Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 13:30|Kelemen Zoltán | Vállalatok » Mezőgazdaság

Enyhébb szabályok a GMO-takarmányokra

Megváltoztatná a genetikailag módosított szervezeteket (GMO) nem tartalmazó élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályozást a Földművelésügyi Minisztérium.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kép: Reviczky Zsolt
A tervezet közigazgatási egyeztetés alatt áll. A leglényegesebb módosításnak az tűnik, hogy változik a GMO-mentes termelésben felhasználható takarmány meghatározása, amely a jövőben az EU – a hazainál megengedőbb – szabályozásához igazodik majd.

Most ahhoz, hogy GMO-mentesnek lehessen nevezni az adott végterméket, az előállításakor felhasznált takarmányban maximum 0,1 százalék lehet a GMO-tartalom, míg az uniós szabályozás 0,9 százalékot engedélyez. A módosítással ez utóbbi lenne érvényes a magyarországi termékre is.
A 0,1 százalék olyan alacsony érték, amely akár vizsgálati hibahatár is lehet – mondta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, a GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke.

Miután Magyarország az alaptörvényben is deklarálta az agrártermelés GMO-mentességét, a termékét genetikai módosítástól mentesnek nevező jóhiszemű termelő, akinek takarmánya akár a mérés pontatlansága vagy akár véletlen szennyezés miatt nem felelne meg ennek az előírásnak, súlyos szankciókkal sújtható.

Az agrártárca szerint a módosítással a szabályozás jobban igazodik a környező országok jelölési szabályaihoz, és piacfejlesztő hatása lesz. Ezt a nézetet osztja a GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke is. Jelenleg ugyanis a magyar termékeknek hátrányt jelenthet a szabályozás – mondta lapunknak Zászlós Tibor. Hiszen amíg egy-egy nyugat-európai országból érkező termék 0,9 százalékos GMO-tartalommal viselheti a mentes jelölést, addig a magyar termékek most ugyanezt 0,1 százalék mellett tehetik.

Márpedig a 0,9 százalékot alacsonyabb költséggel el lehet érni, a fogyasztók pedig a két GMO-mentes termék közül az olcsóbbat választják. Zászlós szerint az külön probléma, hogy a GMO-t tartalmazó termékeket a vonatkozó jogszabályok ellenére nem jelölik külön, pedig – tekintve, hogy az európai szójafelhasználás nagyobb része GMO-s import – szinte kizárt, hogy ne lennének ilyenek a polcokon.

Nem rákkeltő a glifozát

A glifozát nevű hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek – áll az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) kockázatértékelési bizottságának március 15-én közzétett értékelésében. A szakvélemény nem jelenti a hatóanyag használatának azonnali engedélyezését – erről hat hónapon belül kell döntenie az Európai Bizottságnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal emlékeztetett: a vegyület engedélye a múlt év közepén lejárt, s a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni a használatát. (VG)

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Enyhébb szabályok a GMO-takarmányokra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér