Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2008. 7. 28. 00:00|B. Horváth Lilla | Vélemény

Energia-kompetenciaközpont

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarországon eddig egyedülálló vállalkozás, egy energiapiaci kompetencia-központ létrehozásának élére állt ifj. Chikán Attila . Bár az Alteo Zrt. éppen csak megkezdte működését, ráterelte a figyelmet, hogy vezérigazgatója egy volt miniszter gyermeke, aki egyelőre háttérben maradó hazai üzletemberek pénzével és érdekében látott hozzá munkájához. Már hozzászokott, hogy saját üzleti tevékenysége és az édesapja minisztersége közötti kapcsolatokat firtatják, de ezt ő téves megközelítésnek tartja. Édesapja, bár több vállalat – például a Mol és a Richter – igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagjaként is szerepel(t), elsősorban nem üzletember, és miniszter is csak rövid ideig volt. Ezek mellett tudósként, egyetemi tanárként és 1970 óta a Rajk László Szakkollégium vezetőjeként alkotott maradandót.
Fia viszont az üzleti lehetőségek felkutatásának megszállottja. Már az autóiparról írt diplomamunkájában is az iparági befektetések nemzetgazdasági hatását vizsgálta. Első munkahelyén, a Zwacknál azt kereste, hol érdemes fialtatni a cég alaptevékenységében szerzett pénzét, az EETEK-nél pedig a megújuló energiák kínálta befektetésekre összpontosított. Mindeközben szem előtt kellett tartania a diverzifikálás ésszerű határait is, például a Zwacknál nem volt tanácsos túllépni az italpiacon: meg kellett állni az ásványvíznél vagy az akkortájt kiterjesztett, ma is virágzó borüzletágnál.
Ifj. Chikán Attila mostani, immár energiapiaci munkájának lényege hasonló a korábbiakhoz. Nem magával az energiával, hanem az azzal kapcsolatos projektek tető alá hozásával foglalkozik. Az említett EETEK-nél töltött öt-hat év alatt alapos jártasságot szerzett az energiában rejlő üzleti lehetőségek felismerésében, kihasználásában. Részben az ő munkájának köszönhető, hogy az Alteo két számjegyű növekedést tudott felmutatni.
Ugyanezekben az években került kapcsolatba azokkal a befektetőkkel, akikkel végül az Alteo neve alá szervezendő energia-kompetenciaközpont életre hívásáról döntött. A szükséges forrást – az induláshoz 50 millió forintot – rendelkezésre bocsátották. Adják majd a többit is, ahogy formálódnak a projektek. Többek között erőművásárlás, -építés és -üzemeltetés, valamint áramkereskedelem van a tarsolyban. Nem óriási, de az energetikai nagyok mögött második vonalbeli és tőzsdére is vihető cég létrehozása a cél.
Chikán specialistákat gyűjt maga köré, egyikükre például a turbinás, másikukra a gázmotoros feladatokat bízza, megint másra a finanszírozási ügyeket hagyja. Az idő sürget: jövőre a cégnek már el kell tartania magát, 2010-től pedig érdemi nyereséget várnak el a vállalkozástól a befektetők.

Névjegy

CÉG
Alteo Energiaszolgáltató Zrt. Márciusban 50 millió forint alaptőkével bejegyzett energiacég. A megújuló és a földgázalapú energia termelésével öszszefüggő befektetési és üzleti lehetőségek kiaknázására hozták létre tulajdonosai, akik hazai üzletemberek.
GladRock Holdings nevű ciprusi cégükön keresztül ellenőrzik az Alteót, amelytől jövőre várnak árbevételt és 2010-től érdemi nyereséget.

ifj. Chikán Attila (36)
Közgazdasági és külkereskedelmi diplomákat szerzett. A Zwacknál és az EETEK-nél dolgozott vezető beosztásban, mielőtt az Alteo vezérigazgatója lett. Hobbija az utazás és a gasztronómia, sommelier-vizsgát is tett.

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Energia-kompetenciaközpont
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér