Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 17:43|Jankó Judit | Vállalatok » Szolgáltatás

Figyelmeztetés a kortársak piacának

A mai világgazdasági környezetben nem viszik árverésre a biztos menedéknek tekintett műtárgyakat a gyűjtők, ami meg is látszik az árverési házak forgalmán.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A februári londoni modern és kortárs aukciós hét után bajban voltak a műtárgypiaci elemzők, valójában senki sem tudja, mi történt. Az aukciósházak, a műkereskedők és a gyűjtők mindenesetre próbálják megragadni a trendeket, a sajtó pedig már a lufi kidurranásáról beszél. Minden szereplő azt érezheti, a történések visszaigazoltak valamit az előzetes félelmekből. A Christie’s és a Sotheby’s árverési forgalma az egy évvel korábbinak csaknem felére zuhant, a kínálat és a kereslet egyaránt visszaesett. A házak szakemberei arra panaszkodnak, hogy a beadók irreális becsértékekhez, illeve minimálárakhoz ragaszkodnak, és sokan nem egyeznek bele alacsonyabb áron való értékesítésbe, még egy tizedesjegyig sem.

A mai piaci és makrogazdasági környezetben a gyűjtők inkább tartják vagyonelemeiket műtárgyban, mint készpénzben. Ez hajtotta fel a Sotheby’s egyik sztárjának, Gerhard Richternek az absztrakt képeit az egekbe az elmúlt évtizedben, és most ezért ülnek a legdrágább élő festőnek számító német művész képein a gyűjtők. Ha a februári aukciókon eladtak volna egy újabb Richter-főművet, az azt jelentette volna, hogy van élet a piacon, de mások is fájóan hiányoztak, köztük például az elmúlt tizenöt év egyik legfontosabb műkereskedelmi indikátora, Andy Warhol. Az ő képeikhez nehéz lesz hozzájutni a közeljövőben; profik nem is üldözik sem Warhol, sem Richter képeit, inkább olyan művészek felé fordulnak, akiknek sok, könnyen felismerhető, globális érdeklődésre számot tartó kvalitásos műve van – mint például Lucio Fontana –, abban a reményben, hogy őt is fel lehet futtatni.

A művészeti piac elemzői rossz hírként értékelték a Financial Times szerint, hogy a londoni aukciók három vezető tétele (egy Picasso, egy Monet és egy Basquiat) ugyanattól a beadótól származott, aki a Picasso- és a Basquiat-képet alig két éve vásárolta 40 millió, illetve 12 millió dollárért. A három művet a Sotheby’s ugyan könnyen értékesítette, de még a csökkentett becsértékekhez képest is csalódást keltő árakon: 27, illetve 9 millió dollárért. Kiderült a beadó neve is: egy fiatal malajziai üzletemberről van szó, az ország miniszterelnökének környezetéből, aki épp védekezésre kényszerül fejlesztési források elsikkasztása miatt. Az aukciósházak az ilyen ügyek miatt sem szeretik felfedni vásárlóik kilétét, és bár körüludvarolják a gazdag ázsiai gyűjtőket, de – ahogy ez a példa is mutatja – az általuk megadott csúcsárakat a piac rövid távon nem igazolja vissza. A malajziai Jho Low az 52 milliós befektetéséből 16 millió dollár veszteséggel szállt ki – ez nem jön jól a házaknak, ha szeretnének újabb vásárlókat szerezni ebben a legmagasabb és egyben legkockázatosabb felső szegmensben.

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Figyelmeztetés a kortársak piacának
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér