Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 11. 14. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 11. 14. 16:19|B. H. L. | Vállalatok

Változik a vészterv gázhiány esetére

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az FGSZ Zrt. frissítette azt a korlátozási tervét, amelyben leírja, hogy gázellátási zavar esetén mely fogyasztók milyen mértékben és milyen sorrendben zárandók ki a gázellátásból. E zavarok közül csak egy a válsághelyzet: megeshet az is, hogy egy vagy több felhasználó tartósan több gázt vételez, mint amennyi rendelkezésre áll, de az is, hogy a gázigény nagyobb, mint ami kielégíthető a rendszer kapacitásaival, ezen felül pedig műszaki zavar is keletkezhet. Korlátozás esetén magának a felhasználónak kell kevesebb vételeznie – vagy semennyit sem –, vagyis nem a rendszerüzemeltetőnek kell lépnie.

A korlátozási besorolást az FGSZ-nek mint rendszerirányítást végző szállítási rendszerüzemeltetőnek kell összeállítania, és rendszeresen megújítania. A legújabb listát most hagyta jóvá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely rábólintott három további társaság ezzel kapcsolatos kérelmére is. Az Alcoára és a Mol Petrolkémiára eddig a kategóriájukon belüli maximális korlátozhatóság vonatkozott, mostantól viszont már nem ez a helyzet. A Molhoz tartozó Dunai Finomító (Dufi) a termelése egy részével be kívánt kerülni a nem korlátozható kategóriába, ez is megtörtént. A százhalombattai finomító kérésének a benzin- és gázolaj-szolgáltatás mint közszükségletet kielégítő folyamatos szolgáltatás fenntartása érdekében tett eleget a hivatal.

Korábban csak öt korlátozási kategória létezett, ma már nyolc van. A lakosság azonban kategórián kívüli, azaz nem korlátozható, ahogyan adott határig a rendszerüzemeltetők és egyes közellátók, például az egészségügyi és a bentlakásos intézmények, valamint bizonyos erőművek sem. Az alapelv az, hogy előbb a könnyebben nélkülözhető tevékenységek gázellátása csökkenjen, illetve azoké, amelyek át tudnak állni más tüzelőanyagra is, azokét viszont minél később korlátozzák, amelyek működése a lakosság és egyes kommunális szolgáltatások biztonságát érintheti. Egy-egy kategória gázfelhasználóitól csak akkor lehet megkezdeni a gáz megvonását, ha már kimerültek az előző kategóriában a korlátozás lehetőségei. Egy fogyasztó a tevékenységétől és az alternatív tüzelési lehetőségétől függően több korlátozási kategóriába is besorolható. Jó példa erre a Dufi, amely a termelésének csak egy részével kapcsolódik a közellátáshoz.

Az I. kategóriába tehát olyan társaságok kerültek be, amelyek áramtermelő engedéllyel rendelkeznek, vagy kötelesek tartalék energiaforrás-készlettel rendelkezni. Amikor megkapják a korlátozási utasítást, akkortól kezdve négy órájuk van a más tüzelőre való átállásra vagy a leállásra. Ez az időtartam csak a IV. és a későbbi kategóriába tartozóknál nő nyolc órára. A VIII., tehát az utolsó csoportot a lakosság számára élelmiszert gyártó vállalatok alkotják, kivéve az alkoholos és az üdítőitalok előállítóit.

FGSZ Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Változik a vészterv gázhiány esetére
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér