Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 19. 15:43|Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója | Vélemény

Az információs technológia esete az áramtolvajokkal

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Időről időre megjelennek hírek arról, hogy áramot vagy földgázt loptak a csalók, azaz kijátszották a közműszolgáltatókat. Óhatatlanul felmerül: a felderített esetek valószínűleg csupán a jéghegy csúcsát jelenthetik, a csalások, visszaélések sokkal gyakoribbak, így az általuk okozott kár is nagyobb lehet, mint azt elsőre gondolnánk.

A csalások, visszaélések a gazdaság minden szektorában jelen vannak, és jelentős összegekkel rövidítik meg a szereplőket. A visszaélések felderítésével foglalkozó szervezet, az ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) becslése szerint egy vállalat átlagosan bevételének 5 százalékát veszíti elő külső vagy belső csalás miatt, ami évente mintegy 3500 milliárd dollárt jelent. A nagyság érzékeltetéséhez: ez az összeg több mint ötöde az Európai Unió GDP-jének, amely 2016-ban 14 800 milliárd euró volt. Sokatmondó az is, hogy az esetek több mint felére véletlenül derül fény, miután a károkozás már megtörtént.

A csalások felderítése, megelőzése fontos feladat, amellyel a vállalatoknak – minél nagyobbak, annál inkább – foglalkozniuk kell. Foglalkoznak is, általában a GRC-portfólió (governance, risk management and compliance; azaz irányítás, kockázatkezelés és megfelelőség-ellenőrzés) keretében, és számos példa alapján egyre eredményesebben.

A csalások elleni küzdelmet a technológia fejlődése mellett támogatja még valami, ami a közüzemi szolgáltatásokra fokozottan érvényes, és ami miatt velük indítottam a gondolatmenetet. Ez pedig az általuk kezelt hatalmas adatmennyiség. A szolgáltatóknak eleve óriási és folyamatosan bővülő információtömeg áll rendelkezésükre, Magyarországon ezt a folyamatot a szektorban zajló konszolidáció szintén erősíti. A szóban forgó adatbázisok pedig már elegendő mélységű és mennyiségű adatot tartalmaznak ahhoz, hogy – megfelelő technológiát és vizsgálati logikát alkalmazva – akár az összetett visszaélési mintázatok is azonosíthatók legyenek.

Fotó: Pexels.com
A közműszolgáltatók esetében ugyanis egy big data alkalmazás a korábban elképzelhetetlen mélységű – akár több év pénzügyi és fogyasztási adataira kiterjedő – elemzéssel nemcsak a vállalati visszaéléseket, de a fogyasztási anomáliákat is kiszűrheti, akár a hasonló fogyasztóktól eltérő viselkedésű felhasználók azonosításával. Néhány további felhasználási eset: a raktárkészlet-kezelési visszaéléseket a raktárkészlet, az eszközállomány és a logisztikai adatok együttes elemzése tárhatja fel. A könyvelési modellek vizsgálatával napvilágra kerülhetnek kivizsgálást igénylő esetek. A terepen dolgozó munkatársak útvonalának vizsgálata szintén kimutathat a korábbiaktól eltérő mintázatokat. A beszerzéshez kapcsolódó fejlett jogosultságokkal pedig növelhető a terület transzparenciája.

A valós idejű monitorozás révén egy visszaélésgyanús tranzakció azonnal azonosítható – és ha szükséges, blokkolható is. Ezek a megoldások ráadásul előre jelezhetik például azt is, hogy kiből lesz „rosszul teljesítő” ügyfél, ami a kintlevőségek kezelésében nyújt segítséget. Felderíthetnek, dokumentálhatnak olyan károkat vagy költséges gyakorlatokat, amelyeket csupán megmagyarázhatatlannak tartunk, de nem azonosítunk visszaélésként. E megoldások további előnye, hogy egyedi, csak az adott vállalatra jellemző folyamatokra is bevethetők, finomhangolhatók.

A technológia tehát a csalások elleni küzdelemben szintén hasznos segítség, méghozzá a szó szoros értelmében is: ha az imént említett (árbevétel-arányosan) 5 százalékos visszaélési veszteséget vesszük alapul, akkor a szignifikáns csökkenés már nagyító nélkül is jól látható lehet az eredménykimutatásokban.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az információs technológia esete az áramtolvajokkal
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér