termésmennyisége nagyobb volt az előző évinél, kukoricából pedig rekordtermés volt, a termésátlag 42,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Vannak tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak

január 18. 12:20 | Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak - jelentette ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai igazgatója vasárnap a II. Bországgyűlés című rendezvényen Ópusztaszeren.

Kukoricából lesz a cukor?

január 16. 18:21 | Három év sincs már hátra az uniós cukorkvóta megszűnéséig, ám a jelek szerint sem addig, sem azután nem várható a cukorrépa-termesztés érdemi bővülése, vagy új cukorgyár indulása Magyarországon. A mára alig jövedelmező cukorrépa helyett az iparban használt izoglükóz gyártása bővülhet. Ehhez kukorica kell, abból pedig van bőven az országban.

A jó termés lefelé nyomja az agrárárakat

január 16. 05:00 | KSH Novemberben a mezőgazdasági termelői árak 6,8 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 8,3, az élő állatok és állati termékeké 4,5 szá...

Közel hét százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak novemberben

január 15. 09:21 | Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 6,8 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 8,3, az élő állatok és állati termékeké 4,5 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.