Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 24. 08:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 24. 16:00|Chris Stone, az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) elnöke | Vélemény » A közgazdászok

A nyilvánosság új ellenségei

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A novemberi terrortámadások előtt lehetett tüntetéseket tartani Párizs közterületein. Most nem lehet. Ugandában a korrupció ellen vagy a melegjogok mellett demonstráló polgárokat korábban nem vitték börtönbe, egy új szabályozás miatt azonban már odakerülhetnek. Egyiptomban a kormányzati hatóságok prominens kulturális intézményeknél – egy galériánál, egy színháznál és egy kiadónál – tartottak razziákat, és záratták be azokat, ahol korában művészek és aktivisták jártak össze.

Világszerte úgy tűnik, hogy egyre inkább fogy a levegő az olyan helyek körül, ahol az emberek össze tudnak gyűlni, ahol szabadon kifejezhetik magukat, ellenvéleményüket. Még ha az internet és a kommunikációs technológiák technikailag könnyebbé is tették a véleménykifejezést, az állam és a gazdasági vállalatok mindenütt jelen lévő megfigyelései biztosítják a véleménykifejezés, az egyesülési szabadság és a tiltakozások korlátozását. Röviden szólva, a nyilvános megnyilatkozások soha nem igényeltek annyi bátorságot, mint most. Ez a változás engem sem érinthetett volna közvetlenebbül.

Tavaly novemberben a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány – amelynek elnöke vagyok – vált a második olyan szervezetté Oroszországban, amelyet feketelistára tettek egy májusban hatályba lépett törvény alapján. Ez lehetővé teszi az ország főügyészének, hogy külföldi szervezeteket tiltson be, és felfüggessze a helyi aktivisták pénzügyi támogatását. Miután bárki ellen, aki kapcsolatban áll velünk, eljárás indulhat, és az illető börtönbe kerülhet, nem volt más választásunk, mint hogy megszüntessük a kapcsolatot azzal a tucatnyi orosz állampolgárral, akiket támogattunk azon erőfeszítésükben, hogy országukban a demokrácia töredékeit megőrizhessék.

Természetesen nincs semmi gond azzal, hogy a szabályozások vonatkoznak a nyilvánosság szféráira és az azokat használó szervezetekre. Az 1990-es évek elején néhány új kelet-európai, afrikai és latin-amerikai kormány, alábecsülve az aktív állampolgárok és a civil társadalom erejét, nem megfelelően szabályozta a lobbiszervezeteket és azt a teret, amelyben azok működnek. Az elmúlt két évtizedben azonban – ahogy az aktív polgárok tucatnyi országban buktattak meg rezsimeket – a kormányok túlságosan is az ellenkező irányba mozdultak el, túlzott szabályozást vetettek ki ezen szervezetekre és a nyilvánosság színtereire. Ezzel kriminalizálták a demokratikus gyakorlatok alapvető formáit.

Tavaly tavasszal Burundiban Pierre Nkurunziza államfő harmadik elnöki ciklusát kezdte meg annak ellenére, hogy az alkotmány szerint csak két cikluson át maradhatna hivatalban. Amikor az emberek utcára mentek tüntetni, leverték a demonstrációkat. Még a világ legerősebb demokratikus hagyományaival rendelkező országaiban is szigorításokat vezettek be a hatóságok. A párizsi támadások után Franciaország és Belgium felfüggesztette a polgári szabadságjogokat, így a két ország egyik napról a másikra rendőrállammá alakult át. Mindkét országban demonstrációkat tiltottak be, imahelyeket zártak be, több száz embert vettek őrizetbe. Ezért az irányvonalért azonban nagy árat kell fizetni. Annak a több ezer embernek, aki az ENSZ decemberi klímakonferenciájának apropóján akart tiltakozni, azzal kellett beérnie, hogy cipőiket hagyják ott a betiltott demonstráció tervezett helyszínén. Ez a megdöbbentő látvány azt illusztrálta, hogy a félelem miként tudja még Európában, a modern polgárság szülőhelyén is elsöpörni azokat a kötelezettségeket, amelyek a nyitott társadalmak és a politikai szabadságjogok fenntartásához szükségesek.

Nincs egy egyszerű formula arra, hogy miként kell szabályozni a nyilvánosság szféráját vagy biztosítani a békés politikai vitákat a terrorizmus és a globalizáció korában. Két alapelv azonban mindenképpen egyértelmű.
Az első az, hogy a világnak erősebb nemzetközi szabályozásra van szüksége az emberek és a tőke mozgására vonatkozóan, illetve kevesebb korlátozásra a véleménykifejezés, az egyesülési szabadság és a tiltakozások terén. Újabban a kormányok rossz irányba tartanak. Az idei év azonban számos lehetőséget kínál fel a korrekcióra különböző területeken, a kereskedelemtől a migrációig.

A második alapelv pedig az, hogy a közpolitikák javításán fáradozó nem kormányzati szervezeteknek ugyanolyan jogokat kell kapniuk a nemzetközi finanszírozás megszerzésének terén, mint az árucikkeket és szolgáltatásokat kínáló profitorientált vállalkozásoknak. A külföldi tőkebefektetéseket ösztönözni, nem akadályozni kell, függetlenül attól, hogy az a termelést és a munkahelyteremtést vagy a fejlettebb közpolitikát és az aktívabb polgárságot támogatja. Ezen irányvonal megváltoztatása nem kizárólag a kormányzatok felelőssége. Mindannyiunknak, akik számára fontosak a nyilvánosság terei, vállvetve kell támogatnunk azokat a politikai keretrendszereket és intézményeket, amelyek biztosítják ezeknek a meglétét. Itt az idő, hogy mozgalmakon, ügyeken és országokon átívelve létrejöjjön ez az összefogás.

Amikor a közéleti aktivitása miatt valaki börtönbe kerülhet, illetve a megfigyelések az állampolgárok passzivitását erősítik, akkor az egy kérdésre fókuszáló politika nem lehet győztes stratégia. A nyilvánosság terei megvédésének legjobb módja azoknak az elfoglalása. Még akkor is, ha az az ügy, amelyért az adott egyén küzd, különbözik a mellette álló másik ember által képviselttől. Idén együtt kell kitöltenünk és megvédenünk ezeket a tereket.

Copyright: Project Syndicate
www.project-syndicate.org

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A nyilvánosság új ellenségei
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 3. csutortok2016. 1. 24. 20:47

  Rotherham. Elhallgatott pedofília. Keressetek rá.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A nyilvánosság új ellenségei


  Rotherham. Elhallgatott pedofília. Keressetek rá.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 2. lzoli412016. 1. 24. 12:56

  Tetszett a megközelítés annál is inkább, mert én magam is így gondolom.A probléma valódi alapköve az, hogy a sok befejezetlen konfliktus és a transzatlanti együttműködés gyengülése miatt a terror kockázata globális lett. E mögé és a felboruló régi egyensúlyok mögé bújva lehetőség van arra, hogy a képviseleti demokráciákat öncélúan használják és az érintett a saját elméletéhez igazodó(lehet az beteges is) kibontakozásra használja az adott társadalmat. A helyes válasz a részvételi demokrácia kialakítása, annál is inkább, mert a képviseleti demokrácia egyre kevésbé képes a politikai artikulációra. Kevesebb képviseletre és több valódi liberalizmusra(befogadásra) van szükség.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A nyilvánosság új ellenségei


  Tetszett a megközelítés annál is inkább, mert én magam is így gondolom.A probléma valódi alapköve az, hogy a sok befejezetlen konfliktus és a transzatlanti együttműködés gyengülése miatt a terror kockázata globális lett. E mögé és a felboruló régi egyensúlyok mögé bújva lehetőség van arra, hogy a képviseleti demokráciákat öncélúan használják és az érintett a saját elméletéhez igazodó(lehet az beteges is) kibontakozásra használja az adott társadalmat. A helyes válasz a részvételi demokrácia kialakítása, annál is inkább, mert a képviseleti demokrácia egyre kevésbé képes a politikai artikulációra. Kevesebb képviseletre és több valódi liberalizmusra(befogadásra) van szükség.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Agricola2016. 1. 24. 09:52

  A nyilvánosságnak vannak régi ellenségei a művelt nyugaton is.

  Napokon keresztül egy szó sem hangzott el arról, hogy mi történt szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban. Ezzel mellesleg ugyanígy voltak saját, most napvilágra kerülő újévi ünnepi rémálmaikkal az osztrák, svéd és már hihetetlenül sajtószabad európai lapok. Netán felülről szólt valaki? Netán lelkiismeretből cenzúráztak?

  A Kölnben történt szilveszteri sajnálatos események rávilágítanak arra, hogy magukat liberálisnak nevezők hogyan viselkednek a valóságban.
  A rendőrség állítólag már régóta ismeri a pályaudvar környékén őgyelgő észak-afrikai fiatalokat, kérdés, ha ismeri, miért nem tett agressziójuk ellen semmit.

  Azért, mert félnek a rendőrök, hogy ha fel mernek lépni mondjuk pályaudvar környékén őgyelgő agresszív észak-afrikai fiatalok ellen, akkor azzal magukra vonják az Emberjogászok és a "Politikailag Korrekt" (Lügenpresse=Hazugságsajtó) haragját,

  akik rájuk sütik a rasszista bélyeget,

  ami majdnem olyan súlyos, mint mikor a középkorban az inkvizíció előtt valakire rámondták, hogy boszorkány.

  Állásával játszott az a rendőr, aki ezt meg merte volna tenni.

  Ezzel szemben, aki mondjuk pályaudvar környékén őgyelgő agresszív észak-afrikai fiatalok ellen nem tett semmit, az dicsőült meg, ő lett a kiváló, mérvadó antirasszista rendőr!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A nyilvánosság új ellenségei


  A nyilvánosságnak vannak régi ellenségei a művelt nyugaton is.

  Napokon keresztül egy szó sem hangzott el arról, hogy mi történt szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban. Ezzel mellesleg ugyanígy voltak saját, most napvilágra kerülő újévi ünnepi rémálmaikkal az osztrák, svéd és már hihetetlenül sajtószabad európai lapok. Netán felülről szólt valaki? Netán lelkiismeretből cenzúráztak?

  A Kölnben történt szilveszteri sajnálatos események rávilágítanak arra, hogy magukat liberálisnak nevezők hogyan viselkednek a valóságban.
  A rendőrség állítólag már régóta ismeri a pályaudvar környékén őgyelgő észak-afrikai fiatalokat, kérdés, ha ismeri, miért nem tett agressziójuk ellen semmit.

  Azért, mert félnek a rendőrök, hogy ha fel mernek lépni mondjuk pályaudvar környékén őgyelgő agresszív észak-afrikai fiatalok ellen, akkor azzal magukra vonják az Emberjogászok és a "Politikailag Korrekt" (Lügenpresse=Hazugságsajtó) haragját,

  akik rájuk sütik a rasszista bélyeget,

  ami majdnem olyan súlyos, mint mikor a középkorban az inkvizíció előtt valakire rámondták, hogy boszorkány.

  Állásával játszott az a rendőr, aki ezt meg merte volna tenni.

  Ezzel szemben, aki mondjuk pályaudvar környékén őgyelgő agresszív észak-afrikai fiatalok ellen nem tett semmit, az dicsőült meg, ő lett a kiváló, mérvadó antirasszista rendőr!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér