Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 11. 19:39|Carmen Reinhart, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszora | Vélemény » A közgazdászok

Kinek a mennyiségi lazításáról beszélünk?

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

1913-as alapításától kezdve az 1980 évek második feléig lényegében az amerikai Federal Reserve volt az egyetlen olyan központi bank, amely amerikai állampapírokat vásárolt. Ekkor a Fed az értékesíthető amerikai államkötvények 12–30 százalékát birtokolta. Ez az arány a második világháború utáni időszakban az első, 1973-as olajárrobbanás idején érte el a csúcsát, meghaladva a 30 százalékot, amikor a Fed a kötvényvásárlásokkal akart lökést adni a visszaeső amerikai gazdaságnak.

Ma már nem abban az amerikai központú világban élünk, ahol a Fed volt az egyetlen jelentős szereplő, amelynek monetáris politikai változtatásai jelentősen befolyásolták a pénzügyi feltételeket az USA-ban és jórészt az egész világgazdaságban. Évekkel a globális pénzügyi válság előtt – illetve azelőtt, hogy a mennyiségi lazítás (QE) fogalma bevett eleme lett volna a pénzügyi lexikonoknak – a külföldi központi bankok kezében lévő amerikai állampapírok aránya kezdte utolérni, majd meghaladni a Fed kezén lévő kötvények arányát.

Az amerikai állampírok külföldi központi bankok általi vásárlása igazán 2003-ban ugrott meg, évekkel a Fed mennyiségi lazításának 2008 végén elindított első köre (QE1) előtt. A külföldi jegybankok által végrehajtott felvásárlási hullám – amelyet nevezzünk QE0-nak – élére a kínai központi bank állt. Az amerikai ingatlanpiaci buborék tetőzésének idejére, vagyis 2006-ra a külföldi jegybankok az amerikai állampapírok mintegy egyharmadát birtokolták, amely mintegy kétszerese volt a Fed kezén lévő mennyiségnek. A QE1 kezdetén pedig a külföldi jegybankok kezében lévő amerikai állampírok aránya 40 százalék körül állt.

A 2003 és 2013 közötti évtizedet átölelve a QE0 az államkötvények jegybankok általi legtartósabb vásárlási hullámát jelentette. Nehéz meghatározni, hogy a Fed által végrehajtott QE1-nek a kamatok válság alatti sikeres csökkentésében mekkora szerepet játszottak a más külföldi – elsősorban ázsiai – központi bankok által ugyanebben az időben meghozott intézkedések. Sokatmondó azonban az, hogy a Fed következő két intézkedéssorozatát (QE2 és QE3) már nem kísérték jelentős külföldi vásárlások, és úgy tűnt, hogy ezeknek csak mérsékelt hatásuk volt a pénzpiacokra.

A 2008-as válság hullámainak csillapodását követően a különböző pénzügyi indikátorok más időszakokkal összehasonlítva viszonylag alacsony szintű volatilitást mutattak 2013 tavaszán. A stabilitás ezen tavaszi virágzása azonban hamar véget ért. A csökkenő olaj- és elsődleges nyersanyagárak, illetve a túlfűtött gazdasági ciklus, valamint a Fed azon szándékának bejelentése, hogy elkezdi visszafogni az eszközvásárlását (tapering), sok feltörekvő piaci gazdaságban az egy évtizede tartó boomnak a végét jelentette. Azóta ezen gazdaságokban jelentősen lassult a növekedés mértéke, a tőzsdeindexek visszaestek, felgyorsult a tőkekivonás, illetve sokuk valutájának árfolyama összeomlott.

A helyzet rosszabbra fordulásával párhuzamosan számos feltörekvő piaci ország központi bankja változtatott politikáján, és elkezdte eladni az amerikai állampapírokat. Az USA pénzügyi számláiról szóló negyedéves Fed-jelentésekből azonban semmit sem tudunk meg ezen eladásokról. Hozzávetőleg az államkötvények eladási hullámának kezdetével egy időben ugyanis a Fed leállította a külföldi központi bankok kezén lévő amerikai állampapírokról szóló jelentéseket, amely adatsor amúgy 1945 óta elérhető volt. A jelentések ma már csak olyan összesített adatokat közölnek, amelyekben a központi bankok tulajdonában lévő állampapírok mellett összevonva a magánszektor kezén lévő kötvények is szerepelnek.

Szerencsére az amerikai pénzügyminisztérium még mindig publikálja ezen adatokat. A tavalyi év végén a külföldi jegybankok több mint 50 százalékkal több amerikai állampapírt birtokoltak, mint a Fed. Ez az adat azonban jelentősen alacsonyabb a korábban elért rekordszinthez képest, és miután semmi jel nem mutat arra, hogy a Kínából és máshonnan történő tőkekivonások mértéke csökkenne, még alacsonyabb szintre eshet ez az érték.

A QE0 kiszámíthatatlan és rendszertelen leépítése igen nagy valószínűséggel semlegesíti a Fed-tisztviselők azon nyilatkozatainak hatását, amelyek arról szólnak, hogy az amerikai jegybank továbbra is jelentős mérleget tart majd fenn. Valójában a feszesebb likviditási feltételek kialakulása és a pénzpiaci volatilitás fokozódása a tartós külföldi állampapír-vásárlások leállásának mellékterméke.

A QE0 leállása nem szükségszerűen okozza azt, hogy csökken az amerikai állampapírok iránti külföldi kereslet. A pénzügyi zűrzavarok idején az amerikai állampapírok történelmi kitekintésben vizsgálva mindig is biztos menedéket jelentettek a menekülő magántőkének. A tulajdonosi struktúra most zajló változása azonban a pénzügyi stabilitásra is kihat majd. A külföldi jegybankok 2003–2013 közötti folyamatos és gyakran előre látható vásárlásaiból a kevéssé kiszámítható, illetve a hozamváltozásokra érzékenyebben reagáló magánbefektetők vásárlásai felé való áttérés valószínűleg a globális ciklus ezen szakaszának ismertetőjegye.

Copyright: Project Syndicate, 2016
www.project-syndicate.org

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kinek a mennyiségi lazításáról beszélünk?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér