Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 29. 17:00|Jankó Judit | Vállalatok » Szolgáltatás

Ezüstérmes évet zárt a Christie’s

Története második legjobb évét zárta tavaly a 250 éves Christie’s aukciósház, sok új vevővel, főleg Ázsiából.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nyilvánosságra hozta 2015-ös eredményeit a Christie’s: a világ legnagyobb, londoni székhelyű aukciósháza 4,8 milliárd font (7,4 milliárd dollár) értékű forgalmat bonyolított le (jutalékkal együtt számolva), a legdrágább művek toplistájának első három helyezettje az ő közvetítésével cserélt gazdát. A vevők 30 százaléka új ügyfél volt, ezek 20 százaléka az online aukciókon jelent meg.

Az értékesítés alapján a tavalyi a második legjobb év a cég történetében, még akkor is ha a forgalom fontban számolva 5 százalékkal csökkent 2014-hez képest: a művészeti piac folyamatosan bővül, földrajzi, pénzügyi és műfaji téren egyaránt. (A Christie’s – ellentétben a rivális Sotheby’sszel – nem tőzsdén jegyzett cég, így nem is közöl részletes eredményeket, például profitadatokat, csak az értékesítések összegét teszi közzé évente kétszer.)

A műgyűjtés húzóágazatában, vagyis az impresszionista és modern művészet kategóriában 57 százalékkal nőtt a forgalom 2014-hez képest (ebben erősen közrejátszott két sztárkép is, a világrekorder Algíri nők Picassótól és Modigliani Fekvő aktja, mindkettő 170 millió dollár fölött végzett).

A háború utáni és kortárs művészet értékesítése 14 százalékkal esett vissza, az ázsiai művészet szegmensének összforgalma viszont 9 százalékkal emelkedett, amiben nagy szerepet játszott Robert Ellsworth műgyűjtő kínai kollekciójának elárverezése. A régi mesterek és a 19. századi orosz művészet együttes árbevétele 37 százalékkal esett vissza – meglátszik, hogy visszahúzódtak a néhány éve még hódító orosz újgazdagok. A luxuskategóriában – idetartoznak az ékszerek, az órák és a borok is – 13 százalékkal esett vissza a fontban számított forgalom, de ez így is fontos terület, mert az új vevők 21 százaléka itt lép be az aukciós piacra.

Az eladások gócpontja továbbra is Amerika: ott dollárban számolva 11 százalékkal nőtt a forgalom (3,6 milliárd dollár). Európában is erős maradt a piac, különösen jól teljesített a párizsi fiók, ahol 244,7 millió dollár értékű eladást bonyolítottak le, ez 8 százalékos pluszt jelent. A 2013. évi első mumbai aukció után 2015-ben újra árvereztek és irodát is nyitottak Indiában, Hongkongban és a szárazföldi Kínában egyaránt
5 százalékos növekedést könyvelhettek el. Az ázsiai vevők száma tavaly 7 százalékkal emelkedett, így már a Christie’s vevőinek 18 százaléka közülük került ki.

A nyilvános árverések 2015-ben is erősen zártak, fontban számolva 4,3 milliárdos forgalommal, a privát eladások viszont 39 százalékkal visszaestek, de ebbe az is belejátszik, hogy új stratégiájuk szerint igyekeztek inkább a nyilvános árverések felé terelni a beadókat. Az online szegmens egyértelműen erősödik: 10 százalékkal nőtt a vevők száma, az eladott tételek összértéke 11 százalékkal lett több, és nemcsak sok új vevő, hanem sok új eladó is ily módon lép be a Christie’shez.

Születésnapi tervek

A 250 éves ház idén is folytatja tavaly sikeresnek bizonyult sorozatárveréseit. Február 2–12. között Londonban 20. századi művészeti héttel nyitnak, a vezető tételek között van Egon Schiele önarcképe 6-8 millió fontos becsértékkel és Francis Bacon Két alak című festménye 5-7 millió fontos becsértékkel.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ezüstérmes évet zárt a Christie’s
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér