Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 1. 16:30|Joseph E. Stiglitz, a Columbia Egyetem közgazdasági Nobel-díjas professzora | Vélemény

Stiglitz: A rögös új kínai út

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jóval nehézkesebb Kína áttérése az exportvezérelt növekedésről a szolgáltatási szektoron és a háztartások fogyasztásán alapuló modellre, mint azt sokan előre gondolták. A tőzsde és az árfolyam ingadozása a gazdaság stabilitásával kapcsolatos aggodalmakat gerjesztett. Történelmi kitekintésben nézve a kínai gazdaság még mindig jól teljesít – az éves GDP-növekedés mértéke közelíti a 7 százalékot –, azonban az elmúlt három évtizedben elért sikerek miatt magasak az elvárások.

A piacokat nem lehet könnyen irányítani. Ez utóbbit csak úgy lehet egy bizonyos szinten elérni, ha a játékszabályokat transzparens módon fektetik le. Minden piacnak szüksége van szabályokra. A jó szabályozás elősegítheti a piacok stabilizálását, a rosszul kialakított szabályok azonban – bármennyire is jó szándékkal alkotják meg őket – ellentétes hatást váltanak ki.

Továbbá a piaci történések csak nagyon lazán kapcsolódnak össze a reálgazdasággal. A mostani Nagy Válság is ezt mutatja. Miközben az amerikai tőzsdepiac erőteljesen élénkült, addig a reálgazdaság továbbra is pangott. A tőzsdepiaci és árfolyam-volatilitásnak azonban valódi kihatása is lehet. A bizonytalanság alacsonyabb fogyasztási és beruházási szintekhez vezethet, ezért van az, hogy a kormányoknak olyan szabályozást kellene kialakítaniuk, amelyek elősegítik a stabilitást.

A reálgazdaságot irányító szabályozások még nagyobb súllyal esnek a latba. Kínában most vita van arról, ahogy 35 évvel ezelőtt az USA-ban, hogy vajon a kínálat- vagy a keresletoldali intézkedések segítik-e jobban a növekedést. E kérdésben az USA és más országok tapasztalatai adhatnak fogódzót.
A kínálatoldali intézkedéseket a legjobban akkor lehet alkalmazni, amikor teljes a foglalkoztatottság. Megfelelő kereslet hiányában a kínálatoldali tényezők fejlesztése egyszerűen csak a források alulkihasználtságát idézi elő. A nem elégséges globális kereslet szükségessé teszi, hogy a kormányok olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek erősítik a költekezést.
Az ilyen típusú költekezést számos jó célra lehet felhasználni. Kínának ma égető szüksége van arra, hogy egyebek közt csökkentse az egyenlőtlenséget, megakadályozza a környezetrombolást, és élhető városokat hozzon létre. Beruházásokra szükség is van az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra és a technológia terén. A hatóságoknak erősíteniük kell a szabályozást az élelmiszerek, az épületek, a gyógyszerek biztonságának garantálása érdekében. Az ilyen beruházások társadalmi haszna jóval meghaladja azok költségét.

Kína azzal követett el hibát, hogy túlságosan támaszkodott az adósságfinanszírozásra. Kínának számos lehetősége van arra, hogy úgy növelje az adóbevételeit, hogy azzal a hatékonyságot fokozza. A környezetvédelmi adók jobb levegő- és vízminőséget eredményezhetnek, a dugódíjak a városokban javíthatják az életminőséget, míg az ingatlan- és tőkenyereség-adók a beruházásokat ösztönözhetik, és így elősegíthetik a növekedést. Röviden: ha a kiegyensúlyozott költségvetési intézkedéseket – amelyek a kiadásokkal együtt az adókat is megemelik – megfelelően alakítják ki, akkor azok jelentősen élénkíthetik a gazdaságot.

Emellett Kínának nem kellene a kínálatoldali intézkedések hangsúlyozásának csapdájába esnie. Az ország azzal a kihívással néz szembe kialakult többletkapacitásai folytán, hogy akik elveszítik állásukat, valamilyen támogatásra szorulnak majd, míg a cégek a veszteségeik minimalizálása érdekében jelentős mentőcsomagokat fognak igényelni. De ha a kormányzat a hatékony keresletoldali intézkedéseket aktív munkaerő-piaci politikával kombinálja, akkor legalább a foglalkoztatási problémát hatékonyan lehet kezelni, és optimális intézkedéseket lehet kialakítani a gazdaság átstrukturálására.

Ezenkívül deflációs problémával is szembe kell nézni. A többletkapacitások az árakat lefelé hajtják, ami hátrányosan érinti az eladósodott cégeket, növeli a reál (az inflációval kiigazított) eladósodottságuk szintjét. A kínálatoldali konszolidálásnál sokkal jobb megközelítés az erőteljes keresletoldali élénkítés, amely a deflációs nyomást is enyhítené.
A gazdasági alapelvek és a politikai tényezők jól ismertek, a kínai gazdaságról szóló vitákat azonban túlságosan a kínálatoldali reformra vonatkozó naiv javaslatok dominálják, amelyek a 2008-as globális pénzügyi krízis után elfogadott keresletoldali intézkedésekre vonatkozó kritikák mellett jelennek meg. Azok az intézkedések távolról sem voltak tökéletesek, a vészhelyzet miatt sebtében kellett kialakítani őket. Sokkal jobb volt azonban így, mintha nem történt volna semmi.

Az erőforrások nem optimális módon való alkalmazása még mindig jobb annál, mint ha egyáltalán nem használnánk őket. A 2008 utáni élénkítés nélkül Kínában jelentős lett volna a munkanélküliség. Ha a hatóságok jobban megtervezett keresletoldali reformokat alkalmaznának, akkor nagyobb terük lenne átfogóbb kínálatoldali reformokra. Néhány kínálatoldali reform szükséges mértéke is jelentősen kisebb lesz, mivel a keresletoldali reformok csökkentik a kínálati felesleget.

Ez nem pusztán akadémiai vita a nyugati keynesiánus és a világ másik felével foglalkozó kínálatoldali közgazdászok között. A Kína által képviselt irányvonal világszerte jelentősen befolyásolja majd a gazdaságok teljesítményét és a gazdasági kilátásokat.

Copyright: Project Syndicate, 2016
www.project-syndicate.org

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Stiglitz: A rögös új kínai út
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lzoli412016. 2. 1. 19:01

  Globális kihívás a kereslet ösztönzése, annál is inkább mivel nem tudják mindig az amerikaiak kihúzni a világot a fogyasztásuk bővítésével. Sokkal bátrabbak lehetnének, mert nincs annak akkora kockázata.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Stiglitz: A rögös új kínai út


  Globális kihívás a kereslet ösztönzése, annál is inkább mivel nem tudják mindig az amerikaiak kihúzni a világot a fogyasztásuk bővítésével. Sokkal bátrabbak lehetnének, mert nincs annak akkora kockázata.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér