Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×



Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 10. 10:49|Herman Bernadett | Vállalatok

Százezrek lakhatása van veszélyben

Február végéig 32 ezer ingatlant fogadott be a Nemzeti Eszközkezelő. A 35 ezres kvóta gyorsan betelhet, főleg, hogy véget ért a kilakoltatási moratórium.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Gyorsan elkapkodhatják a bedőlt hitelesek a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) megmaradt kvótáit, a befogadások ugyanis már 32 ezernél tartanak, a NET-nek pedig csupán 35 ezer ingatlan megvásárlására van mandátuma. Korábban még szűkösebb volt a keret, tavaly szeptemberig csupán 25 ezer ingatlant fogadhattak be, a plusz tízezerrel kibővített kvóta héttizede pedig fél év alatt elfogyott.

A bedőlt hiteleseknek igyekezniük kell, március 1-jén ugyanis véget ért a kilakoltatási moratórium, ami lényegesen megkönnyítette a végrehajtók dolgát a követelések érvényesítésében. A nem fizető adósok ingatlanjait korábban sem volt tilos elárverezni, olyan lakott lakásokért viszont, amelyekből a korábbi tulajdonost nem lehetett kitenni, kevesen kapkodtak. Hogy pontosan hány embert fenyeget a lakóingatlanjának kényszerértékesítése, arról több adat is kering, de több százezer érintett lehet. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) lapunkkal azt közölte, nincsenek arról adatai, hány ingatlant lehet a moratórium lejárta után elárverezni, a szervezet elnöke viszont korábban úgy nyilatkozott: a devizahiteles elszámolás kapcsán 210 ezer végrehajtási ügyet függesztettek fel. A követeléskezelők szövetsége valamivel kevesebb, 180 ezer bedőlt hitelről tud, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) pedig 144 ezer késedelmes vagy már felmondott jelzáloghitelről van adata. A bankok mellett azonban nagy számban kérnek végrehajtást a követeléskezelők, az önkormányzatok és az adóhatóság is – tájékoztatta lapunkat az MBVK.

A bajban lévőkön a NET mellett a magáncsőd segíthetett volna, ezt azonban alig néhány száz adós vette igénybe. A NET viszont a mandátumbővítés után még jobban pörög, mint korábban, amikor évente legfeljebb 7-8 ezer ingatlan került az intézményhez. A vásárlások ugyan még nem fejeződtek be minden esetben, hiszen egy-egy tranzakció hónapokig is elhúzódhat. A pénzügyi teljesítés eddig 22,3 ezer ingatlannál zárult le, de 2017 végére várhatóan mind a 35 ezer lakás vagy ház az NET tulajdonába kerül. A kilakoltatástól viszont már azoknak sem kell tartani, akiknek befogadták a kérelmét, hiszen az eljárás elindulása a végrehajtásokat azonnal felfüggeszti.

A NET segítségével az elmúlt években lényegesen több adós szabadult meg az ingatlanától és a hitelétől, mint más módon. A bankok alig félezer, az adósok saját maguk valamivel több mint 4500 ingatlant adtak el 2013–2015 között, miközben az eszközkezelő csaknem 20 ezer ingatlant vásárolt meg. Az eszközkezelő többnyire a hátrányos térségekben lévő adósokon segített, a befogadott ingatlanok többsége a keleti országrészben található, körülbelül 3200 borsodi és 3 ezer szabolcsi lakást vett át az intézmény, de viszonylag sok Pest megyei és budapesti ingatlant is bekerült a portfólióba. A befogadott átlagos forgalmi érték a hitelszerződések megkötése idején 8,35 millió forint volt, a NET átlagosan 3,77 milliót fizetett egy-egy lakásért. A bérlők átlagosan 11 376 forintos havidíjon tudják visszabérelni a lakásukat, és a programba bekerült családok a kiszámlázott díjak 91 százalékát be is fizették.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Százezrek lakhatása van veszélyben
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér