Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 12. 18:30|MÁRK EDINA | Vállalatok

Milliárdokat kellene parkolókra költeni

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Sokba kerülhet a nagyobb áruházláncoknak, hogy arra kötelezik őket: lássák el a parkolóikat elektromos töltőállomásokkal. Márpedig ez derül ki abból a Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendeletből, amely nemcsak az újonnan épülő parkolókat érinti, hanem a régiek átépítését is előírja. Az újakat úgy kell majd kialakítani, hogy minden száz helyből legalább tíz esetében kiépíthető legyen elektromos töltőállomás a burkolat megbontása nélkül, vagyis biztosítani kell a csatlakozást az elektromos hálózathoz. A szabályozás így az üzemeltetők döntésére – végső soron a piaci igényekre – bízza, hogy később kialakítanak-e elektromos töltőt, vagy sem.

A már meglévőket viszont úgy kell átépíteni, hogy minden 100 parkolóhelyből legalább kettőnél nem elég egyszerűen előkészíteni a helyet, hanem ki is kell építeni az elektromos töltőállomást. A rendelet külön szabályozza a fizető parkolók és az áruházak esetét.
Az 1500 négyzetméter feletti áruházaknak – azaz a bevásárlóközpontoknak, a hiper- és nagyobb szupermarketeknek, valamint a nagyobb szakáruházaknak (bútor, barkács) – 2019. január 1-jéig kell kiépíteniük a 100 parkolónkénti két töltőállomást. Az ennél kisebb üzletek hosszabb türelmi időt kaptak.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy jó és a jövőbe mutató ügyről van szó, de felmerül bennünk a kérdés, hogy valóban szükség van-e ennyi elektromos töltőállomásra” – mondta a Világgazdaságnak Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Egy nagyobb áruház parkolójában több mint ezer autó is elfér, így több tucat elektromos töltőállomást kell létesíteniük, amelyek ára széles skálán mozog, főként attól függően, hogy mennyi idő alatt töltenek fel egy autót. Az áruházi parkolók számára megfelelő darabok 5-10 millió forintba kerülnek. Így egyetlen nagyobb áruház esetében több százmillió forintba kerül a rendelet előírásainak teljesítése – magyarázta a főtitkár.

A Blokkk.com szakportál becslése szerint a budaörsi Auchan esetében körülbelül 40, a Tescónál mintegy 30, a WestEnd bevásárlóközpont parkolóiban pedig 30 elektromos töltőállomást kell felszerelni a megadott határidőkig, ami áruházanként 300-400 millió, a nagyobb áruházláncoknál pedig többmilliárd forintos kiadást is jelenthet.

A tetemes költséget nézve nem csoda, hogy felmerül a kereskedőkben a kérdés, valóban szükség van-e annyi elektromos töltőállomásra, amennyit előír a rendelet. Lapunk megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, készült-e hatástanulmány az ügyben, illetve hogy összesen hány parkolóhelyet és elektromos töltőállomást érint majd szerintük az új rendelkezés, de nem kaptunk választ.

A PwC tanácsadó cég előrejelzése szerint az elektromos töltést igénylő (azaz a hibrid vagy tisztán elektromos) autók száma Magyarországon tíz éven belül eléri a 140 ezret. Mindenesetre a kormány egy másik rendelete szerint az a cél, hogy a környezetkímélő járművek aránya 2030-ra összességében elérje a 30 százalékot, ami a KSH-adatok alapján mintegy 900 ezer személygépkocsit jelent.

AUCHAN MAGYARORSZÁG Kft. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliárdokat kellene parkolókra költeni
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:29A magyar gazdaság jelentős mértékben függ a járműgyártástól

  A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, hogy minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Hungexpón, a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján.

 • MÁRCIUS 24. 17:04Pert nyert a döntőbizottság a Vodafone ellen

  Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság pénteken az MTI-vel.

 • MÁRCIUS 24. 15:25Rangos nemzetközi díjat nyert a Zeneakadémia filmje

  Silver Hugó díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában a szeptemberi budapesti Bartók Világverseny és Fesztivál kapcsán készült kisfilm – mondta a Világgazdaságnak a verseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója. A 45 másodperces filmetűd, több száz nemzetközi nevezés közül vívta ki a rangos elismerést.

 • MÁRCIUS 24. 15:18Keresik az ötletes vállalkozásfejlesztési projekteket

  A korábbi évek sikereit követően a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2017-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzéséért létrehozott díjra összesen öt kategóriában.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér