VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK

Több pénzt teszünk félre nyugdíjra

2016. 2. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 16:28|Vállalatok
Több mint 100 milliárd forintnyi tagdíjat fizettek be tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárakba. A cafeteriaszigorítás vesztesei az egészségpénztárak lettek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre több pénzt fizetnek a nyugdíjpénztárakba a tagok – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) évértékelő sajtótájékoztatóján. A szövetség tagjai közé tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma ugyan minimálisan csökkent, de összességében a szektor érett fázisban van – mondta Kravalik Gábor, a szövetség elnöke. A vagyon tavaly 6 százalékkal 1070 milliárd forintra nőtt részben a hozamoknak, részben pedig a befizetéseknek köszönhetően. A tagok egyre többet tesznek félre, a tavalyi csaknem 102 milliárd forintos tagdíjbevétel közel kétharmada egyéni tagi befizetés volt. Az utolsó negyedév különösen erős volt, a tagok 25,77 milliárd forintot tettek a munkáltatóktól származó 9,8 milliárd forint mellé.

A több mint egymilliós tagságon belül Kravalik szerint 40-50 százalék körül lehet azok aránya, akik egyáltalán nem fizetnek tagdíjat. Sokan lehetnek, akiknek egy korábbi munkáltatójuk fizetett tagdíjat, és ők nem folytatták. Az elért hozamok alapján pedig érdemes önkéntes nyugdíjpénztárakban takarékoskodni: tavaly átlag 4,39 százalékos hozamot értek el, ami a negatív átlagos infláció miatt ennél magasabb reálhozamot jelent.

Az aktív tagok viszont a pénztárak egyéni beszámolói szerint is egyre többet tesznek félre. A piacon harmadik legnagyobb játékosnak számító Aegon tegnap jelentette be, hogy önkéntes nyugdíjpénztárába rekordösszegű, 12,4 milliárd forintos tagdíjbevétel folyt be tavaly. Az egyéni befizetések 16-19 százalékkal nőttek az utóbbi években, és tavaly a szigorodó cafeteriaszabályok dacára a munkáltatói befizetések is emelkedtek 9 százalékkal. A legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztár, az OTP is ugyanezt tapasztalta. Tavaly 15 százalékkal nőttek a tagdíjbevételek a pénztárnál, összesen 16,5 milliárd forintra, a munkáltatók befizetései, amelyek már három éve nőnek, 6 milliárd forintot tettek ki.

Kravalik Gábor, a pénztárszövetség elnöke. fotó: Teknős Miklós
Az egészségpénztárak viszont keményen megérezték, hogy a cafeterián belül egy évi 200 ezer forintos kedvezményes adózású kereten kell osztozniuk a nyugdíjkasszákkal és az Erzsébet-utalvánnyal. A munkáltatói befizetések a 2014-es 28,2 milliárdról tavaly 24 milliárd forintra estek vissza a szektorban. Az egyéni tagi befizetések 13,55 milliárd forintra nőttek, de így sem kompenzálták a munkáltatói oldalon kiesett pénzt. Tavaly az ÖPOSZ tagjai – amelyek körülbelül a szektor 70-75 százalékát fedik le – összesen 15 ezerrel 740 ezerre növelték létszámukat. Az egészségpénztári tagság 10-20 százaléka lehet inaktív Kravalik becslése szerint, ezek ugyanis könnyebben megválnak a nem fizetőktől, mint a nyugdíjkasszák.
Az ÖPOSZ elnöke mindkét pénztári ágazat jövőjével kapcsolatban bizakodik. A nyugdíjkasszáknál sokat várnak attól, hogy már nem muszáj egy összegben felvenni a megtakarítást, vagy járadékot kérni annak, aki nyugdíjba megy, részleges kivétel is lehetséges a pénztári tagság megtartása mellett. Az egészségpénztáraknak az önsegélyező pénztári szolgáltatások bevezetése adhat némi lökést.

Szerző: Herman Bernadett
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Több pénzt teszünk félre nyugdíjra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér