Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 14:30|Dénes Zoltán | Vállalatok » Mezőgazdaság

Akadozik a búzaexport

Beragadt az országba az exportra szánt hazai búza és kukorica, nem tudunk versenyezni az ukrán áruval – mondta a Világgazdaságnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem várható komolyabb elmozdulás a gabona és a kukorica árában a közeljövőben, jelenleg mindkét termény a 40 ezer forintos árszint közelében van – mondta a Világgazdaság megkeresésére Pótsa Zsófia. A Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők (Gabonaszövetség) főtitkára szerint a 2015-ös árakhoz képest jelenleg 15-20 százalékkal alacsonyabban jegyzik a búzát és a tengerit. Az árakat – tette hozzá – egyértelműen a világpiaci készletek alakulása mozgatja úgy a globális, mint a hazai szinten. Búzából és kukoricából világszinten is jó termés volt, árubőség van. A főtitkár szerint ez az állítás Magyarország esetében még inkább igaz, hiszen eleve több mint kétmillió tonnás átmenő búzakészlettel indítottuk az őszi betakarítást.

Bőség van kukoricából is Fotó: Löffler Péter
Meglátása szerint az árcsökkenés nem volt drasztikus, a termelők elég jól tudták tartani magukat az általuk kívánt árakhoz. A gazdálkodók az aratás során és azt követően végig 40 ezer forint felett kínálták a malmi búzát, és nem is voltak hajlandók ez alatt megválni a terménytől. – Az árak stabilizálódása leginkább a szélsőséges időjárási körülmények miatt előálló nyugat-európai terméskieséseknek köszönhető, s nem a hazai tárolókapacitások meglétének – közölte Fórián Zoltán. A Takarék Agrár Központ agrárszakértője – egyetértve a Gabonaszövetség főtitkárával – úgy vélte, nem várható, hogy a tömegcikkek terén komolyabb változás álljon elő az árakban, ezért azt javasolta a termelőknek, hogy próbáljanak inkább minőségi terményekkel réspiacokat találni.

Pótsa Zsófia meglátása szerint egyébként a legnagyobb gond a magyar áruval az, hogy nem tudja elhagyni az országot, a kivitel ugyanis nem megy olyan ütemben, mint ahogy az elvárható lett volna. Úgy tűnik, az ukrán terménnyel szemben nem vagyunk versenyképesek, főleg a harmadik országokban. Ráadásul nemcsak az unión kívüli országok piacáról szorulunk ki, de elmaradozunk a számunkra nagy piacot jelentő Olaszországból is. Az ukránok ugyanis alacsonyabb áron tudják eljuttatni termésüket az olaszokhoz. Az alacsony vízállás pedig a dunai kiszállást is jelentősen megdrágítja, a kereskedők beszámolója szerint november óta alig volt hajóberakás.

Hasonlóan vélekedett Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is, aki úgy vélte, hogy a mostani árak mellett az átlagtermésnél kevesebbet betakarítók veszteséggel adnak túl árujukon. Véleménye szerint a világpiaci árakat, s azokon keresztül esetleg a hazai elmozdulást is, majd csak a dél-amerikai aratás fogja befolyásolni. Az ezzel kapcsolatos becslések előreláthatóan megmozgatják majd az árupiacokat is. Petőházi szerint a nemzetközi árszintek alakulására rövid távon az olajár van a legerősebb hatással, hosszabb távon pedig az átmenő készletek méretének változása lehet a legfontosabb tényező.

Lesznek fagykárok

Jelentős fagykár is lehet a hótakaró nélküli erős lehűlésből, de még korai lenne erről nyilatkozni. A Gabonatermesztők Szövetségének több helyről már jelezték, hogy komolyabb kár keletkezett a búzában – mondta kérdésünkre Petőházi Tamás, a szervezet elnöke.
A hótakaró nélküli fagyos időszak leginkább a repceterületeket viseli meg, ahol számítani kell a felfagyásra – tette hozzá Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ agrárszakértője.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Akadozik a búzaexport
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 13. 15:33Ha rendszeresen eszik halat, Ön ritka kivétel Magyarországon

  A magyarok mindössze elenyésző hányada fogyaszt rendszeresen halat, és akkor inkább az édesvízit részesíti előnyben.

 • JANUÁR 13. 09:05Csökkentek a mezőgazdasági termelői árak 2016 novemberében

  Tavaly novemberben 5,5 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a növényi termékek árának 11,4 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 5,1 százalékos növekedéséből eredt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • JANUÁR 12. 13:45Közel kétmilliárd forint kormánytámogatás, 120 új munkahely

  A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő kormánytámogatást kap az export bővítését szolgáló, mintegy 5,1 milliárd forint értékű új beruházásának megvalósításához, ami 120 új munkahelyet teremt a cégnél - jelentette be csütörtökön Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter a szaktárcánál újságírók előtt.

 • JANUÁR 12. 09:18A madárinfluenza 3 milliárd forintos költséget okozott eddig

  A madárinfluenza miatt eddig 3 millió állatot kellett leölni, és 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér