Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 17. 14:44|K. B. Z. | Vállalatok » Mezőgazdaság

Csábító szabad földpiac

Magyarország és Románia élelmiszer-gazdasága hasonló kihívásokkal néz szembe, hiszen rendkívül kiélezett nemzetközi versenyben, a kiskereskedelmi láncok által meghatározott belpiacon kell működnie, ami csak akkor lehet sikeres, ha a két ország agrárgazdálkodói összefognak – jelentette ki az OTP Bank Romania által szervezett befektetési konferencián Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyar lisztexport 57 százaléka Romániába megy, a szójadaránál 41, az élő sertésnél és a tejnél 36, a búzánál és az árpánál pedig 25-26 százalékos ez az arány – érzékeltette a román piac fontosságát Feldman. A magyar kormány az Eximbank 500 millió eurós hitelkeretével is ösztönzi a romániai befektetéseket. A kifejezetten romániai üzletekre igényelhető kölcsönt vevői hitelekre, export-előfinanszírozásra és befektetési hitelre lehet felhasználni.

A 19,8 millió fős román élelmiszerpiacban nagy a potenciál: Románia önellátottsága cukorból 35,4, sertésből 71, zöldségfélékből 92,5, tejből 93,1 százalékos – mondta Feldman. A belső fogyasztás folyamatosan nő, köszönhetően annak, hogy Románia GDP-je az utóbbi években emelkedik – tavaly például az unióban a legmagasabb mértékben, 4,8 százalékkal –, valamint annak, hogy 2015 júliusától minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfája 24-ről 9 százalékra csökkent.

Nem véletlen, hogy a román kis- és közepes vállalkozások elsősorban a belföldi piacban gondolkodnak – jelezte előadásában Diósi László, az OTP Bank Romania vezérigazgatója. Szerinte, ha a magyar vállalkozók tisztában lennének azzal, hogy mennyire stabil és fejlett pénzügyi kultúrájú ország Románia, a jelenlegi 12 ezer magyar tőkeérdekeltséggel rendelkező cégnél több működne Romániában. Diósi a román gazdaság fejlődési lehetőségeit is kiemelkedőnek nevezte, szerinte az ország a következő években is stabilan elérheti a 3-4 százalékos GDP-bővülést.

Nagy a technológiai lemaradás. Fotó: AFP
A mezőgazdasági termékek részaránya a Romániába irányuló teljes magyar kivitelben 20 százalék, miközben ez az arány az uniós csatlakozás előtt 10 százaléknál alacsonyabb volt – derült ki Bogár Ferenc, Magyarország bukaresti követsége gazdasági tanácsosának előadásából. A magyar kivitel legnagyobb részét a gabona, a feldolgozott takarmány, a hús és a zöldség-gyümölcs adja, míg a Romániából érkező agrártermékek zöme gabona, olajos mag és élő állat volt.

A román mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket jól jelzi, hogy Románia az egy főre jutó mezőgazdasági területben az első, méretét tekintve pedig a maga 12,7 millió hektárjával a hatodik (8,8 millió hektár szántójával az ötödik) legnagyobb az EU-ban. A román földpiac 2012-ben érte utol árakban a magyart – mondta előadásában Kerezsi Miklós, a Romániában gabonakereskedelemben, takarmányfeldolgozásban és borkereskedelemben is utazó East Group résztulajdonosa. A földpiaci szabályozás szerint uniós állampolgárok vásárolhatnak földet, de – ellentétben a magyarországival – Romániában jogi személyek is földtulajdonossá válhatnak. Igaz ez az olyan társaságokra is, amelyeknek 100 százalékban magyar a tulajdonosuk – tette hozzá.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csábító szabad földpiac
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér