Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 4. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2015. 4. 8. 18:30|VG | Vállalatok

Milliós többletteher az Ekáer

Három hónappal az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) indulása után a vállalkozások 84 százaléka még manuálisan, azaz a munkavállaló által bevitt adatokkal kér Ekáer-számot, az új rendszer éves szinten több millió forint többletköltséget jelent az érintett cégek csaknem fele szerint – derül ki egy márciusban készült felmérésből.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kutatás célja az Ekáerrel kapcsolatos informatikai megoldások terjedése, illetve az ezzel kapcsolatos 2015-re vonatkozó beruházási szándékok feltérképezése volt. A PANNON Szoftver Kft. megrendelésére, a Success Call Solutions által készített telefonos felmérés nem reprezentatív, de széles körben végezték azt el, a megkeresésre 350 érintett cég válaszolt. A megkérdezettek Magyarországon működő, 300 millió forintos éves árbevételt elérő vagy azt meghaladó vállalkozások voltak, amelyek legalább napi öt Ekáer-köteles fuvart indítanak. Az érintett vállalkozásoknál az IT vagy a logisztikai vezető válaszolt a kérdésekre. Ezzel a felmérés meglehetősen jó képet ad az Ekáer hazai megítéléséről és a vállalkozások alkalmazkodásáról.

A kutatásból kiderül: amellett, hogy a cégek 84 százalékánál még manuálisan kérik az Ekáer-számot, 32 százalékban már szoftvert is telepítettek. Az átfedés oka, hogy a legtöbb vállalkozásnál a szoftver telepítése, élesítése ezekben a hetekben még zajlik, így több cégnél párhuzamosan tesztelik a két megoldást.

A megkérdezettek döntő többsége szerint az Ekáer által megkövetelt éves adminisztráció költségei manuális felhasználás esetén milliós tétel, 24 százalék szerint 0,5-1 millió, 47 százalék szerint 1-5 millió forint lesz az ezzel járó kiadás. Csak a megkérdezettek 12 százaléka véli úgy, hogy az Ekáerrel járó adminisztrációs többletkiadást megússza félmillió forint alatt évente.

A valamilyen szoftveres megoldás választása esetén a költségek a válaszadók szerint csökkennek, amennyiben nem helyben fejlesztett, hanem külön erre a célra kitalált informatikai eszközt vesznek igénybe, a többség (51 százalék) szerint az éves költség mindenképp 1 millió forint alatt maradhat.

A felmérés rákérdezett az egyéb szoftveres beruházásokra is. Ezek szerint a felmérésben részt vevő vállalkozások egy része akár több fronton is fejlesztene. 38 százalék döntéstámogatást elősegítő Business Intelligence szoftvereket kíván beszerezni, 31 százalék mobilapplikációt is szeretne az év végéig, a megkérdezettek 23 százaléka pedig az egymástól távol lévő munkavállalók közös tevékenységét elősegítő megoldást kíván beszerezni. 

A felmérésből kiderül az is, hogy az érintett cégek 48 százaléka egyáltalán nem tervez szoftveres beruházást. Igaz, ezeken belül 35 százalék szerint a szükséges fejlesztést már korábban megvalósították, 14 százalékuk szerint pedig az általuk végzett tevékenység nem igényel komoly szoftveres támogatást. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy az ilyen beruházást nem tervezők 42 százaléka a fejlesztés elmaradásaként az uniós pályázati lehetőségek hiányát jelölte meg.

Telenor Magyarország Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliós többletteher az Ekáer
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér