Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 15. 14:31|VG | Vállalatok » Szolgáltatás

Befektetők is vadászgatnak a hazai könyvárveréseken

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre inkább felváltják a befektetési szempontokra is ügyelő vásárlók a kispénzű régi gyűjtőket az antikvár könyvek, kéziratok szegmensében, de az aukciós piacnak ezt a területét még mindig elég kevesen kísérik figyelemmel. Tavaly nem voltak olyan túlfűtött könyvárverések, mint egy évvel korábban, de az árak összességében nem estek vissza, még ha a 2014. végi százmillió fölötti forgalmat nem is lehetett elérni.

Az irodalmi művek közül változatlanul toplistások a nyugatosok, valamint József Attila és Radnóti dedikált, első kiadású kötetei. A történelmi kéziratok és könyvek is felfelé mennek, a reformkor és Széchenyi sláger maradt. Az oklevelek még alulértékeltek, de az erdélyi vonatkozású darabokat már keresik. A magyar nyelvű bibliafordítások pedig a terület legértékesebb gyöngyszemei – a kéziratritkaságok mellett –, ezek felelnek meg a festménypiacon „múzeumi kvalitásnak” hívott kategóriának.

A piacvezető változatlanul a Központi Antikvárium: decemberi nagy árverésén 11 millió forintot ért a Sylvester János-féle első teljes magyar nyelvű Újszövetség-fordítás 1574-es második kiadása. Kezdő árának ötszöröséért, 10 millió forintért kelt el Széchenyi István Hitelének 1830-as első kiadása és még egy utórezgése volt a Radnóti Miklós iránti felfokozott érdeklődésnek: a Beck Judit hagyatékából származó verskézirat 5 millió forintért, egy levél 3,4 millió forintért cserélt gazdát. Báthory István erdélyi fejedelem 1582-es keltezésű latin nyelvű okleveléért pedig hosszú licitharc után 3 millió forintot adtak.

A magyar antikvár piac nemzetközi beágyazódását nehezíti – hasonlóan a festményekéhez –, hogy túl nagy a különbség a hazai és a nemzetközi árszint között. A növekedést a könyveknél még két tényező is nehezíti: egyrészt a magyar nyelv szigetszerű volta, másrészt Európában nálunk volt legtovább használatban a latin nyelv, kevés a régi magyar nyelvű könyv. Ez is belejátszik abba a divatba, hogy sokszor a reformkori – tehát viszonylag kései – kiadványok érik el a legmagasabb árakat.

Már nem jönnek a külföldiek

A hazai antikvár kínálat ma már szinte kizárólag a magyar gyűjtőkre fókuszál, paradox módon minél jobban közelít az árszint a külföldihez, annál befelé fordulóbb az anyag. Idén a Központi Antikvárium árverésén egy nemzetközi tétel szerepelt: Leni Riefenstahl fotókönyve Az akarat diadalának forgatásáról az európai piacon 3 ezer eurót ér, de itthon 500 ezer forintért nem akadt rá vevő. A magyarokat nem érdekli, a külföldieknek pedig nem éri meg egy könyvért idejönni. Nem volt ez mindig így, tíz évvel ezelőtt magyar árakon több külföldi vonatkozású tételt indítottak, amire Nyugat-Európából is ideutaztak a vevők, illetve a viszonteladók. Mára ez a jelenség kikopott, az itthoni árak általában túl magasak a külföldi kereskedőknek, a magyar befektetőknek pedig nem elég vonzóak. J. J.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Befektetők is vadászgatnak a hazai könyvárveréseken
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 30. 17:33Radák Eszter képei a Virág Judit Galériában

  Négy évszak, ha még egyáltalán van olyan – ezzel a címmel mutatta be a Virág Judit Galéria Radák Eszternek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docensének az utóbbi két évben készült munkáiból álló önálló kiállítását.

 • ÁPRILIS 29. 08:00Basquiat-életműrekordot vár a Sotheby’s

  A nemzetközi piacot meghatározó két vezető aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is modern és kortárs árveréseket tart május közepén New Yorkban. Mindkét ház különlegességekkel készül.

 • ÁPRILIS 28. 18:27Csökken a benzin és a gázolaj ára

  Csökkenti bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát vasárnap a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI pénteken.

 • ÁPRILIS 28. 13:00Elitcsapatban a Fővárosi Vízművek

  Kiemelkedő nemzetközi szakmai elismerésben részesült a Fővárosi Vízművek.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér