Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 21. 15:49|VG | Vállalatok » Mezőgazdaság

Megvan a GVH-engedély a megafúzióra

Rábólintott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa a hazai baromfipiacot átformáló cégösszefonódási kérelemre, így a Tranzit-Ker Zrt., valamint a Tranzit-Food Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Kft. megszerezheti a Bátortrade Kft., illetve „az utóbbi céggel szorosan együttműködő társaságokhoz tartozó vállalkozásrészek tulajdonjogát”.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ahogyan a Világgazdaság a február 23-án keltezett fúziós kérelemről korábban megírta, a tranzakció nem üzletrész-, hanem eszköz- és ingatlanvásárlások révén valósul meg. A fúzió átírja a baromfipiaci erőviszonyokat, szereplői ugyanis a piacon meghatározók.

A Szabó Miklós érdekeltségébe tartozó debreceni Tranzit csoport – a 2015-ben 11 milliárd forgalmú Tranzit-Ker és a 15 milliárdos Tranzit-Food – mellett a fúziós kérelemben a 7,5 milliárdos forgalmú Bátortrade szerepel, de lapunk forrásai kulcsszereplőnek a Petis Mihály érdekeltségébe tartozó nyírbátori Gastor Baromfi Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t tartják. Utóbbi integrátor cég több mint 15 milliárdos árbevételt produkált 2015-ben, vevői között van a TESCO és a Lidl is. A cég a csirkepiac harmadik legnagyobb szereplője a Master Good és a Hungerit után.

A fúziót jóváhagyó határozatában a GVH rögzítette, hogy a Tranzit csoport meghatározó tevékenysége a víziszárnyas- (sovány liba és pecsenyekacsa) nevelés, amelyet részben saját telepein végez, részben bérneveléssel old meg, illetve a felnevelt víziszárnyasok vágása, feldolgozása, csomagolása és értékesítése. A Tranzit csoport részesedése a magyar pecsenyekacsa-feldolgozásban 15-20 százalék, a feldolgozott sovány libák piacán 30-35 százalék, összességében pedig a sovány víziszárnyasok esetében az átlagos részesedése 20-25 százalék.

A versenytanács megállapításai szerint a pecsenyekacsa-nevelő telepeken szükséges technikai feltételek nem térnek el a brojlercsirketelepekétől, ezért a Tranzit csoport – a kérelemben tett nyilatkozata szerint – a megszerzett brojlercsirke-nevelő kapacitásai egy részét pecsenyekacsa-nevelésre tervezi hasznosítani. Ennek következtében egyrészt csökkenti a felvásárlást nevelt kacsából, másrészt pedig a saját beruházásban bővített feldolgozó kapacitása révén növeli a kacsafeldolgozást. A GVH megállapítása szerint a csoport részesedése a pecsenyekacsa és brojlercsirke nevelésére Magyarországon hasznosított területből kevesebb mint 5 százalék.

Eszköz- és ingatlanvásárlások révén jön létre az egyesülés. Fotó: MW
A Tranzit csoport és a beolvadó érdekkör azonos tevékenysége a brojlercsirke- és a pecsenyekacsa-nevelő telepek üzemeltetése, valamint a gyártott takarmányok értékesítése. Mivel a két vállalkozáscsoport együttes részesedése a piacon 20 százalék alatti, ez nem vet fel versenyjogi kérdést. Nem tartotta beavatkozásra okot adó körülménynek a versenytanács azt sem, hogy a Tranzit csoport a hozzá kerülő, jelenleg brojlercsirke nevelésére használt telepeken vízikacsa-nevelést tervez, és több kacsát dolgozna fel. 

A versenytanács büntetett is: mivel a Tranzit-Ker és a Tranzit-Food szerinte részben végrehajtotta az összefonódást a GVH-engedély hiányában is, 1,8 millió forint bírságot szabott ki.

TESCO-GLOBAL Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megvan a GVH-engedély a megafúzióra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér