Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 14. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 14. 15:00|Daniel Gros, a Center for European Policy Studies igazgatója | Vélemény » A közgazdászok

A Brexit egy szép új világban

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bilaterális kereskedelemben a nyereségek és a veszteségek aszimmetrikusan oszlanak meg a nagyobb és a kisebb gazdaságok között. Ez még egy jó időszakban is rossz hír lenne az Egyesült Királyság számára, amely új kereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, illetve más országokkal. Most pedig nem jó időket élünk.

A közgazdasági elméletek szerint az új kereskedelmi akadályok felállítása mindkét félnek árt. Az alapelvek azonban azt is állítják, hogy a két gazdaság közül a nagyobbat valószínűleg kisebb veszteség éri. A vámok esetében például a nagyobb gazdaságból érkező alacsonyabb kereslet lefelé hajtja azoknak az árucikkeknek az árát, amelyeket az ország importál. A kisebb gazdaságnak nem valószínű, hogy van elegendő hatása az általa importált árucikkek teljes keresletére, így azok árára. A nagyobb gazdaság előnye még jelentősebb a nem vámjellegű akadályok esetében, amelyek gyakran az egymással kereskedő országok különböző szabályozásából és előírásaiból adódnak. A legtöbb esetben a kisebb országnak egyszerűen el kell fogadnia a nagyobb állam szabályozását.

Theresa May Fotó: AFP
Ennek alapján a Brexit támogatóinak nincs igazuk abban, hogy az Egyesült Királyság – mint nettó importőr – erős pozícióban lesz az EU-val folytatandó kereskedelmi tárgyalásokon. A gazdaságok viszonylagos mérete számít, nem a nettó kereskedelmi forgalom. Több tanulmány is megerősíti ezt az állítást, arra a következtetésre jutva, hogy az Egyesült Királyság viseli majd a Brexit költségeinek oroszlánrészét. Ha az Egyesült Királyság és az EU a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai alapján állapodik meg az új kereskedelmi kapcsolatokról, akkor – a tanulmányok előrejelzése szerint – az Egyesült Királyság mintegy 110 milliárd eurót fog bukni, míg az EU csupán mintegy 50 milliárd eurót. Miután az uniós gazdaság mintegy ötször nagyobb a britnél, a brit veszteségek a GDP arányában mintegy tízszer nagyobb mértékűek lennének az uniós veszteségekhez képest.

Ha a két fél nem tud megállapodni, akkor ugyanilyen egyensúlytalanság alakul ki, csak a brit veszteségek mértéke még nagyobb lesz. Ezt a tényt Theresa May brit kormányfő – aki egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság kivonul a tárgyalásokról, ha azok menete London számára nem alakul kedvezően – nem hajlandó elismerni. A politikai retorika ellenére egy „rossz megállapodás” jobb lenne az Egyesült Királyság számára, mint ha egyáltalán nem születne semmilyen egyezség.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy az USA-val való kereskedelmi tárgyalások miatt nem kell aggódni. Elvégre is Donald Trump amerikai elnök már jelezte, hogy az Egyesült Királyság „az első sorból” kezdhet kereskedelmi tárgyalásokat az USA-val. Továbbá méltatta a Brexitet, sőt arra bátorította a többi EU-tagállamot, hogy kövessék a brit példát. Trump azonban megígérte azt is, hogy „mindenekelőtt az amerikai érdekeket” fogja követni minden általa megkötött megállapodásban, illetve az általa meghozott intézkedésekben, s különösen igaz ez a nemzetközi kereskedelemre. Ez kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy vajon Trump kész lesz-e megnyitni az amerikai piacot azon kevés területen, ahol az Egyesült Királyság még versenyképesnek számít (mint például a légi- és az autóipar). Ha ezt meg is teszi, valószínű, hogy nem ingyen adja. Az Egyesült Királyságnak legalábbis mindenképpen alkalmazkodnia kell majd az amerikai előírásokhoz, szabályozásokhoz.

May tudja, hogy Trump játékszabályait kell követnie ahhoz, hogy egy megfelelő megállapodást tudjon elérni az amerikai elnöknél. Így amikor Trump aláírta azt a rendeletet, amely 90 napra megtiltotta hét muszlim többségű ország állampolgárinak beutazását az USA-ba, illetve határozatlan ideig bezárta a kapukat a szíriai menekültek előtt, May kerülte, hogy erős megállapításokat tegyen. Ezzel szemben uniós partnerei tudatában vannak annak, hogy az EU mint kereskedelmi blokk mekkora méretet és súlyt képvisel, és gátlások nélkül elítélték Trump intézkedését. Ez rávilágít arra a kihívásra, amellyel a Brexit támogatói nem számoltak. Arra számítottak, hogy a Brexit a szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszer hátterében zajlik majd le. Miután a globális kereskedelmi keretrendszerek – mint a WTO – fennállnak, úgy tűnt, hogy még a Brexit legrosszabb forgatókönyve sem lesz annyira rossz Nagy-Britannia számára, és így az EU-ból való kilépés következményei is jelentéktelenek lesznek.

A világ azonban azóta jelentősen megváltozott. Trump hatalomra jutását olyan ígéretek segítették elő, mint például, hogy levetik majd a WTO – valójában minden nemzetközi szervezet – béklyóit, és olyan egyoldalúan hozott döntések születnek majd, amelyek Amerika saját érdekeit szolgálják. Az USA nélkül a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer kevésbé állna biztos alapokon, nem utolsósorban azért, mert mások is hamarosan követhetik Trump példáját, és a kétoldalú megállapodásokat választhatják a multilaterális együttműködés helyett.

Mindenki veszíteni fog azon, de nem egyenlő mértékben, ha a világ kereskedelmi rendszere kevésbé nyitottá válik. Az USA, Kína és az EU (feltéve, ha fennmarad) jóval jobb helyzetben lesznek, mint a kisebb gazdaságok, például az Egyesült Királyság. Majd kiderül, hogy vajon az USA gazdasági hatalmával képes lesz-e megvalósítani Trump protekcionista megközelítését. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy az Egyesült Királyságnak komoly költségekkel kell számolnia a Brexit-folyamat során. Ha még több ország követi majd Trumpot, és a szabályokon alapuló globális rendszer még inkább leépül, akkor ezek a költségek tovább emelkednek majd.

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A Brexit egy szép új világban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér