VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÉLEMÉNY / INTERJÚ

Hogyan érinti a cégeket a hiteltárgyalások elhúzódása?

2012. 5. 2. 05:00|Vélemény » Interjú
Az EU–IMF-tárgyalások hónapokig tartó elhúzódása nem érintette kedvezően a vállalati szektort sem – vélik a lapunk által megkérdezett cégvezetők. Legtöbbjük a bizonytalan hangulatot emelte ki legkárosabb mellékhatásként, hiszen az elbizonytalanítja a hazai vállalati döntéshozókat és partnereiket egyaránt

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Csőd fenyegetne
„Az EB zöld jelzésére adott piaci reakció visszaigazolta, hogy az IMF-megállapodás lebegtetése káros szintre emeli az ország kockázatát. Ez a bizalomhiányon át negatívan hat az export versenyképességére is. Jó ideig úgy tűnt, hogy a gazdaságpolitika tiszteletben tartja a gazdaság működésének alapjait adó exportőrök érdekeit, ám látszik, adóztatással e téren is elmegy a végső határig. Remélem, hogy a januári, 315 forintos euróárfolyam tanulság volt a gazdaságpolitika vezetőinek: ezt a határt nem szabad megközelíteni, innen egy lépés a szakadék. Bár a Videotonnak jó a gyenge árfolyam, a 310 forint feletti szint mellett már veszélybe kerül az ország működése. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy egy országcsőd ne hasson ki az exportőrök működésére is. Ilyen helyzetre a cégek tevékenységük visszafejlesztésével válaszolnak. Ezért mindenképpen pozitív fejlemény az IMF-tárgyalások megindulása.”
Sinkó Ottó, a Videoton Zrt. vezérigazgatója

Bizonytalanság
„A Magyarországon tapasztalható bizonytalanság elhúzódása nem hagyta érintetlenül sem a Poli-Farbe festékgyár, sem közel ezer kis- és nagykereskedő partnerének működését. Az országunk nem túl pozitív megítélése sokakat elbizonytalanít. Ennek eredményeként azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók a korábbiaknál sokkal többet mérlegelnek, lassabban hoznak meg egy-egy döntést a vásárlás előtt. Az utóbbi időben a magyarok inkább elhalasztják a festék- és vakolatvásárlásaikat. Kivárnak, és lehetőségeik szerint tartalékolnak, nem vágnak bele a lakásfelújításokba, renoválásokba, pedig a festékszezon a jó idő beköszöntével már elkezdődött. A gazdaságunk stabil és kiszámítható működése, illetve egy meggyőző, pozitív országimázs egyik legfontosabb feltétele a magyar kis- és középvállalatok boldogulásának, valamint annak, hogy termékeik kellő számban jelenjenek meg a vásárlói kosarakban.”
Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója

Drágább lízing
„Nemzetközi fuvarozócég lévén munkaerőt exportálunk, ezért bennünket kevésbé zavar egy átmeneti forintgyengülés, de elhúzódása a gazdaság szempontjából középtávon káros, hiszen nő a finanszírozás kockázati felára. Mivel alultőkésített ország vagyunk, a bankok hitelkihelyezési képessége nagymértékben függ attól, milyen forrásokhoz jutnak a nemzetközi pénzpiacokon, illetve anyabankjaik milyen feltételekkel adnak pénzt. A források drágulását eredményezi az IMF-tárgyalások elhúzódása miatt növekvő országkockázati felár. Így a drágább járműlízing, folyószámlahitel, beruházási hitel rontja a cégek versenyképességét, amelyek a forint árfolyamának volatilitása miatt nem tudnak stratégiai döntéseket hozni. Szűk látókörű érvelés, hogy a gyenge forint kedvez az exportálóknak, hiszen az csak rövid távon jelenthet előnyt. Hosszú távon az exportáló cégeknek is euróban kell mérniük az eredményt.”
Székely Zsolt, a Révész Holding Zrt. vezérigazgatója

Negatív trendek
„Minél több a rossz hír Magyarországgal kapcsolatban, annál jobban elbizonytalanodnak a külföldiek, hogy érdemes-e hazánkat választani a nyaralásuk célpontjául. Persze a mi célcsoportunk nagy része nem feltétlenül érdeklődik a politika iránt, de ha egy országról sok a rossz hír, akkor az sem kívánkozik oda, akinek fogalma sincs, hogy mi áll a hírek hátterében. Elég csak Görögországra gondolni, ahol látványosan visszaesett a turizmus. Ráadásul a Malév kiesésével az idejutás is megnehezedett. Az egyetlen reményünk, hogy idén januárban a Sziget jelentős nemzetközi elismerése ellensúlyozni tudta a negatív tendenciákat. Az elhúzódó hiteltárgyalások nemcsak az árfolyamokra vannak negatív hatással, amit még a külföldi jegyeladásaink talán ellensúlyoznak, de a hazánkkal kapcsolatos általános bizonytalanságérzetet is fokozzák, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat.”
Gerendai Károly,a Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója

Ellehetetlenülés
„Az IMF-tárgyalások elhúzódása alapvetően nem befolyásolta a Sanofi itteni működését. De tény, hogy ránk, a hazai gazdaság és export meghatározó szereplőjére minden olyan tényező, ami a bizonytalanságot növeli, az negatívan hat. Ráadásul éppen a gyógyszeripar az, amelynek a meglévő extra terheken felül újabbakat vizionál a Széll Kálmán 2.0 terv. Ha ehhez még a k+f-sel kapcsolatos állami ösztönzők bizonytalan jövőjét is hozzávesszük, akkor a gyógyszeripart a teljes kiszámíthatatlanság szinte ellehetetleníti, nemzetközi versenyképességünk pedig drasztikusan csökken. Az emelkedő forintárfolyam nem kedvez a betegek gyógyszerellátásának sem, ugyanis a devizahitelek törlesztőrészleteinek megugrásakor – mivel a bankoknak senki nem akar tartozni – inkább a gyógyszereiken spórolnak az emberek, ami aztán az amúgy is elkeserítő hazai egészségügyi állapotok további romlásához vezet.”
Rózsa Iván, a Sanofi-Aventis regionális kommunikációs igazgatója

Kevesebb a befektető
"A magyar ingatlanpiaccal szemben tanúsított befektetői bizalom továbbra is történelmi mélyponton van annak ellenére, hogy egy igen fejlett szektorról van szó, különösen az irodai kínálat terén. Míg a befektetési volumen Csehországban és Lengyelország jelentősen emelkedett 2009 és 2011 között – az előbbiben 370 százalékkal, az utóbbiban 550 százalékkal –, addig Magyarországon jóval korlátozottabb volt ez az érték, mindössze 150 százalékos volt a bővülés ugyanebben az időszakban.
A befektetők bizalmatlanságában jelentős szerepet játszik az is, hogy nem történt előrelépés a tárgyalásokon, és Magyarország még nem jutott megállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal.
Jelenleg Magyarország kockázatossabb megítélés alá esik, így a magyar piac mellett a cseh, a lengyel és más nyugat-európai országokat is megfontolnak a befektetők. A helyzet várhatóan javulni fog a következő időszakban, amint a megállapodás látható közelségbe kerül, így az katalizátorként hathat a bizalom újbóli helyreállításához, valamint segíthet a költségek csökkentésében és az ingatlanfinanszírozás helyreállításában."
Charles Taylor, a Cushman & Wakefield budapesti ügyvezető igazgatója

Szerző: VG
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hogyan érinti a cégeket a hiteltárgyalások elhúzódása?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Tisztelt Látogatónk!

 

Ha hozzá kíván szólni cikkeinkhez és még nem regisztrálta magát, ide kattintva megteheti.

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Több évtizedes visszaélés-sorozattal gyanúsítják a Buda-Cash brókerházat

 • Amikor összedőlt a kétharmad (Fotók: Móricz-Sabján Simon)

 • Putyin Budapesten (Fotók: MTI, Reviczky Zsolt)

 • Dúlt a háború a minszki tárgyalás alatt

 • Nagyot tarolt a Sziriza a görög választáson

 • Az AirAsia 8501-es járata december 28-án zuhant a Jávai-tengerbe

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő