Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 6. 16:54|Martin Feldstein, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszora | Vélemény » A közgazdászok

A fellendülő amerikai gazdaság kockázatai

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az egy évtizede elkezdődött recesszióból való hosszú és lassú kilábalás után az Egyesült Államok gazdasága fellendülőben van. A munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottságot, az infláció emelkedik, illetve a háztartások optimisták. A feldolgozóipari és a lakásépítő cégek a növekvő aktivitásból húznak hasznot. A gazdaság a következő egy évben még gyorsabb növekedést érhet el. Már nem hallunk az elhúzódó stagnálás miatt aggódó hangokat. A munkanélküliségi ráta csak 4,7 százalékos, a felsőfokú végzettségűek körében csupán 2,4 százalékos. Az átlagos órabér 2,8 százalékkal magasabb, mint volt egy éve. Az emelkedő infláció egyértelműen jelzi, hogy a gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottságot. A maginfláció éves mértéke 2,2 százalék, ami jóval magasabb az elmúlt három év 1,8 százalékos átlagánál. A háztartások vagyona is növekszik. A lakások – az amerikai háztartások legfontosabb vagyonelemei – 5 százalékkal drágultak az elmúlt 12 hónapban. A részvényindexek emelkedésének eredményeképp a vagyonok nettó értéke még gyorsabb ütemben nőtt. A fogyasztói attitűdöket vizsgáló felmérések erős pozitív hangulatot mutatnak. A Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe nemrégiben 17 éves csúcsra emelkedett. Hasonlóképpen a Conference Board gazdaságkutató cég hangulatindexe is 15 éves rekordot ért el februárban.

A feldolgozóipari cégek az elmúlt hat hónap mindegyikében növelték a termelést. A lakásépítőknek is iparkodniuk kell, hogy lépést tudjanak tartani a kereslettel. Ez tükröződik abban, hogy az új családi házak száma az elmúlt 12 hónapban több mint 6 százalékkal nőtt. Ezen adatok mindegyike azt mutatja, hogy a reál-GDP gyorsabban fog nőni 2017-ben, mint az elmúlt időszakban. Miközben a volatilis külkereskedelmi és raktárikészlet-adatok lefelé nyomták az elmúlt időszak GDP-adatait, a jóval fundamentálisabb mutatónak számító, a végső eladásokat (a magánfogyasztók költéseit) tükröző számok reálértékben éves szinten mintegy 2,5 százalékkal nőttek. A GDP várhatóan hasonló ütemben fog emelkedni egész évben.

Bár a gazdaság jelenleg egészséges állapotban van, az is elmondható, hogy ez a helyzet törékeny is egyben. Az egy évtizede rendkívül alacsony szinten lévő kamatok azt okozták, hogy a befektetők és a hitelnyújtók magasabb hozamokat próbáltak elérni, ezzel mindenféle eszköz árát felhajtották, s mindez kockázatos hiteleket eredményezett. A veszély az, hogy a túlárazott eszközök és a magas kockázatú hitelek értéküket veszíthetik, és gazdasági lejtmenetet okozhatnak. Az S&P 500 index árfolyam-nyereség aránya jelenleg közel 70 százalékkal haladja meg a historikus átlagot. Ha a mutató visszatér a historikus szintekre, akkor a részvényárak 40 százalékkal csökkenhetnek, ami több mint 9 ezermilliárd dolláros veszteséget okozhat. Ez az összeg a GDP közel felét teszi ki. A tízéves állampapírok hozama most csak 2,5 százalék. A jelenlegi, több mint 2 százalékos infláció következtében, illetve amiatt, hogy a piacok hasonló inflációs rátát várnak hosszú távon, a tízéves állampapírok hozamának 4 százalék felett kellene állniuk. A hozam 4 százalékra történő emelkedése jelentősen csökkentené a tízéves kötvények értékét. Más hosszú távú kötvények (mind állami, mind vállalati papírok) hasonló értékcsökkenésen esnének át. A hozamvadászat emellett csökkentette a magas minősítésű kötvények és a kockázatosabb hazai és feltörekvő piaci kötvények közötti kamatfelárat. Továbbá a kereskedelmi ingatlanok ára olyan szintre nőtt, ami valószínűleg nem fenntartható.

Ezzel egyidejűleg a bankok és más hitelezők fokozták azt a fajta hitelezést, amelynél a kamatok nem tükrözték a hitelfelvevő kockázatosságát. Miután ezek a hitelek kevesebb feltételt rónak ki az adósra, nagyobb eséllyel válnak nem fizetőkké, ha a gazdasági helyzet romlik. A rossz forgatókönyv azonban nem elkerülhetetlen. Előfordulhat, hogy egyik kockázati tényező sem valósul meg. A kamatok visszatérhetnek a normális szintekre, és az eszközárak fokozatos korrekción eshetnek át. Az viszont egyértelmű kockázatot jelent, hogy az egy évtizednyi időn át érvényesülő rendkívül alacsony kamatszintek az eszközárak összeomlását fogják okozni. Ez lesz a Fed és a Trump-adminisztráció fő kihívása a következő egy évben.

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A fellendülő amerikai gazdaság kockázatai
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér