Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 23. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 23. 15:01|H. B. | Vállalatok

Újabb százhúsz ügyfél fut a pénze után

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Valószínűleg Cipruson kell pereskedniük az IronFX Global Ltd. ügyfeleinek, ha hozzá akarnak jutni a pénzükhöz. Egyre több magyar károsult várja hiába, hogy fizessen neki a brókercég, január vége óta ugyanis újabb 120 ügyfél panaszolta be a társaságot a Magyar Nemzeti Banknál (MNB). A ciprusi székhelyű befektetési céggel kapcsolatos megkeresések többsége angol nyelvű formanyomtatványon érkezett, az ügyfelek ugyanis valószínűleg nemcsak az MNB-nél, hanem más európai jegybankoknál és felügyeleteknél is panaszt tettek olyan országokban, ahol szintén működik az IronFX. A magyar panaszok száma februárban megközelítette az ötvenet.

Nem ez az első eset, hogy az IronFX azzal kerül be a hírekbe, hogy nem akar fizetni a klienseknek. A jegybank múlt szeptemberben is kiadott már egy hasonló témájú közleményt. Abban az állt, hogy 2015 márciusától 75 megkeresés érkezett be a jegybankhoz, hogy az ügyfelek nem jutnak hozzá a pénzükhöz. A brókercég arra hivatkozott: belső vizsgálat folyik náluk, amelynek végéig felfüggesztik a kifizetéseket.

Az MNB viszonylag keveset tehet a hazai ügyfelekért, mivel az IronFX Magyarországon csak határon átnyúló szolgáltatást végez, így a cég nem a magyar jegybank, hanem a ciprusi felügyelet (CySEC) hatáskörébe tartozik, a működését is az vizsgálja. A CySEC már régóta tud a problémákról, tavaly augusztus 6-án jelentették be, hogy a vizsgálatot indítottak a befektetési cég ellen emiatt, ennek az eredményéről azonban még nincs hír.
Mivel a külföldi cég nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak (Beva), a magyarországi befektetőkre vonatkozó kártalanítási szabályok sem vonatkoznak rá. Kártérítést szintén csak Cipruson remélhetnek a pórul járt ügyfelek. A CySEC eljárásrendje szerint elsőként a pénzügyi szolgáltatónál, vagyis az IronFX-nél kell panaszt tenniük. Ha a szolgáltató a panaszt elutasítja, vagy nem intézi el megfelelően, akkor a ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz lehet fordulni, aki peren kívüli vizsgálati hatáskörrel rendelkezik. Ha ez sem vezet eredményre, a ciprusi bíróságon lehet kártérítési pert indítani.

Az MNB egyébként rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a határon átnyúló szolgáltatást végző cégeket nem felügyelik a magyar hatóságok, és a befektetővédelem hazai szabályai sem vonatkoznak rájuk. Még akkor is lehetséges, hogy külföldre kell menniük a károsultaknak, ha az adott cég fiókteleppel rendelkezik Magyarországon. Ez történt legutóbb az Astra biztosító esetében, amelynek nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelei a román biztosítási garanciaalaptól remélhetnek csak kártérítést.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Újabb százhúsz ügyfél fut a pénze után
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:29A magyar gazdaság jelentős mértékben függ a járműgyártástól

  A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, hogy minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Hungexpón, a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján.

 • MÁRCIUS 24. 17:04Pert nyert a döntőbizottság a Vodafone ellen

  Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság pénteken az MTI-vel.

 • MÁRCIUS 24. 15:25Rangos nemzetközi díjat nyert a Zeneakadémia filmje

  Silver Hugó díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában a szeptemberi budapesti Bartók Világverseny és Fesztivál kapcsán készült kisfilm – mondta a Világgazdaságnak a verseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója. A 45 másodperces filmetűd, több száz nemzetközi nevezés közül vívta ki a rangos elismerést.

 • MÁRCIUS 24. 15:18Keresik az ötletes vállalkozásfejlesztési projekteket

  A korábbi évek sikereit követően a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2017-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzéséért létrehozott díjra összesen öt kategóriában.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér