Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 17:50|Szabó Márta | Vállalatok » Szolgáltatás

Egymásra mutogatnak az olajországok

A volatilitás marad a jelszó az olaj piacán, a múlt heti áremelkedést néhány szóval leállították egyes olajminiszterek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Megint a zűrzavar lett úrrá az olaj piacán, miután Szaúd-Arábia elvetette annak lehetőségét, hogy a közeljövőben a kitermelés visszafogásával segítsenek mérsékelni túlkínálatot. A királyság olajminisztere, Ali al-Naimi a MarketWatch szerint úgy fogalmazott: nincs értelme arra pazarolni az időt, hogy kitermeléscsökkentést akarjanak elérni. Al-Naimi azzal próbált enyhíteni szavain, hogy hozzátette, ha a nagyobb olajországok mind vállalják a termelés befagyasztását, akkor a most magas készletek idővel leépülnek. Ez nem sokat használt: a WTI ára ma az elektronikus kereskedésben majdnem 4 százalékkal 30,56 dollár/hordóig is esett, a Brent 2,2 százalékkal 32,53 dollárig süllyedt. Egy órával az amerikai tőzsdenyitás után azonban a kereskedők jócskán visszarántották az árakat, miután az USA energiainformációs hatósága (EIA) közzétette a múlt heti készletadatokat, amelyek az American Petroleum Institute egy nappal korábban kiadott adatainál jóval alacsonyabbak lettek.

A múlt héten nagyot emelkedtek az év elején újra padlóra kerülő olajárak, egészen a 35 dollár fölötti magasságba, mert több nagy olajtermelő ország – élén Szaúd-Arábiával és Oroszországgal – megegyezett, hogy a januári, egyébként rekordközeli szinten befagyasztja termelését. Az áremelkedés azonban hamar leállt azt követően, hogy Irán közölte, nem fogja vissza a saját termelését, amíg az nem éri el az ország ellen 2012-ben hozott, idén januárban feloldott nemzetközi szankciók előtti szintet. Irán korábban napi 4 millió hordó körüli olajat hozott felszínre, most valamivel 3 millió alatt termel, és már a szankciók megszüntetésekor értésre adta, hogy még az idén napi 2 millió hordóra kívánja növelni az exportját. Több mint vicces, hogy mások eközben napi 10 millió hordó fölötti szintet fagyasztanának be maguknak – jelentette ki az iráni olajminiszter, Bijan Zangeneh, utalva a szaúd-arábiai kitermelésre.

Szaúdi kollégája amúgy más megoldást is felvetett egy houstoni olajipari konferencián: jobb volna hagyni a kereslet növekedését, a nem hatékonyan kitermelt kínálat csökkenését – utóbbit az AP tudósítása szerint azzal is kiegészítette, hogy az ilyen termelőknek ki kell szállniuk. Al-Naimi nem nevezte meg nyíltan az egyesült államokbeli vagy a kanadai olajpala-, illetve olajhomok-kitermelőket (ezek viszonylag költséges módszerekkel dolgoznak), de elemzők szerint elég nyilvánvaló, mire gondolt, hiszen a bő másfél éve tartó olajáresésben az is nagy szerepet játszott, hogy az olaját olcsón felhozó Szaúd-Arábia az árak alacsonyan tartásával a piacait akarja védeni a drágábban működő konkurensekkel szemben.

Az olaj viszi magával az értékpapírokat is

Az olajárak újbóli lejtmenetét, majd visszafordulását ma a tőzsdék is lekövették, az S&P 500 a lélektani határt jelentő 1900 pont alá is benézett, a Dow pedig 250 pontnál is többet esett a kereskedés első órájában – a vártnál kedvezőbb készletadat aztán az indexeket is megfogta. A CNBC által megkérdezett elemzők szerint rossz látni, hogy a részvényárfolyamok ennyire az olajtól függnek – ez nem volt jellemző az elmúlt évtizedben –, de ehhez jobb hozzászokni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egymásra mutogatnak az olajországok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 19. 15:38Felfelé kúsznak a Zsolnay-árak

  Az elmúlt év a Zsolnay tárgyak körében is áremelkedést hozott. A milliós leütéseket megszokhattuk már a pécsi gyár termékeinél, de az érdekes tételek ára megérkezett a 15-20 millió forintos sávba.

 • JANUÁR 19. 15:30Hegymenetben az antikvár és az online

  Az antikvár könyvek piaca az elmúlt három évben folyamatosan menetelt felfelé, de 2016 ezen belül is kiemelkedő eredményeket hozott. A piacvezető Központi Antikvárium decemberi árverésén a jutalékokkal megnövelt összleütés meghaladta a 100 millió forintot.

 • JANUÁR 19. 07:23Nem büntet a NAV

  A taxik zömében már működik az online kassza, az adóhatóság pedig ellenőrzi is azok használatát, úgy tűnik, egyelőre inkább segítésnyújtás és nem retorzió céljából.

 • JANUÁR 19. 05:00Ritka ezerpengős a Darabanthnál

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér