VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×



Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / TURIZMUS

A Michelin-csillag vendéget hoz, de nemcsak azért fontos

Külföldiek esznek a csillagos helyeken

2016. 3. 13. 15:34|Utolsó módosítás: 2016. 3. 13. 16:00|Vállalatok » Turizmus
Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot a héten. A Costes Downtown elismerésével már 5 Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A legújabb csillagos hely kisebb rekordot döntött. A Costes Downtown ugyanis 2015 júniusában nyitott, tehát nem egészen egy év alatt ért el a csillagokig, hiszen 2016. március 9-én kapta meg az elismerést, ami egyedülálló teljesítmény.

„Vieira volt az, akivel a Costes megnyerte az első hazai csillagot és mivel ő az ősszel visszaköltözött Portugáliába és havonta már csak kétszer jár az éttermekbe egy-egy ellenőrző vizitre, számunkra idén az volt a kérdés, hogy a Costes, Palágyi Eszter séf vezetésével is meg tudja-e tartani a csillagot” – mondta Gerendai károly, az étterem tulajdonosa. Hozzátette: „Az, hogy a Costes Downtown ennyi idő alatt eljut idáig, álmainkban sem gondoltuk, években gondolkodtunk az első csillaggal kapcsolatban.”

Gerendai Károly azt mondta: csak átvitt értelemben volt céljuk a csillag megszerzése. A hétköznapok során ugyanis nem lehet erre törekedni, mivel nincs egy kipipálható szempontrendszere ennek a minősítésnek. Inkább az lebegett a szemük előtt, hogy egy olyan színvonalú helyet hozzanak létre Budapesten, ami még nincs, ahol az étlapon szereplő ételek ugyanolyan kitűnő minőségűek napról napra és amelyik bárhol a világon a legjobb éttermek közé tartozna.

Egy vörös könyv, amiről álmodoznak a séfek

Edouard Michelin francia üzletember és testvére André, 1891-ben feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot. Hogy az autósok megvegyék és minél többet használják a Michelin gumikat, kiadtak egy olyan térképet, amin kitűnő éttermek és hotelek szerepeltek. Így kezdődött 1900-ban, a Michelin kalauz pedig azóta az egész világot meghódította és sokkal nagyobb rangja lett. Mára egy olyan gasztronómiai elismerés, ami a kulináris tökéletesség nemzetközi szimbóluma. Az ellenőrök évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg és a csillagot nem egy meghatározott időtartamra adják, hanem örökre szól. Ennek persze feltétele a garantált minőség. A minősítést ugyanis bármikor, akár már az odaítélést követő héten is elvehetik.

A vizsgálat során csak az számít, ami a tányérra kerül. Nem minősítik a felszolgálást, a teríték minőségét, a hangulatot, csak az ételt.

„Mindig szerettem enni, érdekelt a gasztronómia is és kihívásnak tekintettem, hogy olyat csinálják a vendéglátás terén, ami még nincs. Csak az érdekelt, mi kell ahhoz, hogy világszínvonalú szolgáltatást nyújthassunk. Mindkét étterem esetében ez volt az egyetlen koncepció. Kompromisszumok nélkül, hibátlan minőséget és emlékezetes élményt nyújtani. Szerettem volna a Costesnél egy kicsit barátságosabb környezetet, oldottabb hangulatú helyet és valamivel elérhetőbb árakat – így született meg a Downtown. Itt kínálunk például reggelit és ebédet, amire olyanok is bejönnek, akik egy vacsorára nem ülnének le nálunk. Nagyon örülök, hogy ez az elismerés is jelzi, hogy jó irányba tartunk és jól haladunk ezzel az új hellyel is. A csillag tartást ad, hitelesít és vendégeket hoz, tehát a szakmai szempontok mellett üzletileg is számít, de nem azért fontos.”

A Costes Downtown napi munkáját Tischler Petra sous chef és Tiago Sabarigo séfek irányítják. Az étteremben a hét minden napján reggelivel, ebéddel és a Costes-től megszokott minőségű vacsorával várják a gasztronómia szerelmeseit. És hogy mi a különbség egy egyszerű étterem és egy Michelin csillagos hely között? Rengeteg. Az alapanyagok nagyobb része külföldről érkezik, a teljes személyzet többéves nemzetközi gyakorlattal rendelkezik a legjobb helyekről. De például az is, hogy a Costes Downtown nagyjából félóránként 10-15 vendéget fogad. Ez pedig azért van így, mert az ételek mindig frissen készülnek, és a tálalásuk is időigényes munka. A Costesben 36 embert tudnak egyszerre leültetni és ezért 22 fős személyzet dolgozik.

„Amikor a társaimmal annak idején belevágtunk, nem a megtérülés volt a cél, büszkék akartunk lenni arra, hogy sikerült bebizonyítani, hogy Magyarországon is lehet nemzetközileg kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtani. Tudtuk, hogy itt nemcsak az árak magasak, hanem a működési költségek is. Komoly anyagi áldozatokat jelent. Ez nem egy nyereséges üzlet még most sem, de nem is rövidtávon gondolkodom és elismerem, hogy ez inkább a szenvedélyem, mintsem üzleti alapokon való tervezgetés. A hazai közönség még úgy gondolkodik egy ilyen helyről, hogy csak valami kiemelkedő alkalomra jön be hozzánk, úgy mintha például színházba menne. A vendégeink 80 százaléka külföldi turista és a magyar étteremkultúrának még sok év kell ahhoz, hogy ez az arány érdemileg változzon.”

Az öt szempont ami alapján értékelnek:

1. Az ételek minőségének vizsgálata.
2. A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége.
3. A konyha eredetisége, stílusa.
4. Az „ár-érték” arány.
5. A megbízhatóság.

Magyarországon az első Michelin-csillagot 2010-ben a Ráday utcai Costes étterem érdemelte ki, a következő évben a Vörösmarty téri Onyx, 2014-ben a belvárosi Borkonyha, tavaly a XII. kerületben található Tanti került a listára. A Michelinnek ebbe a kalauzába 44 európai városból kerülhetnek bele éttermek, így hazánkban csak Budapesten tesztelnek az áhított éttermi kalauz ellenőrei.

Mit jelentenek a csillagok?

Egy csillag
A "kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" éttermek kapják.

Két csillag
Azok az éttermek kapják, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőt is tenni.

Három csillag
Azok az éttermeket jelölik így, ahova érdemes külön utazást szervezni.

Szerző: Fábos Erika
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Külföldiek esznek a csillagos helyeken
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

  • 9. csutortok2016. 3. 15. 10:22

    :)

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    :)

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 8. Nemgyarmat2016. 3. 15. 06:30

    4.

    Nem eléggé...

    Azóta vagy sütőtök:)

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    4.

    Nem eléggé...

    Azóta vagy sütőtök:)

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 7. csutortok2016. 3. 14. 23:53

    Köszi.

    http://tinyurl.hu/mLZ1/

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    Köszi.

    http://tinyurl.hu/mLZ1/

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 6. Kjos42016. 3. 14. 22:56

    A szurkeseg, irigyseg, kisember-ség megnyilvanulasai.
    "Kik ezek, akik ilyen néven üzemeltetnek itt akármit?"
    Olvasd el a cikket, semmiember. Az uzemelteto letett mar tobb dolgot is az asztalra.
    Ingyen sem kellene. Persze. Paprikaskrumpli, rantott hus, sult krumpli.
    A korlatok, ugyebar.
    http://epa.oszk.hu/00000/00022/00040/00979.htm

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    A szurkeseg, irigyseg, kisember-ség megnyilvanulasai.
    "Kik ezek, akik ilyen néven üzemeltetnek itt akármit?"
    Olvasd el a cikket, semmiember. Az uzemelteto letett mar tobb dolgot is az asztalra.
    Ingyen sem kellene. Persze. Paprikaskrumpli, rantott hus, sult krumpli.
    A korlatok, ugyebar.
    http://epa.oszk.hu/00000/00022/00040/00979.htm

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 5. blabla2016. 3. 14. 20:24

    Kik ezek, akik ilyen néven üzemeltetnek itt akármit?

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    Kik ezek, akik ilyen néven üzemeltetnek itt akármit?

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 4. csutortok2016. 3. 14. 15:26

    Ha ingyen adnák, se kéne. Egyszer egy ilyen helyen szabályosan megmérgeztek valami fúziós kajával.

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    Ha ingyen adnák, se kéne. Egyszer egy ilyen helyen szabályosan megmérgeztek valami fúziós kajával.

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 3. Nemgyarmat2016. 3. 14. 11:47

    Nálunk a külföldiek és politikusok esznek elit éttermekben.

    Az átlag magyar meg külföldön csak akkor megy étterembe, ha mosogat...

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    Nálunk a külföldiek és politikusok esznek elit éttermekben.

    Az átlag magyar meg külföldön csak akkor megy étterembe, ha mosogat...

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 2. Kjos42016. 3. 14. 08:08

    Toluk biztosan elfogajak a Cheque Dejeuner es a Sodexo kartyat is.
    Nalunk viszont van ingyen menza.

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    Toluk biztosan elfogajak a Cheque Dejeuner es a Sodexo kartyat is.
    Nalunk viszont van ingyen menza.

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 1. Teofil2016. 3. 14. 05:09

    Szerintem hosszútávon azért a nyugdíjasokra gondoltak az étterem fenntartására gondolva,csak szégyellték be vallani!!

    Jelentem a moderátornak!
  • Jelentem a moderátornak! ×

    Külföldiek esznek a csillagos helyeken


    Szerintem hosszútávon azért a nyugdíjasokra gondoltak az étterem fenntartására gondolva,csak szégyellték be vallani!!

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

  • Képgalériák
  • Videogalériák
  • EU-csúcs a brit népszavazás után

  • Nagy-Britannia az EU-tagságról szavaz

  • Terrortámadást hiúsítottak meg Brüsszelben

  • Amerika gyászol: ötven halott az orlandói lövöldözésben

  • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

  • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

Előző
Következő
  • Túlteljesített a Magyar Telekom

    Túlteljesített a Magyar Telekom

  • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

    Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

    Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  • Magyar a világ két legjobb bárja

    Magyar a világ két legjobb bárja

  • Bóvliba vágtak minket - vox pop

    Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér