Cégvilág

Melinda Gates a férjével közös alapítványának is hátat fordíthat

Bill Gates és Melinda Gates a válásuk után is együtt vezetnék a közösen létrehozott, mindkettejük nevét viselő alapítványt. Legalábbis két évig biztosan, aztán majd meglátják, a jótékonykodást is külön képzelik-e el.

Amennyiben két év alatt arra a megállapításra jutnak, hogy 27 évnyi házasság után annyira megromlott közöttük a viszony, hogy a szervezet élén betöltött tisztségeiket sem tudják közösen ellátni (Bill és Melinda Gates jelenleg társelnökei és kurátorai a nevüket viselő alapítványnak), akkor a megállapodás alapján Melinda French Gates leköszönne minden tisztségéről, és kilépne – írta meg a Los Angeles Times. A lap értesülése szerint ha Melinda Gates végül lemondana az alapítvány elnökségében betöltött pozícióiról, akkor Bill Gates-nek ki kellene vásárolnia őt a szervezetből.  Melinda Gates a pénzből saját alapítványát, a Pivotal Ventures-t erősíthetné, amely a Financial Times beszámolója szerint jelenleg 5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és elsősorban a női ügyeket karol fel.

Fotó: MUSTAFA YALCIN / Anadolu Agency via AFP

A Bill és Melinda Gates Alapítvány az egyik legnagyobb, magánkézben lévő jótékonysági szervezet a világon, több mint 50 milliárd dolláros vagyonnal. A Gates-házaspár korábban váltig állította, hogy a köztük lévő személyes ellentét nem befolyásolja majd az alapítvány jövőjét. Most először beszéltek a nyilvánosság előtt arról, hogy mégsem teljesen biztosak abban, hogy folytatni tudják a közös munkát. A sajtóban már korábban is felröppentek találgatások, hogy talán nem véletlenül fogadtak mindketten híres, jól menő ügyvédeket, és vagyonuk teljes felosztására, útjaik visszafordíthatatlan szétválasztására készülnek nem csak a magánéletben, de az üzletben is. Az alapítvány igazgatója, Mark Suzman ezt próbálta cálfolni, amikor arról beszélt: nem gondolja, hogy a Gates-házaspár munkakapcsolata akár a válásuk után megszakadna. 

Ezt bizonyítandó, szerdán bejelentették, hogy a személyes vagyonukból 15 milliárd dollárt ajánlanak fel a szervezet részére, valamint azt is, hogy az elnökségből múlt hónappal távozó Warren Buffett  helyére (aki eddig a legnagyobb külsős adományozó, egyúttal az egyetlen külsős elnökségi tag volt) kívülről keresnek utódot.

A Bill és Melinda Gates Alapítványt Gates 21 évvel ezelőtt, a Microsoft társalapítójaként összegyűjtött vagyonából alapította. A szervezet azóta világszinten is meghatározó szereplőjévé, sokszor alakítójává vált a közegészségügyi fejlesztéseknek, amelyekre már mintegy 55 milliárd dollárt költött a CNN szerint.

 

Korábban írtunk arról, hogy Melinda Gates évek óta szervezhette a válását férjétől, bár a válóper indítását csak két hónapja jelentették be. Akkor azt írták, hogy viharos szétmenés helyett megfontolt és közös megegyezésen alapuló döntéssel vetnek véget a huszonhét éve tartó házasságnak. Ám azóta egyre-másra hullanak a csontvázak a Seattle-i székhelyű házaspár szekrényéből.  Bill Gates-ről kiderült, hogy egy leleplezett munkahelyi viszonya miatt kellett lemondania a Microsoft igazgatótanácsában betöltött tisztségéről, valamint az is, hogy barátságot ápolt Jeffrey Epsteinnel. A milliárdoshoz közelálló források szerint a róla kialakult kép csak a jó PR-nak köszönhető.

Bill és Melinda Gates Alapítvány Bill Gates Melinda Gates
Kapcsolódó cikkek