Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 20. 15:58|Károly Gábor | Vélemény » Interjú
Hazai pályázatokat is díjaztak a Horizont 2020 keretében

A tudásgazdaság lesz a munkahelyteremtés motorja

A tudásalapú gazdaság fogja meghatározni az országok növekedését – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) meghívására érkezett Magyarországra.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának Teaming kutatási kiválósági programján 8 milliárd forintot nyert két magyar vezetésű konzorcium. Mit vár az Európai Bizottság a nyertes projektektől?

Teljesen világos, hogy Európa csak a tudásával képes versenyezni a világgal. Sokkal világosabban meg kell neveznünk a kihívásokat, mert manapság a tudásalapú gazdaság határozza meg az országok és a gazdaságok növekedését. Ez a tudásgazdaság fog munkahelyeket teremteni a jövőben. Emiatt fontos, hogy a tudományba és az innovációba fektessünk.

Ebben segítenek a Teaming-projektek?

A Teaming-projektek célja kutatási kiválósági központok létrehozása vagy már létező központok továbbfejlesztése egy korszerűbb szintre, azért, hogy a tudománnyal és az innovációval versenyezzünk a világgal. A két magyar díjazott projekt is gyönyörű példája annak, hogyan lehet ilyen központokat létrehozni Európának ezen a részén.

Kép: AFP

A Horizont 2020 forrásainak alig 5 százalékát kapják az unió új tagállamai (EU13). Ezen hogyan lehetne változtatni?

Mindennek több oka is van. Először is, az EU13-ak nem sokat költenek a tudományra és az innovációra. Ha erre nemzeti szinten sem invesztálsz sokat, akkor európai szinten sem tartozhatsz a legjobbak közé. Például a skandináv országok a GDP-jük több mint 3 százalékát tudományra és innovációra költik. Nemzeti szintű beruházások nélkül nem lehetnek versenyképesek európai szinten.

A saját beruházásokon túl más okok is vannak?

A másik oka annak, hogy az EU13-akhoz kevesebb forrás jut, hogy a kutatási és fejlesztési rendszerek nem működnek jól, és több reformra lenne szükség. A harmadik ok, ami kapcsolódik az előző kérdéshez – mely szerint ezen változtatni kellene –, hogy az egyetemek és a cégek között létrejött hálózat nem nyitott. Egy összetett problémával állunk szemben, de például a magyar projektek sikere is megmutatta, hogy ha egyesítjük erőinket, akkor sikeresek lehetünk.

Az időközi értékelés közeledtével hogyan értékeli a programot?

A Horizont 2020 egy jól ismert sikertörténet. Nemrég fejeztük be a konzultációt a résztvevőkkel, és mindenki elégedett volt: az előző keretprogramhoz képest ez egyszerűbb, gyorsabb és könnyebb. Mindenki nagyon elégedett, és csak egyetlen kérés érkezett a tudományos közösségtől, mégpedig az, hogy a következő keretprogramba még több pénzt tegyenek.

Milyen kihívásokkal néznek szembe?

Az EU13-ak alacsony részvétele mellett is vannak kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk. Az egyik ilyen probléma a kutatási eredmények átültetése az innovációba, majd a forgalomba hozatalba – azaz a tudás alkalmazása. Szintén napirenden van a nemzetközi együttműködésekről szóló kérdés, több tudóst szeretnénk a programban látni Kínából, Vietnamból, Oroszországból vagy Brazíliából, nemzetközivé kell tennünk a projektjeinket. Több startupot is szívesen látnánk a programban. Vannak kihívások, amelyekkel tovább fejlődhetünk, de úgy hiszem, hogy a program első osztályú, és nagyon jól megy.

A két nyertes magyar projekt

A HCEMM-Molmedex – Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine projekt során létrejövő Molekuláris Medicina Kiválósági Központ a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozik majd. Az EPIC – Centre of Excellence in Production Informatics and Control projekt során létrejövő központ az ipar számára nélkülözhetetlen kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésére törekszik. | VG

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A tudásgazdaság lesz a munkahelyteremtés motorja
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 20. 08:15Kiszorulhatnak az uniós piacokról a magyar fuvarozók

  Súlyos anyagi és adminisztrációs teher a magyar fuvarozóknak is, hogy több uniós országban az ottani minimálbért kell fizetniük a dolgozóiknak – mondta a Világgazdaságnak Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

 • ÁPRILIS 18. 06:30Dárdai Pál: "A Bundesliga gyermeke vagyok"

  Kidobott pénz az infrastruktúrára és az utánpótlásra költeni a magyar futballban, amíg a klubokat nem kötelezik arra, hogy működjenek együtt az iskolákkal – vallja Dárdai Pál. A 41 éves Bundesliga-edzőt a Hertha bázisán kérdeztük egyebek mellett fia dilemmájáról a német és a magyar válogatott között, Dzsudzsák Balázs átigazolásáról és a Bayern megkereséséről.

 • ÁPRILIS 18. 06:00Lázár János: a közműcégeknek is segíteniük kell a versenyképességet

  A kormány tervezett lépései nyomán a vállalkozásoknak sokkal gyorsabb lesz a közművek bevezetése – nyilatkozta a lapunknak Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte: nem lesz választási költségvetés, s jövőre 72 százalékra mérséklődhet az államadósság GDP-arányos szintje.

 • ÁPRILIS 3. 07:00George Friedman: a Brexittel mindenki nyer

  A geopolitikai érdekek mellett befektetési szempontból is megerősödhet Magyarország kapcsolata az Egyesült Államokkal – mondta lapunknak George Friedman, a think.BDPST innovációs konferencia előadója. A világhírű stratéga szerint a feldolgozóipar a múlt, a mesterséges intelligencia és a robotika a jövő, s a magyar gazdasági növekedésnek is a tudomány és az innováció a záloga.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér