Az idei pünkösdi hosszú hétvége alkalmával 2019-hez képest 15 százalékkal nőtt a foglalások száma, és 21 százalékkal a vendégéjszakák mennyisége a Szallas.hu adatai szerint. Fejenként a vendégek egy éjszakáért átlagosan 38 százalékkal fizettek többet, mint 2019-ben, a portálon leadott foglalások bruttó összértéke 67 százalékkal nőtt. „Ez csak részben magyarázható az áremeléssel, ugyanis a nagyobb létszám, a hosszabb, nyaralással egybekötött tartózkodási idő és a magasabb színvonal iránti igény is növeli a kosárértéket, ami a foglalások összértékét is pozitívan befolyásolta” – mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója.

Nem a hotelek lesznek a nyertesek

A Szallas.hu adatai szerint a belföldi nyaralások hossza csökkenő tendenciát mutat. Országos viszonylatban 2021-ben átlagosan 3,5 éjszakát foglaltak a vendégek, ami 2017–22 között rekordnak számított. Ezzel szemben idén nyáron 3,2 éj az átlagos tartózkodási idő. Hasonló a trend a legtöbb vendéget vonzó Balaton térségében is, ahol 2020-ban és 2021-ben is átlagosan 3,84, 2022-ben pedig 3,55 éjszakát foglaltak. 

„Bár az idei évre még csak az előfoglalási adatokat látjuk, ezt az irányt valószínűleg már az utolsó pillanatos foglalások sem fogják megváltoztatni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hosszabb üdüléseket már az első negyedévben lefoglalták” – mondta Szigetvári József. A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a last minute kereslet aránya jelentősen csökken az előző két év koronavírus-járvány sújtotta időszakához képest. A kereslet ugyanis jobban eloszlik az idén az év folyamán, mint az előző években, amikor a bizonytalanság és a korlátozások miatt az utolsó pillanatig kivártak a vendégek.

Bár az átlagos kosárérték számokban évről évre nő, a növekedés üteme 2021-ről 2022-re alacsony, csupán 0,36 százalék. 

A szakember szerint ez magyarázható azzal, hogy csökkent a vendégéjszakák száma is, és feltételezik, hogy a háztartások egy részénél kevesebb jövedelem áll rendelkezésre az miatt, illetve az idén nő a pandémia éveihez képest az utazóközönség azon szegmense, aki megosztja üdüléseit belföldi és külföldi úti célok között. A hazai turizmus bővülését akadályozhatja a külföldi kiáramlás is. A Szallas.hu szakértői szerint 2019-hez képest megduplázódnak a horvátországi foglalások. Ugyanakkor ezen még fordíthat az euróárfolyam, a benzinár drasztikus emelkedése és az extraprofitadók fogyasztókra terhelt mértéke is. Ezeknek azonban nem csak az lehet a következménye, hogy nem külföldön vakációzunk az idén, sokaknál a belföldi nyaralást is meghiúsítja.

Fotó: Huszár Gábor

Az átlagos kosárérték alakulására az is rányomja a bélyegét, hogy elindult a non-hotelizáció, a szállodák és hotelek helyett a vendégek jelentős része magánszállást keres, melyek jellemzően a hotelkategóriához képest olcsóbbak. A Szallas.hu idei nyári előfoglalásainak háromnegyede nem hotel típusú szálláshelyre szól.

Ugyan a Szallas.hu-n leadott nyári foglalások bruttó összértéke nő az előző évekhez képest, de ehhez az is hozzájárult, hogy a szállásadók nagyobb bizalmat szavaztak a szállásközvetítő portálnak, az extra szobakapacitások átadásával a Szallas.hu oldalon elérhető nyári kínálat nőtt. Szigetvári József elmondta, hogy az átlagos ár- és kosárérték-változás az átlagos eltöltött időt nem tudja kompenzálni, így figyelembe véve a költségoldali inflációt is, csökkenhet a hotelek jövedelmezősége tavalyhoz képest.