Az Agrárminisztérium és a kormány ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, ezzel az intézkedéssel veszélyeztetnék a magyar gazdák, a hazai agrárium érdekeit.

Nagy István,
2022.január 25.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tárcavezető is aláírta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a Hódmezővásárhelyen bevezetett földadó ellen indított online petícióját. Az aláírásgyűjtéshez az agrarpeticio.hu oldalon lehet csatlakozni.

Fontos, hogy a földadó ügyében is összefogjunk és közösen támogassuk az érdekképviseleteket 

– szögezte le Nagy István.

A miniszter a közösségi oldalán közzétett videójában elmondta, felelőtlennek tartja a földadó bevezetését, hiszen az elmúlt két évben példa nélküli volt a mezőgazdaságra rakódó nehézségek súlya. A koronavírus-járvány, a történelmi léptékű aszály és az elhibázott brüsszeli szankciók miatti jelentős termelésiköltség-emelkedés így is hatalmas terhet rótt és ró a gazdálkodókra. Csak Csongrád-Csanád vármegyében mintegy 100 ezer hektárra jelentettek aszálykárt, a nehézségek ellenére az idetartozó Hódmezővásárhelyen vezette be a városvezetés a földadót.

Nagy István kitért arra is, hogy a 2023–2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben eddig soha nem látott források állnak rendelkezésre az agrárium fejlesztésére. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az ágazatba befektessünk, értéket teremtsünk és ne hozzuk hátrányba a gazdákat az olyan elhibázott intézkedésekkel, mint a földadó bevezetése.

Hozzátette, a földadó az élelmiszerek drágulását is okozhatja, a következmények tehát mindenkit érintenének, ami elfogadhatatlan.