VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / SZOLGÁLTATÁS

Keményednek a kéményseprők

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 16:41|Vállalatok » Szolgáltatás
Sokba kerülhet a lakosságnak kéményfelújítás, és fájdalmas, ha megtiltják a kémény használatát. A kéményseprők azonban nem engednek a szigorból.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem ritka, hogy a kéményellenőzésre érkező kéményseprő több tízezer forintos korszerűsítésre kötelezi az épülettulajdonost, súlyosabb esetben meg is tiltja a kémény vagy a rá kötött fűtőberendezés használatát. Ráadásul előfordul, hogy egy felújított kémény újbóli üzembe helyezését sem engedi. Mégsem a rossz hír hozójára kell haragudni Müller Máté, a fővárosi kéményekért felelős Főkétüsz szóvivője szerint. A kéményseprő csak a jogszabályban előírt kötelezettségének tesz eleget, és ezzel életeket menthet – húzza alá.

A szélsőséges helyzetek elkerülhetők karbantartással, illetve a kéményseprő által feltárt szabálytalanság megszüntetésével. Erre a következő ellenőrzésig van idő azokban az esetekben, amikor a hiba ellenére tovább használható a kémény, vagy a fűtőrendszer érintett eleme. Ám ha addig sem történik semmi, a kéményseprőnek már át kell sorolnia a kéményt az életveszélyes kategóriába. Meg kell tiltania az eszköz használatát, és jelentenie kell az esetet a katasztrófavédelemnél, az érintett gázszolgáltatónál és az építési hatóságnál. Pont úgy, mint az eredetileg is életveszélyesnek minősített esetekben.

Tízezer fővárosi kéményt minősítettek életveszélyesnek. fotó: Móricz-Sabján Simon
Míg a kéményseprő az éves (üdülőknél négyévenkénti) rutinellenőrzésnél csak azt ellenőrzi, hogy biztonságos-e a füst elvezetése, a kéményseprő-ipari nyilatkozat kiadása előtt már teljes körű helyszíni vizsgálatot végez. E nyilatkozat nélkül nem helyezhető üzembe a javított, felújított kémény. Ha a tulajdonos nem a megfelelő munkát végeztette el, vagy nem jól, akkor van miért aggódnia, ezért a kéményépítők kifizetésével érdemes megvárni a hivatalos műszaki átvételt.

Budapesten a fő probléma az, amikor a kémény téglái közötti kötőanyagot kioldják a füstből kiváló savas gázok, a szén-monoxid pedig beszivárog a lakásokba. A leggyakoribb javítási mód a méterenként 10-15 ezer forintba kerülő kéménybélelés. A kéményseprő javaslatot tehet a legcélszerűbb javításra az átvizsgálás után (ez kéményenként 3-5 ezer forintba kerül, a kiszállási díj 4 ezer forint), de kivitelezőt – a visszaélések elkerülése végett – tilos ajánlania.

Magyarországon mintegy 4,6 millió, lakóingatlanhoz tartozó kémény van, ezek közel egynegyede Budapesten. Nyolcvan százalékuk egyidős az ingatlannal, vagyis öreg, de egy részüket már felújították. Tavaly a Főkétüsz egy százalékukat minősítette közvetlenül életveszélyesnek, és 9 százalékuknál talált el nem hárított szabálytalanságot. Ez valamivel jobb az országos átlagnál.

A hazai önkormányzatok január végéig dönthették el, hogy meg akarják-e tartani a kéményseprő-szolgáltatást, vagy leadják a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak. Budapest megtartotta a feladatot, mellette Fejér, Tolna, Vas és Zala megye, továbbá döntően Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye is. Az utóbbiak néhány településén azonban átveszi a teendőket a katasztrófavédelem, ahogy a fel nem sorolt megyékben is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főhatóság (OKF) ellátása alá július 1-jétől – amikortól ingyenes lesz a lakossági kéményseprés – 1,8 millió kémény kerül, összesen 1830 településen – tájékoztatta lapunkat Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, helyettes szóvivő.

A katasztrófavédelemnél közben folyik az új területet lefedő szervezeti egység kialakítása, és formálódik az ügyfélszolgálat is. Az új feladatra csak szakképzett kéményseprőket fognak alkalmazni, átvételükről tart az egyeztetés a szakmai képviseletekkel. Mukics hangsúlyozta, hogy a kéményseprők végzettségüknek megfelelő és a munkájuk fontosságát tükröző – vagyis a jelenleginél kiszámíthatóbb és jellemzően magasabb – bért fognak kapni.

Szerző: B. Horváth Lilla
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Keményednek a kéményseprők
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér