VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / MEZŐGAZDASÁG

Milliárdok a vidéknek

2016. 2. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 3. 19:01|Vállalatok » Mezőgazdaság
A vidékfejlesztési pályázatokról szól az évkezdet: gyors egymásutánban jelennek meg az uniós milliárdokat hozó, főként az agráriumnak kedvező programok.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Igazi pályázati szezon indult a karácsony előtti napokban, december közepétől fogva egyre-másra jelennek meg a régóta várt kiírások a Vidékfejlesztési Program keretében. Hat kiírásban összesen 87 milliárd forintnyi új vidékfejlesztési pályázat jelent meg az elmúlt napokban – jelentette be Kis Miklós Zsolt , a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten. A legnagyobb tétel a kertészeti ágazatot érinti, a kiírás szerint a felhívás célja a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadottérték-termelésének növelése az új, innovatív és környezetbarát kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén. Az államtitkár hozzátette: a munkaigényes ágazatok, így a kertészet, az állattenyésztés támogatása kiemelt szerepet kap ebben a ciklusban, a Vidékfejlesztési Program fő célja, hogy versenyképesebbé tegye a támogatott cégeket, és minél több munkahelyet teremtsen vidéken.

A most megjelent kiírásokban 22 milliárd forint jut üvegházak és fóliasátrak építésére. A melegházas termesztés nagyobb mennyiséget, stabilabb termelésbiztonságot jelent, valamint egységes minőséget, amely alapfeltétele az exportpiacokon való megjelenésnek. Ennek keretében lehetőség van energiahatékonysági, illetve a megújuló energiát felhasználó beruházások támogatására is. A támogatásintenzitás 50 százalékos, kivéve Közép-Magyarországon, ahol 40, és a fiatal gazdák esetében, ahol 60 százalék az uniós pénz aránya. A támogatási összeg legfeljebb 500 millió, több szereplő alkotta konzorcium esetében egymilliárd forint. Hasonló pályázat indul hűtőházak és gombatelepek létesítésére, valamint az ezekhez szükséges technológia beszerzésére is március 4-től.

Most jelent meg az ültetvénytelepítést szolgáló pályázat is, amelyet ráadásul öntözésfejlesztéssel is lehet kombinálni. A 19 milliárdos program célja új, korszerű ültetvények létrehozása, a fajtaváltás költségeinek finanszírozása, valamint a művelési módok korszerűbbé tétele. Itt nincs szükség épületek, technológia kialakítására, ezért a támogatás maximuma is kisebb: 75, konzorciumok esetén pedig 150 millió forint. Ebben a körben jelent meg a gyógy- és fűszernövények termesztését szolgáló pályázat is, amelyre összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Közben napirenden van egy másik, az agrofoodszektort érintő támogatási csokor is. Február 15-től lehet benyújtani a pályázatokat arra a korábban megjelent élelmiszer-feldolgozói támogatási csomagra, amely a Vidékfejlesztési Programon belül az egyik leghangsúlyosabb tételnek számít.

A december végén napvilágot látott pályázati kiírások összesen 151 milliárd forintot jelentenek az élelmiszer-feldolgozásnak. Ezt az összeget is beleértve, több forrásból az élelmiszer-feldolgozás összesen 300 milliárd forinthoz juthat a 2020-ig terjedő időszakban, hiszen 206 milliárd forint a Vidékfejlesztési Programon belül lesz elérhető, 100 milliárd pedig a Ginopon belül várható. Az uniós pénzek elosztását ugyanakkor az élelmiszeripar erősen kritizálta, mivel az inkább az elsődleges feldolgozásba kezdő mezőgazdasági vállalkozásokat hozza helyzetbe, a Ginop forrásai pedig – visszatérítendő vagy kombinált formában – csak a középvállalkozások számára érhetők el. Emiatt a nagyvállalati élelmiszeripar nem kaphat uniós támogatást ebben a ciklusban, jóllehet erősen rászorulna a technológiai fejlesztésekre – kifogásolják az ágazati szereplők.

Szerző: VG-összeállítás
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliárdok a vidéknek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér