Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2008. 7. 8. 11:56|VGO | Vállalatok

Tudta? UV-sugárzással tisztítják a csapvizet

Az Európában is egyedülálló tisztaságú ivóvízbázisnak köszönhetően a közel kétmillió ember ellátásához szükséges napi 400-500 millió liter vizet kizárólagosan partiszűrésű kutakból nyeri a Fővárosi Vízművek - áll a társaság közleményében.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A társaság a vízminőség folyamatos ellenőrzését az ÁNTSZ-szel egyeztetett mintavételi terv alapján végzi. Az ellenőrzés kiterjed a vízellátó rendszer minden olyan pontjára, ahol még befolyásolni lehet a minőségét. Vizsgálatokat végzünk a Dunából, a kutakból, a vezetékekből, a medencékből és a vízkezelő művekből vett mintákon.

Az esetleges bakteriológiai fertőzések elkerülése érdekében elkerülhetetlen a víz biztonsági klórozása. A vizet termelése, szállítása vagy tárolása során érhetik bakteriális fertőzések, hiszen érintkezik levegővel, a levegőben levő porokkal, esetleges csőtöréseknél pedig föld kerülhet a vezetékbe. Ezért a vizet csírátlanítani, fertőtleníteni kell, illetve olyan mennyiségű fertőtlenítő anyagot kell adagolni a hálózatba, hogy a víz a fogyasztási helyekig csíramentes legyen. A Fővárosi Vízműveknél kétféle fertőtlenítő eljárást alkalmaznak: a vizet UV-sugárzással, illetve klórral kezelik.

Az első tökéletes fertőtlenítést biztosít ugyan, de hatása csak a kezelés helyén érvényesül, ezért a vezetékek távolabbi részében, illetve a fogyasztóink belső hálózatában lévő víz fertőtlenítéséhez szintén szükség van klórra. Az ivóvíz fertőtlenítésének ezért ma is legáltalánosabb módja a klórgáz vizes oldatának adagolása, amely a közegészségügyi biztonság szempontjából az egyetlen megbízható módszer egy olyan kiterjedt ivóvíz-hálózat esetében, mint az 5000 kilométeres budapesti.

Az előírások szerint a termelés során a vízben folyamatos klórozással 0,1-0,3 mg/liter koncentrációt kell biztosítani. A társaság a klórozás esetében a szükséges minimum elvet követi. Beépített on-line mérőműszerek segítségével ellenőrizzük a klór mennyiségét az ivóvízben. Ezzel lehetővé válik hogy az ivóvíz csak az egészséges íz biztosításához szükséges klórmennyiséget, illetve klórozási melléktermékeket tartalmazza.

Ebben az évben 60 km gyűjtővezeték mechanikus tisztítása, javítása, fertőtlenítése mellett 80-100 kilométernyi főnyomó- és gerincvezeték, valamint 900 darab végvezeték öblítése szerepel a tervekben. A társaság mind az 51 medencéjét évente mossák, fertőtlenítik, és negyedévente működés közben is fertőtlenítik a főváros vízellátást adó közel 750 kutat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tudta? UV-sugárzással tisztítják a csapvizet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér