VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / SZOLGÁLTATÁS

Rekordok a stabil piacon

2016. 1. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 15. 20:00|Vállalatok » Szolgáltatás
Visszafogottabb, biztonságos növekedést hozott összességében 2015 a világ műtárgypiacán, a sztártételek azonban így is kiemelkedővé tették az évet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A nemzetközi műtárgypiac meglehetősen magas szinten stabilizálódott, köszönhetően többek között a nagy összegeket elköltő kínai befektetőknek, akik a múzeumalapítási láz hevében most épp nem hazai művészetet vásároltak a hazai és a nemzetközi árverési házaknál, hanem egy másik fázisba léptek.

Nyugati aukciósházaknál kimagasló nyugati alkotásokat vesznek, hogy azokat majd kiemelt helyen állítsák ki magánmúzeumukban. (Kicsit hasonló a folyamat ahhoz, amely az öböl menti országokban, főleg Katarban játszódott le még a magas olajárak idején, bár utóbbiban a királyi család gyarapította múzeumát, gyakran inkább privát vásárlásokkal.)
A nagy aukciósházak bevétele tavaly annak ellenére nem csökkent, hogy a kimagasló tavaszi árverések után ősszel már a normalizálódás jelei látszottak, ebben pedig kulcsszerepe van annak, hogy a házak éppen a legnagyobb értékű tételeknél emelték meg legjobban a jutalékokat. Az elemzők sok új vevő megjelenéséről számoltak be, és meglepően jó eredményeket értek el az európai festők alkotásai.

Tavaly tavasszal Picasso Algíri nőkje a Christie’snél elért 179,4 millió dolláros árával újraírta az árverési örökranglistát, de az év második felében is erős volt a mezőny, számos művet ütöttek le a nagyoknál 20 millió dollár fölött. Megszületett a toplista második helyezése is: Modigliani Fekvő aktja, ugyancsak a Christie’snél, 170,4 millió dollárért dollárért kelt el. Egy taxisofőrből lett kínai milliárdos vette meg, aki feleségével együtt két magánmúzeumot is alapított Sanghajban, és ma már a legismertebb kínai műgyűjtők közé számítanak.

A Christie’s 145 millió dolláros forgalmat bonyolított le őszi impresszionista és modern árverésén, amely mindig egyfajta lakmuszpapírnak számít a piac állapotának megítélésében. Az idei eredmény 20 millió dollárral kevesebb a tavalyinál, de voltak kimagasló árak a Modiglianin kívül is: a tételek jellemzően a becsértéksáv felső határa körül keltek el, és 83 százalékuk gazdára talált. Lucio Fontana Concetto spaziale, La fine di Dio című képe 29 millió dollár, Louise Bourgeois pókszobra 28 millió dollár lett.

A globális műtárgypiacon a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján tapasztalt esés után 1995 körül indultak meg újra felfelé az árak, a 2007-es, 2008-as aukciókon már igencsak elszabadultak – ennek 2008 őszén látványosan véget vetett a pénzügyi válság. Az emelkedés 2010-ben indult újra, tavaly sokan már újabb buborék kialakulásától tartottak – elemzők szerint a piac ezt örvendetesen elkerülte, miközben az aukciók összforgalma ősszel így is 2,2 milliárd dollár volt. A sztártételek természetesen kiemelt figyelmet kaptak, és ez így lesz ezután is, de a további stabilizálódás érdekében az árverezőházak – legalábbis nyilatkozataik szerint – a jó kvalitású, de megfizethető művek szegmensét igyekeznek majd erősíteni.

Ijesztőek az árak

A legdrágább élő festő a német Gerhard Richter, aki az elmúlt években sorra döntötte e kategória csúcsárait. Életműrekordját jelentő 1986-os datálású Absztrakt képe szerepel a 2015-ös európai toplistán: tavaly februárban 30,4 millió fontért (44,5 millió dollár) kelt el a Sotheby’s londoni árverésén. A 84 éves művész a német Die Zeitben év végén megjelent interjújában ijesztőnek nevezte a műtárgypiaci fejleményeket – beleértve saját elrettentő árait is.

Szerző: Jankó Judit
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rekordok a stabil piacon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér