Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 16. 16:01|Utolsó módosítás: 2016. 2. 16. 16:33|MTI | Vállalatok

Sokkal kevesebb magyar dohányt vesznek át idén

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jelentősen csökkenti dohánytermelő területeit, valamint a gazdálkodóktól átvett termésmennyiséget az idén az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. - közölte az amerikai Universal Corporation nyíregyházi dohányfeldolgozójának vezérigazgatója a termelők részére szervezett fórumon, Nyíregyházán.

Bittner Imre ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy az egész világon emelkednek az eladatlan dohánykészletek, a nyíregyházi feldolgozónak is készletproblémái keletkeztek a korábban felvásárolt és beraktározott dohány miatt.

Tavaly összesen 6100 tonnányi Virginia és Burley típusú dohányt termeltetett és vásárolt fel a többségükben szabolcsi szerződéses termelőktől a cég, harminc százalékkal kisebb mennyiséget, mint két évvel ezelőtt. Ennek ellenére a 2014-es és a 2015-ös termés nagy része még a raktárakban van eladatlan készletként - jelezte a vezérigazgató.

Bittner Imre elmondta, az idén a Virgina esetében várhatóan 1500-1600, a Burleynél 500-550 hektáros területre fognak szerződést kötni a termelőkkel, korábban a szerződött termőterület 2800, illetve 1200 hektár volt. Az ULT által átvett mennyiség is csökken 2016-ban: Virginiából a korábbi 5500-6000 tonnához képest az idén 3500 tonnát, míg Burleyből az átlagos 2500 tonna helyett csak 1000 tonnát vásárol meg a termelőktől a cég.

A fórumon a vezérigazgató hangsúlyozta, a társaság 2016-ot átmeneti évnek tekinti, a csökkentett területek ellenére minden eddigi termelővel szerződni akarnak. Tájékoztatása szerint az ULT a termelői területeket az elmúlt három évi átlagtermelés alapján korrigálja, valamint a kormány segítségével megpróbálják elérni, hogy a nagy multinacionális vevők visszatérjenek a magyarországi dohánypiacra.

Amennyiben 2017-re nem sikerül visszaemelni a korábbi területi és termelési volument, akkor jövőre tovább romlik a helyzet, hiszen az ULT Zrt. "egész biztosan" nem köt termelési szerződéseket a Burley dohányfajára - szögezte le Bittner Imre, hozzátéve, hogy ez a legtöbb kistermelőt érinteni fogja.

A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, az intézkedés érinteni fogja a Virginia fajta területeit is, így - ha nem lesz pozitív változás -, körülbelül 2000 tonna átvett mennyiségre lehet számolni 2017-ben.

A nyíregyházi fermentáló ennek a mennyiségnek a többszörösét is fel tudja dolgozni, a kapacitáscsökkenés miatt viszont kényszerűségből "újabb fájó lépéseket" jelent be a cég, azaz valószínűleg megszünteti a dohányfeldolgozást - közölte Bittner Imre.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke a fórumon elmondta, megdöbbent a feldolgozó döntésén, bár már évek óta tudott volt, hogy az ULT-nek piaci problémái vannak. A Madosz kiáll a termelők változatlan nagyságrendű területéért, ennek érdekében a szervezet pedig a hazai és az európai illetékeseket is megkeresi - közölte.

Az elnök arra kérte az ULT vezetését, hogy gondolja át a döntését. Megjegyezte, az egyik évről a másikra véghezvitt radikális területi és mennyiségi csökkenés komoly problémákat okoz a termelőknek, amire a 2016-os termelési év tervezésekor nem gondolhattak. Rámutatott: azok a termelők, akik komolyan gondolták az idei termelési évet, már megvásárolták például a növények neveléséhez szükséges fóliát és tőzeget, lekötötték a termeléshez szükséges energiaforrásokat is.

A dohánytermelés Magyarországon mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a termőterület mintegy 80 százalékát adó kelet-magyarországi térségben.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Sokkal kevesebb magyar dohányt vesznek át idén
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér