Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 6. 07:30|Hornyák József, a Világgazdaság rovatvezetője, a VG.hu felelős szerkesztője | Vélemény

Budapesti olimpia: Nem lehet eléggé olcsó

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ma már nehéz úgy kilépni az utcára, hogy ne Kozák Danuta, Szilágyi Áron vagy éppen Kemény Dénes mosolyogna ránk az óriásplakátokról, amint a 2024-es budapesti olimpia rendezése mellett állnak ki. Mindannyian büszkék vagyunk olimpiai bajnokainkra, és biztos, hogy mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtana, ha élőben, Budapesten láthatná legjobbjainkat. Érzelmi alapon minden az olimpiarendezés mellett szól, vannak, akik szerint a társadalom szöveteit is erősítené. A racionális, pénzügyi érvek azonban már nem ennyire egyértelműek. Nem véletlen, hogy a rendezésről szóló budapesti népszavazást célzó aláírásgyűjtés sem áll rosszul. A kezdeményezés szervezői úgy gondolják, az olimpia nem térül meg, elszállnak a költségek, a korrupció átszőheti a fejlesztéseket, és egyébként is: rengeteg olyan terület van – elég csak az egészségügyet és az oktatást említeni –, amelybe sokkal fontosabb lenne pénzt önteni.

A Puskás helyszíncsoport látványterve

A történet azonban makrogazdasági szempontból nem csak erről szól. Ilyen kis országban még sosem rendeztek olimpiát. A NOB ugyan elkötelezett a kisebb, olcsóbb, észszerűbb nyári játékok mellett, ám a költségek csak korlátozottan faraghatók le. Nem véletlen, hogy általában a rendező városok országai éves GDP-jének 0,2–4 százalékát teszik ki a költségek, Magyarországon pedig a legóvatosabb becslések szerint is ez elérné a 10 százalékot. Vagyis nem arról van szó, hogy fejletlenek volnánk, hiszen egy főre jutó GDP-ben nem állunk rosszul a korábbi rendezőkhöz képest, de a tízmillió magyar által megtermelt éves jövedelem, a gazdaság mérete eltörpül az olimpia költségei mellett. Innen nézve pedig már az a kérdés, hogy 2024-ig minden évben érdemes-e – egyenletes elosztást feltételezve – a GDP több mint 1 százalékát erre költeni.

Sokan érvelnek azzal, hogy a fejlesztéseket egyébként is meg kellene valósítani, és a közvetlenül olimpiaspecifikus költségek minimálisak. Ez azonban elég nehezen védhető annak tükrében, hogy jelentős beruházásokat fordítanak majd sportlétesítményekre vagy az olimpiai falura, de az infrastrukturális fejlesztések egy részének indokoltsága is kérdéses. Mi több: Közép-Magyarország az ország legfejlettebb régiója, és Budapesten a legmagasabb az egy főre jutó GDP. Az olimpiarendezéssel további százmilliárdokat fecskendeznének a város fejlesztésébe, még tovább növelve a vidék és a főváros közötti fejlettségi különbséget.

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda látványterve

Az uniós pénzek szerepe sem elhanyagolható ebben a megközelítésben. Magyarország az egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – haszonélvezője az EU-forrásoknak a 2014–2020-as fejlesztési időszakban, vagyis az unió óriási lehetőséget adott az ország kezébe a reálkonvergencia erősítésére. Minden bizonnyal még 2020 után is komoly forrásokat biztosít számunkra az EU, ezekből kell megteremtenünk a későbbi növekedés alapjait, javítanunk a gazdaság potenciális növekedését. És azt a kormány is elismeri, hogy ez az utolsó nagy lehetőségünk a felzárkózásra. Ha az olimpia rendezésének rendeljük alá a források egy részét – vagy a költségvetés beruházási keretét fordítjuk erre –, akkor félő, hogy elvesztegetjük az eurómilliárdokban rejlő lehetőséget. Megeshet, hogy az állóeszköz-beruházásokból az olimpia után csak üresen álló eszközök lesznek, mint ahogy az új focistadionok példája is mutatja. De ami sokkal fontosabb: hazai vállalatok és elmaradott térségek eshetnek el fejlesztési forrásoktól az olimpia miatt.

A költségvetési politika mozgásterét is behatárolná a rendezés. Ha megnyerjük a jogot, akkor a következő hat évben nem tehetünk mást, mint imádkozunk, hogy ne érje el a világot egy válság, hiszen a fiskális politika képtelen lenne anticiklikus lépésekkel hatékonyan élénkíteni. Az olimpia költségei ugyanis olyan jelentősek, hogy azok a költségvetési hiány elszállása nélkül nem engednek meg célzott keresletélénkítő lépéseket a gazdasági növekedés leszálló ágában, ne adj’ isten, recessziós időszakban. De ha ezt megússzuk is, akkor sem elhanyagolható az esélye annak, hogy később úgy emlékezzenek a budapesti olimpiára, mint ami a magyar gazdasági növekedés kerékkötője volt a 2020–2030-as években.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Budapesti olimpia: Nem lehet eléggé olcsó
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér