Nemzetközi gazdaság

Nagyobb súlyt kap az olajkartelltől Oroszország

Változatlanul erős olajkereslettel számol az OPEC. A szervezet mostantól az OPEC+ tagjainak termelési adatait közli, vagyis nagyobb súlyt kap Oroszország és az olajkartell többi szövetségese.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) változatlanul a globális olajkereslet erős növekedésére számít idén és jövőre is. Kedden kiadott havi jelentése szerint az igények 2024-ben napi 2,25, 2025-ben pedig 1,85 millió hordóval emelkednek – mindkét előrejelzés változatlan az áprilisihoz képest.

Opec Photo IllustrationOpec logo displayed on a smart phone with Opec  seen in the background, in this photo illustration. On 10 September 2023. In Brussels, Belgium.  (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az OPEC tartósan magas olajkeresletre számít / Fotó: AFP

A szervezetet és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ június 1-jén ül össze, hogy döntsön arról, fenntartják-e a második fél évben is a kitermelés önként vállalt visszafogását – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Ezeket 2022 végén kezdték bevezetni, hogy támogassák a piacot és az árakat.

A napi 2,2 millió hordós csökkentésről hozott döntés június végével lejár, ha nem hosszabbítják meg az érvényességét,

ami egyes források szerint elképzelhető.

Az OPEC derűlátó

Jelenleg a szokásosnál is jobban megosztottak az elemzők a várható globális olajkeresletet illetően, részben azért, mert a világ nem egyforma ütemben áll át a tisztább üzemanyagokra.

Az OPEC derűlátóan ítéli meg a kilátásokat. „Bizonyos lefelé mutató kockázatok ellenére az év eleje óta megfigyelhető folyamatos lendület tovább javuló potenciált jelenthet a világgazdasági növekedés számára 2024-ben és azon túl” – olvasható a szervezet jelentésében.

Bahrain Daily Life And Economy
Ezentúl az OPEC+ olaja iránti keresletet kalkulálják / Fotó: AFP

A Nemzetközi Energiaügynökség arra számít, hogy az olaj iránti kereslet 2030-ban éri el a csúcsát, és csupán napi 1,2 millió hordós növekedést prognosztizál. Az OPEC ellenben úgy hiszi, hogy a fogyasztás tovább nő a következő két évtizedben is, és az előrejelzésében nem szerepel olyan időpont, amikor elérnék a csúcsot.

Átkerül a hangsúly az OPEC+-ra

Az OPEC azt is bejelentette, hogy ezentúl nem publikálja a kartell olajára vonatkozó keresletet, a piac erejét jelző és emiatt az elemzők által mindig kiemelten várt adatokat. Ehelyett a szélesebb kört felölelő OPEC+ kitermelésével kapcsolatos adatokra összpontosítanak.

Az OPEC szerint ez a lépés „szolidaritást és egységet fejez ki” a szélesebb szövetségben, valamint kiküszöböli a „potenciális félreértéseket”.

 Az OPEC+ 2016 óta működik együtt, tagja a nagy olajtermelők közül Oroszország mellett Mexikó, Kazahsztán és Omán is.

A picture taken on April 9, 2011 shows Caspian Stream tanker near the Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180 km outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year.  AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
Két hét múlva döntenek a termeléscsökkentés fenntartásáról / Fotó: AFP

Az előrejelzés szerint az OPEC+ tagállamaiban termelt olaj iránti kereslet az idén napi 43,2 millió hordó, míg a teljes globális kereslet napi 104,5 millió hordó lehet. A csoport azonban áprilisban csak naponta 41,02 millió hordót, ezen belül az OPEC tagjai 26,58 millió hordónyit hoztak felszínre, vagyis kevesebbet az igényeltnél.

A világ legnagyobb olajtermelője, az Egyesült Államok várhatóan napi 13,19 millió hordó olajat szivattyúz ki a földből, a kitermelést napi 260 millió hordóval emelte meg. Az előrejelzések szerint a kitermelés jövőre rekordot jelentő 13,65 millió hordó lesz naponta. A fogyasztás viszont várhatóan eléri a napi 20,4 millió hordót az idén és a 20,6 milliót jövőre.

 

OPEC-tagállamok olajtermelés OPEC +
Kapcsolódó cikkek