A vágóhidakon kialakult súlyos létszámhiány miatt, több mint 95 ezer sertés maradt eddig a gazdák nyakán, az állatok elhelyezése pedig egyre komolyabb gondot okoz - számolt be a Bloomberg. Ráadásul az állatok altatására használt szén -dioxid (CO2) esetleges hiánya tovább súlyosbíthatja a helyzetet. 

Fotó: Sóki Tamás

A gazdák már most kénytelenek minden rendelkezésre álló teret az állatok elhelyezésére kihasználni, a szarvasmarhaistállótól a burgonyatároló raktárig - mondja Zoe Davies, a Sertéstenyésztők Országos Szövetségének igazgatója. De ezek az improvizációk nem hosszú távú megoldások - tette hozzá, és szerinte egyre jobban fenyeget  a CO2 hiánya. A Bloombergnek korábban az angol húsipari szövetség arról számolt be, hogy a baromfik és a sertések nyolcvan százalékának leölésekor használják a szén-dioxidot. Ezt a gázt az állatok vágás előtti megbénítására és az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használják, valamint a sör, almabor és szénsavas italok gyártásában.

A földgázárak emelkedése több brit energiaszolgáltató csődjéhez vezetett, és bezárták az úgynevezett élelmiszer szén-dioxidot (CO2) is előállító műtrágyaüzemeket. A hússzövetség arra figyelmeztetett, hogy a gazdálkodók rövidesen kénytelenek lesznek saját gazdaságukban levágni az állatokat, amennyiben nem oldódik meg a szén-dioxid válság.